Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νις στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Νις θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ «Ευμέλεια V», στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, την Παρασκευή 15 Απριλίο...


Η Συμφωνική Ορχήστρα της Νις θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ «Ευμέλεια V», στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 9μ.μ. Συνδιοργανωτής της συναυλίας είναι η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Η μαέστρος της Ορχήστρας, Μιλένα Ίνιατς, γράφει τα εξής: «Ανυπομονώ να διευθύνω στο 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια», στην πόλη του Βόλου, μια πόλη με παράδοση αλλά και μοντέρνες υποδομές, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το μυθικό παρελθόν της πόλης και το μέλλον του Πανεπιστημίου της είναι συνυφασμένα με την καρδιά της όμορφης Θεσσαλίας. Το Φεστιβάλ «Ευμέλεια» είναι τόπος συνάντησης μουσικών από όλο τον κόσμο, και χώρος δημιουργίας μαγικών ήχων. Γι’αυτό και περιμένω με ανυπομονησία το 5ο «Ευμέλεια», καθώς και το να δημιουργήσω νέους φίλους, εκεί όπου ο ήλιος, η θάλασσα, ο άνθρωπος και η μουσική γίνονται ένα!»
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν αρχικά δύο έργα για Πιάνο -αριστερό χέρι και Ορχήστρα, γραμμένα και αφιερωμένα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Ευμέλεια», τον Ντίνο Μαστρογιάννη, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση: πρόκειται για τις «Παραλλαγές πάνω στο Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν» του Ολλανδού Φρεντερίκ Μάϊνντερς, και το «Ποίημα» της Ουκρανής Άννας Λεόνοβα, η οποία και θα παρευρεθεί στη συναυλία. Και στα δύο έργα σολίστ θα είναι ο Ντίνος Μαστρογιάννης, ο οποίος και θα τελειώσει το 1ο μέρος της συναυλίας με τη «Γαλάζια Ραψωδία» του Γκέρσουϊν. Στο 2ο μέρος η Ορχήστρα θα παρουσιάσει μουσική των Άνντριου Λόϋντ-Γουέμπερ, Έννιο Μορρικόνε και Κλάους Μπαντέλτ από διάσημες κινηματογραφικές ταινίες και μιούζικαλ («Το φάντασμα της όπερας», «Οι πειρατές της Καραϊβικής» κ.α.).
Είναι αξιοσημείωτο ότι την Ορχήστρα της Νις θα συνοδεύει και ο Δήμαρχος της πόλης καθώς επίσης και τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού «Νίσκα Τελεβίζια», το οποίο θα μεταδίδει καθημερινά ρεπορτάζ, αλλά και θα γυρίσει ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για της επίσκεψη της Ορχήστρας στην Ελλάδα και τη συναυλία της στο 5ο Φεστιβάλ «Ευμέλεια».

Συμφωνική Ορχήστρα της Νις Σερβίας
Το πρώτο μεγάλο ορχηστρικό σύνολο που έπαιζε καθημερινά ζωντανή μουσική στο ραδιοφωνικό σταθμό της Νις, ιδρύθηκε το 1952 με το όνομα Συμφωνική Ορχήστρα του Εθνικού Ραδιοφώνου της Νις. Η ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας ξεκίνησε με την συναυλία της 16ης Μαρτίου 1953 όπου εκτελέστηκαν έργα Μότσαρτ, Μπετόβεν, Χαϋντν και Πέταρ Στογιάνοβιτς υπό την διεύθυνση του Stojan Andrić. Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νις και του Βελιγραδίου συγχωνεύτηκαν, η Ορχήστρα συμβλήθηκε με το Εθνικό Θέατρο του οποίου αποτελεί πια, μαζί με τη χορωδία, τον βασικό μουσικό συντελεστή. Η πρώτη διεθνής συνεργασία ήρθε το 1954 με την Ελληνίδα πιανίστα Βάσω Δεβετζή. Χάρη σε μια κρατική επιδότηση, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νις οργάνωσε το 1975 το πρώτο Οκτωβριανό Μουσικό Φεστιβάλ το οποίο εξελίχθηκε σε μόνιμο μουσικό θεσμό, το NIMUS, με συμμετοχή εξαιρετικών καλλιτεχνών. Για την 40η επέτειο από την ίδρυσή του, το NIMUS παρουσίασε τον περίφημο Ελβετό φλαουτίστα Emmanuel Pahud συνοδευόμενο από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νις υπό τη διεύθυνση του Βουλγάρου μαέστρου Svilen Simeonov. Από το 2006 ως τώρα η Ορχήστρα δεν έχει πια μόνιμο διευθυντή αλλά συνεργάζεται με προσκεκλημένους μαέστρους. Με την ευκαιρία της επετείου του Διατάγματος του Μιλάνου, το 2013, και τη δική της 60η επέτειο από την ίδρυση, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νις παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν καθώς και άλλα έργα σε συνεργασία με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και υπό τη διεύθυνση γνωστών μαέστρων στο Καλοκαιρινό Σεμινάριο στο Φρούριο.
Η γενική είσοδος για το κοινό είναι 12 ευρώ για τους ενήλικες και 7 ευρώ για τα παιδιά. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος» καθημερινά και ώρες 11:30 – 14:00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210-25363.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6710970549523642034

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item