«Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, η πόλη θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες»

Άρθρο παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην πόλη του Βολου δημοσιεύει η επικεφαλής της παράταξης "Επιλογη ευθύνης" Νατασα Οικονομου: ...


Άρθρο παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην πόλη του Βολου δημοσιεύει η επικεφαλής της παράταξης "Επιλογη ευθύνης" Νατασα Οικονομου:

Το παραμύθι με τον δράκο δεν πουλάει πλέον εισιτήρια
Με ολοένα και πιο απροκάλυπτη την ολοκληρωτική αντίληψη και την καθεστωτική συμπεριφορά και με το «αξίωμα» ότι νόμος είναι η δική τους βούληση και όποιος δεν είναι μαζί τους είναι απέναντι στην πόλη, οι διοικούντες τον Δήμο εξωθούν πλέον στα άκρα την κατάσταση στην τοπική κοινωνία. 

Με απόλυτα ισοπεδωτικό και ακραία διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο, με συκοφαντίες, ύβρεις, απειλές και χυδαίες επιθέσεις, πλάθοντας συνωμοσιολογικά σενάρια και κατασκευάζοντας φανταστικούς εχθρούς, προσπαθούν να καλύψουν την αδιαφορία τους και την παντελή έλλειψη σχεδίου για τα πραγματικά ζητήματα της πόλης, να γαντζωθούν στην εξουσία και να επιβάλουν τον φόβο και τη σιωπή. 

Οι αντιπολιτεύσεις, τα Τοπικά Συμβούλια, οι υπάλληλοι του Δήμου, απλοί πολίτες, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματίες, η Αποκεντρωμένη, η Περιφέρεια, το ΤΕΕ, ο ΟΛΒ, βουλευτές, η αστυνομία, ο δικηγορικός σύλλογος, ακόμα και δικαστικοί, έχουν δεχτεί τα αήθη πυρά τους. Κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου και δημοκρατικής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει χαθεί και τη θέση της έχουν πάρει οι τσαμπουκάδες, οι «βεντέτες», οι εκφοβισμοί και οι μηνύσεις. 

Το πρόβλημα, όμως, για το «καθεστώς» είναι ότι το παραμύθι με τον δράκο δεν πουλάει πλέον εισιτήρια. Το μονότονο ρεπερτόριο περί του «παλιού σάπιου συστήματος» και των «εργαλείων» του, που δήθεν συνωμοτούν καθημερινά εις βάρος τους, έχει προ πολλού εξαντληθεί. Λειτούργησε προεκλογικά, χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά, δυο χρόνια τώρα, πλέον όμως κούρασε και αποκαλύφθηκε η γύμνια τους. Ποιοι είναι οι «διαπλεκόμενοι» και τα «εργαλεία του συστήματος»; Οι τοπικοί πρόεδροι του συνδυασμού τους – προεκλογικοί συνοδοιπόροι τους στον λαϊκισμό και τα ψέματα σχετικά με τα νερά; Οι κάτοικοι των Αστεριών; Ο σύλλογος θυμάτων και αναπήρων πολέμου; Η περιπτεριούχος – θύμα της νυχτερινής καταδρομικής επιχείρησης; Κάποιοι καταστηματάρχες; Πολίτες, δηλαδή, που στη συντριπτική τους πλειονότητα τους στήριξαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και τους ψήφισαν;

 Θα το πούμε καθαρά. Αυτή η ζοφερή κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στο δικό τους κλειστό σύστημα εξουσίας, που προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα και να εξαλείψει οτιδήποτε δεν μπορεί να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Δεν γίνεται, μέσα σε δυο χρόνια, να τρελάθηκε ξαφνικά όλη η πόλη.

Τα πράγματα αποκτούν ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, όταν φθάνει ο πρόεδρος του ΟΛΒ, ένας δημόσιος λειτουργός που ζει λίγους μόλις μήνες στον Βόλο, να προβαίνει, με το βάρος της θεσμικής του ιδιότητας, σε σοβαρότατες καταγγελίες, περί «καμόρας» που αναπτύσσεται στην πόλη. Και το μείζον θέμα, εν προκειμένω, προφανώς και δεν είναι αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με την εγκατάσταση του κοντέινερ στο παρκάκι της παραλίας, όπως ένοχα προσπαθεί να το παρουσιάσει η δημοτική αρχή, όταν μάλιστα είναι και η ίδια υπόλογη, αφού για την τοποθέτησή του χρειάστηκε η άδεια και της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου. Δύσκολα, πιστεύουμε, θα βρεθεί Βολιώτης που να συμφωνεί με την τοποθέτηση του κοντέινερ. Εμείς πάντως διαφωνούμε απόλυτα, όπως διαφωνούμε και με την επιλεκτική ευαισθησία, αλλά και τη σκανδαλώδη ανοχή της δημοτικής αρχής στο όργιο αυθαιρεσίας που βασιλεύει στους κοινόχρηστους χώρους. Το μείζον όμως θέμα είναι αν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην πόλη, όπως το συγκεκριμένο, θα λύνονται με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, ή με όρους μαφίας και νονών της νύχτας. 

Αυτό είναι το θέμα και όποιος ανέχεται, σιωπά και προσποιείται πως δεν τον αφορά, γίνεται συνένοχος. Είτε είναι συλλογικός φορέας, είτε θεσμικός παράγοντας, είτε εκπρόσωπος της πολιτείας, είτε κόμμα, είτε και απλός πολίτης. Πολύ περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που οφείλουν να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Δεν μπορούν να αφήσουν να εξελιχθεί η νοσηρή αυτή κατάσταση σε σαράκι που θα κατατρώγει τα σωθικά της τοπικής κοινωνίας και δημοκρατίας. Αν οι θεσμοί αδρανήσουν ή, ακόμη χειρότερα, αν κάνουν πλάτες στην ανομία, θα βρεθούν αντικοινωνικά στοιχεία που θα δράσουν έκνομα, στο όνομα τάχα της δικαιολογημένης κοινωνικής αγανάκτησης. Το σπάσιμο του δημοτικού οχήματος στην Αγριά, ενέργεια την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα, χωρίς υποσημειώσεις, ας λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου (παρεμπιπτόντως, αναρωτιόμαστε αν θα διαταχθεί ΕΔΕ για το γεγονός ότι το όχημα ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του αντιδημάρχου και αν θα αποφασίσει επιτέλους η Αποκεντρωμένη να ασχοληθεί με το θέμα της προκλητικής χρήσης των δημοτικών οχημάτων). 

 Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, η πόλη θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Η δημοκρατικά υπεύθυνη και συντονισμένη αντίδραση είναι χρέος όλων μας, γιατί το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν.

* Η Νατάσα Οικονόμου είναι δημοτική σύμβουλος Βόλου – επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»


Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 707625827090858878

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item