Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για τα νεκρά πουλιά - Αύριο η σύσκεψη

Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από το ρεπορτάζ και του TheNewspaper.gr μεταξύ άλλων ανακοινώνει τα ε...


Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από το ρεπορτάζ και του TheNewspaper.gr μεταξύ άλλων ανακοινώνει τα εξής για τις δράσεις του μετά τον εντοπισμό των νεκρών πουλιών που βρέθηκαν στην λίμνη.
Πραγματοποιείται αύριο στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε στην Κάρλα με τα νεκρά πτηνά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την διερεύνηση του θέματος, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αργυροπελεκάνοι που είχαν ασθενήσει αλλά τους δόθηκε θεραπεία, συνέρχονται σταδιακά.

Η ανακοίνωση
Την  Παρασκευή 05/08/2016, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 962/08.08.2016 αναφορά παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο διενέργειας  ελέγχου, από ομάδα εργασίας του προσωπικού του Φορέα  διαπιστώθηκε η ύπαρξη  οκτώ (8) νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνου, ενός νεκρού ροδοπελεκάνου, ενός νεκρού κορμοράνου, ενός νεκρού λευκοτσικνιά και ενός νεκρού καστανοκέφαλου γλάρου σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, καθώς  και η ύπαρξη ληθαργικού νεαρού ατόμου αργυροπελεκάνου επί προσπελάσιμης νησίδας εντός του Ταμιευτήρα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:
 1.Ενημερώθηκαν τηλεφωνικά το Δασαρχείο Βόλου και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Μαγνησίας.
2. Εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής ασφάλειας προσωπικού, περισυλλέγησαν τα ζώα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας του Υπουργείου Γεωργίας μετά από οδηγίες και συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, συνοδευόμενα με το υπ’ αριθ. 949/05.08.2016 διαβιβαστικό αποστολής δειγμάτων με σκοπό την διενέργεια  ιστολογικών, κυτταρολογικών ,αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων.
3.Το ληθαργικό άτομο αργυροπελεκάνου,  εστάλη για περίθαλψη, με ευθύνη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο με το υπ’ αριθ. 952/05.08.2016 διαβιβαστικό.  

4.Την Τρίτη 09.08.2016, πραγματοποιήθηκε νέα αποστολή  δειγμάτων νεκρών πτηνών (2) νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο  πιστοποιημένο Εργαστήριο  Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.
5. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει δείγματα για την ανάλυση  βιοτοξινών σε,  πιστοποιημένο για τέτοιου είδους αναλύσεις, εργαστήριο.
6. Ο Φορέας Διαχείρισης εποπτεύει και καταγράφει καθημερινά τις εκάστοτε συνθήκες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου.
7. Ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έτσι ώστε να προβεί σε μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία  με τις συναρμόδιες Αρχές. 


Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης σχετικά με τον εντοπισμό νεκρών πτηνών στην λίμνη Κάρλα ο ΦΔ ανακοινώνει τα εξής:
  1. Με βάση τα παραδοθέντα αποτελέσματα των αναλύσεων από το εργαστήριο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ( Λάρισα) δεν προκύπτει ειδικός παθογόνος μικροοργανισμός, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός ασκαρίδων στα νεκρά άτομα ενώ στα ληθαργικά άτομα παρατηρήθηκαν φυσιολογικά  ευρήματα κυτταρολογικής ανάλυσης.
  2. Ζητήθηκαν αρμοδίως ( αρ. πρωτ.981/12082016) τα αποτελέσματα και το ανάλογο πόρισμα σχετικά με την υπαιτιότητα των κυανοτοξινών στο φαινόμενο του θανάτου των πτηνών. Οι υπεύθυνοι ερευνητές του Παν/μιου Θεσσαλίας αρνήθηκαν την δημοσιοποίησή τους.
  3. Η κατάσταση των πτηνών που εστάλησαν για περίθαλψη βαίνει βελτιούμενη μετά από χορήγηση ειδικής θεραπείας.
  4. Ο ΦΔ αναμένει επιπλέον τις τοξικολογικές εξετάσεις ( έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα) καθώς και τα αποτελέσματα εκ μέρους του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Κτηνιατρικής Σχ. Του Παν/μίου Θεσσαλίας.
  5. Ο ΦΔ βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη όποιων άμεσων μέτρων όταν αυτά υποδειχθούν με την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσματος.
  6. Ο ΦΔ ενημερώνει για τα μέχρι τώρα πορίσματα όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς. 

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 7263526440698924779

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item