Στο TAXIS από σήμερα ο ΕΝΦΙΑ

Στην πλατφόρμα του TAXIS θα βρίσκονται από σήμερα τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- η πρώτη έως...


Στην πλατφόρμα του TAXIS θα βρίσκονται από σήμερα τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.
Καθώς εφέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.
Τα σημεία κλειδί:
-Ο φόρος θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2017. Δεν υπάρχει έκπτωση σε περίπτωση καταβολής του φόρου εφάπαξ. 
-Τα αγροτεμάχια εξαιρούνται - μόνο γι αφέτος - από τον συμπληρωματικό φόρο, λόγω λαθών που διαπιστώθηκαν στα έντυπα Ε9 από το υπουργείο Οικονομικών, και οδηγούσαν στην επιβολή υπέρογκης φορολογίας για χιλιάδες φορολογούμενους. 
-Οι ιδιοκτήτες κενών και ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων χάνουν την έκπτωση 20% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που ίσχυε κατά τα έτη 2014-2015
-Οι συντελεστές συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για νομικά πρόσωπα γενικά και ειδικά για τις εταιρείας επενδύσεων ακινήτων από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις 
-Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται έως και 25%
-Απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα διατηρητέα κτίρια άνω των 100 ετών
-Χαμένοι είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Φέτος για πρώτη φορά θα πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο εκτός απο τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, χαμένοι είναι όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ή κενά ακίνητα καθώς καταργήθηκε η έκπτωση του 20% και τα νομικά πρόσωπα λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. 
-Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μία ή δύο κατοικίες χαμηλότερης συνολικής αξίας από τα 200.000 ευρώ σε περιοχές όπου η μείωση των αντικειμενικών τιμών τους μετέφερε σε χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου φόρου. Επίσης, κερδίζουν όσοι είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, ηλικίας άνω των 100 ετών. 
-Σε ό,τι αφορά τα λάθη η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα ανοίξει μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων για το διάστημα 2010-2016, έως το τέλος Νοεμβρίου και θα ωφεληθούν κατά 50% από τη μείωση των προστίμων. Στην περίπτωση κατά την οποία λόγω διορθώσεων, προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για την έκδοση νέου εκκαθαριστικού, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία. Έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση και οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές. 
-Καταργήθηκε φέτος η απαλλαγή των νομικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

Related

ΕΛΛΑΔΑ 7719959463927659242

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item