Εταιρεία Αστρονομίας: Σήμερα ομιλία για τον μεσοαστρικό χώρο και αύριο παρατήρηση της διάβασης του Ερμή

Δύο διαδοχικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, σήμερα και αύριο. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει...


Δύο διαδοχικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, σήμερα και αύριο. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει σήμερα Κυριακή του Θωμά, 8η Μαΐου 2016, στις 8 μ.μ., με την τελευταία φετινή ομιλία «Αστρονομίας για όλους» στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ομιλητή τον κ. Θωμά Μπίσμπα, ερευνητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γερμανίας και του Πανεπιστημίου Φλόριντα των ΗΠΑ με θέμα: «Η εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη για τη δημιουργία αστέρων και πλανητών».
Στην ομιλία αυτή θα γίνει λόγος για τη δυναμική και τη χημική σύσταση του μεσοαστρικού χώρου, πώς εξελίσσεται και πώς δημιουργούνται νέοι αστέρες από τη βαρυτική κατάρρευση. Η παρουσίαση θα γίνει με τη βοήθεια εξελιγμένων αριθμητικών προσομοιώσεων, ενώ θα γίνει αναφορά και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι τελευταίες καθώς και του πώς η σύγχρονη θεωρητική Αστροφυσική τις χρησιμοποιεί.
Η δεύτερη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 9η Μαΐου και ώρα 17:00 – 20:00 στην παραλία του Βόλου (οδός Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη, στο σημείο που αγκυροβολεί  η Αργώ), για την παρατήρηση, μόνο με ειδικό φίλτρο, του σπάνιου φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Μια μικρή μαύρη κουκίδα θα φαίνεται στο δίσκο του Ηλίου,  καθ’ ότι η διάμετρος του Ερμή είναι 4.878 χμ. και  του Ηλίου 1.391.400 χμ., ενώ η διάμετρος της Γης είναι 12.756 χμ.
Με τηλεσκόπια και κιάλια μελών της Εταιρείας, που θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το φαινόμενο, η  κορύφωση του οποίου είναι στις 17:57. Το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή αρχίζει συγκεκριμένα στις 14:12 και τελειώνει στις 21:42 ώρα Ελλάδος
Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνο για την όραση μας και απαγορεύεται αυστηρά να κοιτάμε τον Ήλιο με γυμνά μάτια ή με κιάλια ή με τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, για να ιδούμε τη διάβαση.
Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από τη Ελλάδα), η επόμενη θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032! Η Αφροδίτη είχε μόνο δύο διαβάσεις, που έγιναν, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα είναι το 2117! Οι διαβάσεις συμβαίνουν μόνο με τους εσωτερικούς πλανήτες, δηλαδή με τον Ερμή και την Αφροδίτη.
Η εκδήλωση της Εταιρείας στην παραλία του Βόλου, είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο μπορεί κατά το δίωρο, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., οποιαδήποτε στιγμή, να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να παρατηρήσει το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από το δίσκο του Ήλιου.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 8843858277640148733

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item