Η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής συζητήθηκε σε επίσκεψη του Κ. Στεργίου

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, όπου είχε...


Επίσκεψη στην Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή της, Χαράλαμπο Πόζογλου, και συνομίλησε με τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος.
Για άλλη μία φορά τέθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Βόλου σε χώρο εκτός του κέντρου της πόλης, ώστε αυτή να μπορεί να λειτουργήσει με τις σύγχρονες ανάγκες και να μπορεί υπάρχει εύκολη μετακίνηση των δυνάμεών τους, όπου χρειασθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Επίσης από την συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν σήμερα στην Πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου, με υπαλλήλους τριών ταχυτήτων (τους μόνιμους, της πενταετίας και τους εποχικούς).
Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ τα προβλήματα οφείλονται στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Συρρικνώνονται διαρκώς τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα διατηρώντας τα για μια ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα. Διατηρεί την αντιδασική νομοθεσία και υλοποιεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δασικής γης.
Οι ελλείψεις στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μεγάλες. Διατηρείται για μια ακόμη χρονιά, το απαράδεκτο καθεστώς της διαφορετικής υπηρεσιακής σχέσης σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς πυροσβέστες.
Ίδια είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξοπλισμό. Ένας σημαντικός αριθμός από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, χρονολογείται κατασκευαστικά πέραν των 20 και των 30 ετών. Ο ατομικός εξοπλισμός (στολές πυρκαγιάς, μέσα ατομικής προστασίας), δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα (όπως είναι οι ακατάλληλες – απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες, των αναπνευστικών συσκευών). Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους, αντιμετωπίζουν και τα παμπάλαια εναέρια μέσα (Canader και Pezzetel).
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι, ιδιαίτερα όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες και εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν έτσι με αυτόν τον τρόπο, τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις και να σώσουν ζωές, περιουσίες και δασικό πλούτο. Όταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ακόμα και από αρκετά απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει μετακινήσεις με πολύωρα ταξίδια με τα πυροσβεστικά οχήματα, άρα σημαντική καταπόνηση για τους πυροσβέστες, πριν ακόμα φτάσουν στην πυρκαγιά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και η μη εξασφάλιση των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση, κυρίως όταν συνδράμουν σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών, μακριά από την έδρα τους. Την ίδια ώρα οι μισθολογικές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση για το 2016 και προβλέπονται στα 291.857.000 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2015 ήταν 292.026.502 εκατ. ευρώ.
Στο Βόλο, επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελούν οι παλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται και που δεν καλύπτουν τις συνθήκες Υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού, δεν επαρκούν για την φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού και κυρίως δυσκολεύουν την έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας σε συμβάντα. Είναι ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στους άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους στην υπηρεσία τόνισε:
Η πείρα και απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα πως η λογική  που καλλιεργούσε συστηματικά, πως μπορεί να υπάρξει συγχρόνως καπιταλιστική ανάπτυξη, προς όφελος των μονοπωλίων, και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού, είναι απάτη. Η νέα επίθεση που ξεκινά με τη μορφή του «κοινωνικού διαλόγου» για να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με νέα ολοκληρωτική επίθεση το αποδεικνύει περίτρανα. Τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πυροσβεστών, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με όλων των εργαζόμενων. Ο κοινός αντεργατικός παρανομαστής για να ενταφιαστεί ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμους τους εργαζόμενους.Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 1801856644356524446

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item