Είδος προς εξαφάνιση οι ντομάτες στις λαϊκές του Βόλου

Μεγάλες ελλείψεις σε ντομάτες υπάρχουν στις λαϊκές αγορές της πόλης, παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου κι αυτό εξαιτίας του εντόμο...


Μεγάλες ελλείψεις σε ντομάτες υπάρχουν στις λαϊκές αγορές της πόλης, παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου κι αυτό εξαιτίας του εντόμου «τούτα» ( tuta absoluta)  που έχει κάνει επιδρομή στις ντομάτες με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή τους. Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα « Θεσσαλία» .
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών, Απόστολος Τσακανίκας, το συγκεκριμένο έντομο προξενεί μεγάλες ζημιές , αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο φάρμακο για την καταπολέμησή του, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, για να υπάρχουν πιθανότητες καταπολέμησής του, πρέπει οι παραγωγοί να το « προλάβουν» σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ανάπτυξής του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακανίκας, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ακόμα και φερορμόνες για να αποτρέψουν την αναπαραγωγή του εντόμου.
Πρόκειται για ιθαγενές έντομο της Λατινικής Αμερικής που στη χώρα μας βρέθηκε σχετικά πρόσφατα, συγκεκριμένα ξεκινώντας από την Κρήτη πριν από 4 χρόνια περίπου, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές της Μεσογείου.
Το “tuta absoluta” προσβάλλει, εκτός από την ντομάτα, την μελιτζάνα, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μαρούλι, την πατάτα και την πιπεριά. Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της ντομάτας είναι ότι προσβάλλει και τον καρπό και όχι μόνο τα φύλλα. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι η καταστροφή της παραγωγής, καθώς οι καρποί που έχουν προσβληθεί δεν είναι εμπορεύσιμοι , οπότε και η τιμή της ντομάτας κινείται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό.

πηγη: ΕΡΤ


Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 5180119521622549548

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item