Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τα απόβλητα της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Βόλου ζητά η Αντιπολίτευση

Την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ζητούν από τον πρόεδρό του 16 δημοτικοί σύμβουλοι για να συζητηθεί το θέμα της απο...


Την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ζητούν από τον πρόεδρό του 16 δημοτικοί σύμβουλοι για να συζητηθεί το θέμα της αποδοχής του ΣΥΔΙΣΑ,  απόρριψης αποστειρωμένων Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών ιδιωτικής εταιρείας από τη ΒΙΠΕ Τρίπολης στο ΧΥΤΑ του Βόλου. Υπενθυμίζουν δε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού  της Περιφέρειας έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και το ΣΥΔΙΣΑ ότι η απόφαση για αποδοχή των αποβλήτων ελήφθη κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Το αίτημα υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ιάσων Αποστολάκης, Ματθαίος Δραμητινός, Κώστας Γαργάλας, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ελένη Ανδρέου Μεϊκοπούλου Ιωάννης Μολοχίδης, Αναστασία Οικονόμου, Φώτης Λαμπρινίδης, Νικόλαος Στόικος, Απ. Παπατόλιας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Θεόδωρος Τσαλούχας, Νίκος Κανελλής, Θεολόγης Διαμαντένιας, Αχιλλέας Καλυβιώτης και Ιωάννης Λαϊνας.
Το αίτημα
Κύριε Πρόεδρε, 
Από τον μήνα Μάιο, τόσο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ζητήσει, με ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, αλλά και με κατάθεση επερώτησης προς το προεδρείο του ΔΣ Βόλου, διευκρινίσεις σχετικά με την εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΑ αποδοχή (η αρ. 1/2016 – ΑΔΑ:7ΦΑΤΟΕΘ0-6ΟΞ απόφαση του Συνδέσμου) υγειονομικών αποβλήτων από την ιδιωτική μονάδα «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ANSY Α.Ε.», που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙΠΕ Τρίπολης (σχετ.  συνημ. 1,2). Από τότε απαντήσεις θεσμικά και διευκρινίσεις σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη των αποβλήτων, καθώς και τη νομιμότητα όσον αφορά στην αποδοχή τέτοιων αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου δεν έχουν δοθεί επαρκώς  και συγκεκριμένα από τη Δημοτική Αρχή.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε το  με αρ. πρωτ. 4991/31-05-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και τον ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας, στο οποίο χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η με αριθμό 1/2016 Απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα «Αίτημα της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ., στον Χ.Υ.Τ.Α.Π.Σ. Βόλου» ελήφθη, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», παραθέτοντας ως λόγους ότι: σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μπορούν να διατίθεται σε αυτόν αστικά στερεά απόβλητα προερχόμενα μόνο από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, και ειδικότερα όσα απομένουν μετά από την εφαρμογή του συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ). Επιπλέον, ότι ο ΧΥΤΑ θα μπορούσε να δέχεται τα συγκεκριμένα εκτός νομού απόβλητα, εφόσον ήταν δημοτικά, και όχι ιδιωτικής επιχείρησης, και με τον όρο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έκδοση κοινής απόφασης των δύο Γενικών Γραμματέων των εμπλεκόμενων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (στην προκειμένη περίπτωση, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας) (σχετ. συνημ. 3).
Με αυτά τα δεδομένα και λόγω του ότι το εν λόγω θέμα άπτεται γενικότερου περιβαλλοντικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι παρακάτω υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι ζητούμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 3, παρ. 3, 4 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, τη διεξαγωγή, εντός επτά (7) ημερών, έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα συζήτησης την Αποδοχή από τον ΣΥΔΙΣΑ του αιτήματος της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ. (Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών) από τη ΒΙΠΕ Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου.

Related

Sticky 5646269248260894739

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item