Περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει ο Δήμος Βόλου

Τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο δήμος να διεκδικήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ένα σημαντικό κονδύλι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων...


Τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο δήμος να διεκδικήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ένα σημαντικό κονδύλι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέσεισε στο δημοτικό συμβούλιο ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν φρόντισε να εγγράψει στο μητρώο δεσμεύσεων ποσά που αφορούν απαλλοτριώσεις, δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προμηθευτές έναντι του δήμου κ.α. Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι το ποσό που φαίνεται επίσημα δεν ξεπερνά τις 631.000 ευρώ ενώ η πραγματικότητα είναι ότι αυτό ξεπερνά τα οκτώ εκ. ευρώ. Η τοποθέτησή του ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης», η επικεφαλής της οποίας Νατάσσα Οικονόμου, επισήμανε ότι θα ζητήσει όλα τα στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία ενώ του υπενθύμισε ότι η παράταξή του κυβερνά το δήμο τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή είναι που θα πρέπει να απολογηθεί.
Επιπλέον στη σημερινή συνεδρίαση σημείο τριβής αποτέλεσε το θέμα της χωροθέτησης του αντλιοστασίου στα Αστέρια το οποίο ο κ. Θεοδώρου ξεκαθάρισε ότι γίνεται εκεί που έχει αποφασιστεί για να μην κινδυνεύσει το έργο.
Στην ενημέρωσή του ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας στις 30 Απριλίου του 2016 ο δήμος φαίνεται να χρωστάει σε τρίτους 680.324 ευρώ. «Εμείς θα στείλουμε το αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών όπως μας ζητήθηκε αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε διαφορετικό ποσό και φοβάμαι μην χάσουμε την ευκαιρία να αποπληρώσουμε χρέη προς τρίτους».
Επισήμανε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έκρυβε από μητρώο δεσμεύσεων στοιχεία και την πραγματική εικόνα του δήμου. «Δεν υπάρχουν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις  (2εκ. ευρώ), οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (1εκ. ευρώ), η οφειλή στη ΔΕΥΑΜΒ του δήμου (4 εκ. ευρώ) και οι οφειλές από επιχειρήσεις που τελείωσε η εκκαθάρισή τους. Παρουσίαζαν μία πλασματική εικόνα ως καλοί μαθητές της σχολής που υπηρέτησαν, αυτή του Κώστα Σημίτη δηλαδή». Επίσης ενημέρωσε το σώμα ότι η δημοτική αρχή έχει ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών πως θα μπορέσει να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα ποσά και περιμένει απάντηση μέσα στην εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς διερωτήθηκε πως προέκυψε το ποσό που ανέφεραν ΜΜΕ για οφειλές 4-5εκ. ευρώ, με τον κ. Θεοδώρου να διευκρινίζει ότι τα ποσά που ανέφερε είναι μετά από ενημέρωση που είχε από την Οικονομική Υπηρεσία.
Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου, σημείωσε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή χρησιμοποιείται ως «σάκος του μποξ» για να ξεφύγει η νυν Δημοτική Αρχή, από τον τρόπο που λειτουργεί. Όπως είπε «αναφέρεστε υποτιμητικά σε μια παράταξη που εκπροσωπεί περίπου το 16% του λαού». Για το έργο στα Αστέρια Αγριάς, επεσήμανε ότι η μελέτη ανατέθηκε από τον τότε Δήμαρχο Αγριάς κ. Παπαευθυμίου στη ΔΕΥΑΜΒ, ολοκληρώθηκε το 2010, παρουσιάστηκε  το 2013 στο Πορφυρογένειο και δεν υπήρχαν αντιδράσεις. «Αφήστε τις ύβρεις και τα νταηλίκια» είπε η κ. Οικονόμου και συνέχισε «Να εξετάσετε, αν αυτό που ζητάνε οι κάτοικοι είναι εφικτό, γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί το έργο».
Όσον αφορά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κ. Οικονόμου τόνισε «επειδή αυτά που είπατε είναι σοβαρά, εμείς θα ζητήσουμε εγγράφως από την οικονομική υπηρεσία την πλήρη αναφορά όσων είπατε. Εσείς είστε αυτοί που απολογείστε για πράξεις κι αφήστε τους εξυπνακισμούς για Σημίτη. Δεν νομίζω να έχετε παράπονα εσείς» για να δεχτεί τα γιουχαΐσματα και τις αποδοκιμασίες των συμβούλων της πλειοψηφίας.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση  μεταξύ της κ. Οικονόμου και των κ.κ. Μουλά και Θεοδώρου οι οποίοι επέκριναν την κ. Οικονόμου για το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην επιχείρηση του κ. Θεοδώρου. «Σχετικά με την αναφορά που έγινε επί προσωπικού, η επιχείρηση έχει 40 εργαζόμενους και αυτό που κάνετε κ. Οικονόμου δε σας τιμά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κρατικοδίαιτος. Δε με διορίζανε.  Τον Αύγουστο του 2014 δεν ήμασταν εμείς δημοτική αρχή και δεν πήραμε απόφαση για χωροθέτηση. Απολογηθείτε στον κόσμο. Σε αυτό τον χώρο θα γίνει το έργο, δε θα το ρισκάρουμε εμείς. Δεν αποφασίσαμε εμείς τον χώρο. Πέρασε ανεπιστρεπτί ο χρόνος που κάνατε μαγαζάκι σας το Δήμο». Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Μουλά, που απευθυνόμενος προς την κ. Οικονόμου της είπε «Σήμερα χάσατε την ευκαιρία για να κάνετε μια καλή τοποθέτηση για το έργο στην Αγριά. Καλά το πήγατε αλλά το χάσατε».
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή, αν καθίστατο εφικτό, έγγραφο με νούμερα συγκεκριμένα και ποσά, ενώ για το έργο στα Αστέρια Αγριάς, σημείωσε ότι η παράταξή του είχε ζητήσει να βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση, αλλά όπως τόνισε «εδώ έχουμε αλλαγή δεδομένου ότι βρέθηκε χέρσο οικόπεδο που άλλαξε τα δεδομένα στην πορεία. Γιατί δεν συντονίζεστε με το τοπικό συμβούλιο Αγριάς?». Ο κ. Μιτζικός ζήτησε να δοθεί ξεκάθαρη εικόνα στους πολίτες για τον ΧΥΤΑ, ενώ για το έλλειμμα των 270.000 ευρώ στο ταμείο του δήμου, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή τα αποτελέσματα του πορίσματος. Ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι η ΕΔΕ δεν έχει τελειώσει κι όταν τελειώσει θα γίνει ενημέρωση, ενώ πρόσθεσε ότι  έχει κάνει αναφορά ο ίδιος στον Εισαγγελέα του έχει προσκομίσει το πόρισμα  των λογιστών κι όταν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ θα σταλούν και τα υπόλοιπα στοιχεία στον Εισαγγελέα.


πηγη: ΕΡΤ

Related

Sticky 4666081272277541771

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item