Με ελάχιστα μέσα ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο

Μέσω εργολαβιών της διεύθυνσης Καθαριότητας και της Διεύθυνσης Πρασίνου γίνεται ο καθαρισμός των σημείων που αποτελούν αιτίες πρόκληση...


Μέσω εργολαβιών της διεύθυνσης Καθαριότητας και της Διεύθυνσης Πρασίνου γίνεται ο καθαρισμός των σημείων που αποτελούν αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς τόσο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα. Η θερινή αντιπυρική περίοδο ξεκινά την 1η Μαΐου και στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Βόλου συζητήθηκαν οι επιμέρους προτάσεις όλων των συμμετεχόντων φορέων που θα «κουμπώσουν» στο μνημόνιο συνεργασίας που ετοίμασε ο δήμος Βόλου και απέστειλε στην πλειοψηφία των φορέων. Επιπλέον συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για περιπτώσεις σεισμών και τονίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει  ο έλεγχος της στατικής επάρκειας των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν διανύσει το μισό χρόνο ζωής τους.
Την ανάγκη καλής συνεργασίας όλων των φορέων τόνισε ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου ενώ η αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα πολιτικής προστασίας Βιολέτα Καντόλαανέφερε ότι τα μέσα που διαθέτει η Διεύθυνση Καθαριότητας είναι ελάχιστα. Με εργολαβίες καθαρίζονται οικόπεδα και πρανή δρόμων σε Βόλο και περιφερειακές ενότητες όπως και στα πάρκα. Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρασίνου κ. Κατσαρός ανέφερε ότι ήδη έχουν καθαριστεί τα περιαστικά δάση του Αγίου Στεφάνου και των Πευκακίων, η παραλιακή των Αλυκών, ο δρόμος από Γορίτσα έως την ΑΓΕΤ, το 90% των προαυλίων των παιδικών σταθμών, το 60% των σχολείων, τα προαύλια των εκκλησιών, αλλά «η μάχη είναι άνιση και συνεχώς καταφεύγουμε σε εργολαβίες».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αντιπύραρχος Χαρ. Πόζογλου, επισήμανε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ορίζεται επιχειρησιακός αξιωματικός υπηρεσίας που συντονίζει όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές. Ανέφερε ότι σε περίπτωση δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 γίνονται περιπολίες στα περιαστικά δάση, και η Πυροσβεστική σταθερά διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα στα Καλά Νερά, ένα στη Γορίτσα και ένα στο Κατηχώρι και ζητείται και η συνδρομή του στρατού για να καλυφθούν όλες οι περιπολίες. Επίσης ζήτησε από τον εκπρόσωπο της 111 Πτέρυγας Μάχης να εξεταστεί η περίπτωση να υπάρχει και φέτος δική τους επιφυλακή στα ραντάρ στο Πήλιο για καλύτερη επόπτευση του χώρου.
Ανέφερε ότι ήδη έγινε έλεγχος σε όλα τα υδροστόμια και από 1ης Μαΐου θα είναι γεμάτες με φροντίδα των δήμων οι δεξαμενές νερού σε Γορίτσα, Καλά Νερά, Κατηχώρι και Πευκάκια.  Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν περισσότεροι κρουνοί και να είναι σε σημεία εύκολα προσβάσιμα. Τέλος επισήμανε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ , αν αποδειχθεί ότι αγρότης με φωτιά που έβαλε να κάψει υπολείμματα, προκάλεσε πυρκαγιά, να χάνει την επιδότησή του ή να επιστρέψει αυτή που πήρε. Ζήτησε δε από το Δασαρχείο να διερευνήσει αν μπορούν να γίνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες όπως στον Πτελεό και σε κάποια σημεία του Πηλίου, για να λάβει την απάντηση ότι αυτό απαιτεί μελέτη και ότι οι υπάρχουσες ζώνες συντηρούνται κάθε χρόνο με εργολαβίες. Τέλος ανέφερε ότι αναμένεται να σταθμεύσουν στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair.
IMG_3598
Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των μονάδων τους ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της 1ης ΤΑΞΑΣ και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπως και ο αστυνομικός διευθυντής Μιλτιάδης Αλεξάκης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΗΕ κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις εργολαβίες σε εξέλιξη για καθαρισμό των χώρων γύρω από στύλους ή σημεία που υπάρχουν διακόπτες βασικοί για τον αποκλεισμό μέρους του δικτύου σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού και τόνισε ότι όλες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο Γιάννης Παπαδούλης από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Μ.Σ. επισήμανε ότι πολλές φορές η υπηρεσία του κάνει αυτοψίες σε κτίρια όπου υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για ύπαρξη τρωκτικών ή χόρτων, σκουπιδιών και αποστέλλει ενημερωτικά σημειώματα σε πυροσβεστική και εισαγγελέα . Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον παλιό κινηματογράφο ΤΙΒΟΛΙ στην παραλία της πόλης, που αποτελεί τέτοια εστία, αλλά το Νοσοκομείο στο οποίο ανήκει το κτίριο, αδιαφορεί.
Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ επισήμανε ότι δεν διαθέτει δύναμη σε ασθενοφόρα και προσωπικό για να είναι σε επιφυλακή, παρά μόνο μέσα στο Βόλο και αυτό με αρκετές ελλείψεις στις βάρδιες. Τέλος ο εκπρόσωπος της «Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου» Βασίλης Ηλιόπουλος επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» των εθελοντικών ομάδων, καθώς ελάχιστες είναι πιστοποιημένες και προσφέρουν ουσιαστική δουλειά και άλλες είναι μόνο για τα χαρτιά, «να πουλάνε πνεύμα και να παρίστανται στα ΣΤΟ για να τους γράψουν οι εφημερίδες».
Ανάγκη ελέγχου των δημοσίων κτιρίων
Την ανάγκη ελέγχου της στατικότητας ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια και δημοτικά κτίρια επισήμανε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Κουβαρντάς. Ανέφερε ότι από χρόνια υπάρχει μία τριμελής επιτροπή στην Περιφέρεια επιφορτισμένη με το αντικείμενο και  ζητά τη συνεργασία του Δήμου για να γίνει η καταγραφή των κτιρίων και της δοθούν τα σχέδια για όποια υπάρχουν. Μαζί του συμφώνησε και η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, η οποία επισήμανε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια ξεπερνούν το μισό αιώνα ζωής και θα ήταν κρίσιμο να υπάρξει συντονισμός δήμου και Περιφερειακής Ενότητας για να εξεταστούν. «Υπάρχουν μέθοδοι να γίνει αυτό πλέον και χωρίς να έχουμε τα σχέδια» εξήγησε. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία για τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση σεισμού, κάτι που διαβεβαίωσε ότι γίνεται ο εκπρόσωπος της Α’θμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου, με επικαιροποιημένες ασκήσεις σεισμών δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Επιπλέον ο κ. Αντωνίου ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των διευθυντών των σχολείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά  κτίρια.


ert.gr

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 7711844074870999999

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item