Οκτώ τελικά οι υποψήφιοι για τις άδειες - Εκτός και το Εpsilon

Οκτώ θα είναι τελικώς οι διεκδικητές, στον διαγωνισμό «παρωδία» για τις μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, μετά την ...


Οκτώ θα είναι τελικώς οι διεκδικητές, στον διαγωνισμό «παρωδία» για τις μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, μετά την ξαφνική εμπλοκή στο παρά 1΄ της δημοπρασίας με τις εγγυητικές επιστολές δύο εκ των υποψηφίων.
Η εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα, αν και εκπρόθεσμη, έγινε δεκτή από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, παρά το ότι οι έγκριτοι νομικοί τόνιζαν ότι εγείρονται σαφή ζητήματα νομιμότητας γι αυτό και θα έπρεπε να κυρηχθεί έκπτωτος και να μην πάρει μέρος στο διαγωνισμό, όπως και ο επιχειρηματίας Βρυώνης, η εγγυητική επιστολή του οποίου θεωρήθηκε εκτός των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, oι εγγυητικές επιστολές των ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, DMI (συμφερόντων Σαββίδη), Τ.Π.Κ (συμφερόντων Καλογρίτσα), ITV (κυπριακών συμφερόντων) και ΑΛTΕΡ ΕΓΚΟ (συμφερόντων Μαρινάκη) «είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις».
Παράλληλα, σε ότι αφορά «την εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη». Κατόπιν αυτών, στην δημοπρασία που θα διεξαχθεί την Τρίτη για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, θα πάρουν μέρος οκτώ διεκδικητές.
Καλογρίτσας - Βρυώνης
Η εμπλοκή με τις παραπάνω εγγυητικές αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα στον ούτως ή άλλως διάτρητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δυναμιτίζοντας περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα. Γι αυτό άλλωστε σε βάρος τους οι υπόλοιποι διεκδικητές υπέβαλλαν ενστάσεις, ζητώντας από την Επιτροπή να τους θέσει εκτός διαγωνισμού, αιτήματα που έγκριτοι νομικοί θεώρησαν ως απολύτως βάσιμα και δίκαια μιας και στην περίπτωση Καλογρίτσα οι δικηγόροι του κατέθεσαν την απαραίτητη εγγυητική επιστολή 40 λεπτά μετά από την λήξη της διορίας κι ενώ η Υπηρεσία Πρωτοκόλλου της ΓΓΕΕ είχε απαγορεύσει σε άλλον διαγωνιζόμενο να διορθώσει έγγραφο που είχε καταθέσει.
Οι εγγυητικές των δύο υποψηφίων Καλογρίτσα και Βρυώνη προκάλεσαν νωρίτερα πλήθος αντιδράσεων και από τον πολιτικό κόσμο. Σε δήλωση του, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι «όλα είναι στον αέρα. Στήνεται ένα τριτοκοσμικό πανηγύρι εικόνας χωρίς ουσία. Όλοι συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο του 2015, πως πρέπει να μπει μια τάξη. Η Κυβέρνηση όμως εννοούσε αυτό που ένας βουλευτής της ομολόγησε: Να στήσει τα δικά της «οχυρά», όπως ο ίδιος είπε, στο χώρο της ενημέρωσης. Τους έχουν όμως οι πολίτες πάρει χαμπάρι…»
Για «οργανωμένο έγκλημα σε βάρος της ελευθεροτυπίας» κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τη δικής της διαπλοκή ελέγχοντας την ενημέρωση. Ακόμη και σ’ αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία, αλλάζει τους κανόνες κατά πως βολεύει τις σκοτεινές επιδιώξεις της: η εγγυητική επιστολή που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και προσπαθούν να την κάνουν δεκτή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Related

MEDIA 1291122526778038173

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item