Κατά 95% ολοκληρωμένο το έργο της λίμνης Κάρλας

Έμφαση στην ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων, του Αχελώου και της λίμνης Κάρλα, έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάν...


Έμφαση στην ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων, του Αχελώου και της λίμνης Κάρλα, έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάνοντας λόγο για αναπτυξιακά έργα που θα λύσουν σημαντικά προβλήματα της περιοχής. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το στρατηγικό σχεδιασμό 2015-2019 της Περιφέρειας, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν όλα τα έργα στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό και να απορροφηθούν όσο γίνεται, περισσότερα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε το έργο της Κάρλας, ως το «μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, αρδευτικό και τουριστικό στα Βαλκάνια, οι εργασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%», ενώ σε ότι αφορά τον Αχελώο, ανέφερε ότι είναι ένα αναπτυξιακό έργο, κατεξοχήν περιβαλλοντικό αλλά και δίκαιο έργο. Όπως είπε έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, τονίζοντας ότι πρέπει να τελειώσει και το υπόλοιπο για να μην απαξιωθεί, ενώ επισήμανε ότι «αν η ΔΕΗ δεν το ξεκινήσει φέτος θα πρέπει να εγγράψει 500 εκ ζημιές».
O κ. Αγοραστός παρουσίασε τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από την αρχή του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας επισημαίνοντας: «1.800 έργα, 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Πήραμε την απορροφητικότητα στο 20% και την φτάσαμε στο 110%».

Aναφέρθηκε επίσης σε όλα τα κυριότερα έργα που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλία όπως την ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου, της ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στη Σκόπελο και τη Διάβα, η  παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, οι οδικοί άξονες Λάρισας – Φαρσάλων, Τύρναβος – Ελασσόνα – Κοζάνη, Τρίκαλα – Άρτα, Ε65, τις μετατροπές  των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, τα μίνι πλανητάρια σε Μετέωρα και Όλυμπο, τα καταδυτικά πάρκα στις Σποράδες και τον Παγασητικό καθώς και τα έργα σε όλους τους τομείς, που υλοποιεί η αιρετή Περιφέρεια.
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι οι πόροι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014 – 2020 (ΠΕΠΘ) ανέρχονται σε 401 εκ. € Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης (ΣΔΔ) με το ποσοστό της Κοινοτικής Συγχρηματοδότησης να ανέρχεται σε 80%. Προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ( 329,7 εκ. € ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ) ( 71,3 εκ. € ) και κατανέμονται σε 6 Άξονες Προτεραιότητας και σε  10 από τους 11 Θεματικούς Στόχους (Θ.Σ.) της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (δεν περιλαμβάνεται όπως και σε κανένα Περιφερειακό Πρόγραμμα ο Θ.Σ. 11 «Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης» ο οποίος εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα»).

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στη περιοχή, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θεσσαλία 800 άτομα που είναι κυρίως Σύροι και Αφγανοί. Παράλληλα, καταδίκασε την πρόσφατη ενέργεια μεταναστών και προσφύγων να κλείσουν το δρόμο Λάρισας – Τρικάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι πρόσφυγες – μετανάστες φιλοξενούνται εδώ πρέπει να σέβονται το κράτος και τις αρχές του και τον κόσμο που τους περιθάλπει. Σαφώς και πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης τους. Όμως πρέπει και να καταλάβουν ότι εδώ υπάρχει ένα συντεταγμένο κράτος που πρέπει να σεβαστούν. Οι συνθήκες δεν είναι άριστες, αλλά είναι καλές. Υπάρχει φαγητό, νερό, τουαλέτες, ντουζιέρες, σκηνές διαβίωσης. Η χώρα αυτά μπορεί να προσφέρει. Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει για μεγάλο διάστημα αυτό το βάρος. Θα πρέπει να γίνει από την Πολιτεία λεπτομερής καταγραφή για το πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη φύλαξη, τη σίτιση, και την μεταφορά τους, και αυτά τα στοιχεία να τα παρουσιάσουμε στην ΕΕ και να πούμε αυτά ξοδέψαμε και τα θέλουμε», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Related

Sticky 689446895177214706

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item