Κατά πλειοψηφία έγκριση επιχειρησιακού σχεδιασμού δήμου Bόλου 2014-2020

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα  το προσχέδιο του «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου 2014–2020 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη...


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα  το προσχέδιο του «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου 2014–2020 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα  για έγκριση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΕΣΠΑ 2014–2020. Την πρόταση στήριξε ο κ. Πατσιαντάς των «Δρόμων Συνεργασίας», και η κα Τσοπουρίδου από την παράταξη Δύναμη Βόλου όπως και η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» εκτός από το σχεδιασμό για το κτίριο του Υγειονομικού.
Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. Θεοδώρου επισήμανε ότι αποτελούσε προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή αυτός ο σχεδιασμός και ήταν από  αρκετό καιρό έτοιμη για να συμμετέχει στην πρόσκληση της Περιφέρειας. Μάλιστα ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε ότι στις 12 του μήνα θα κατατεθεί ο φάκελος στην Διαχειριστική Αρχή  αν και το πρόγραμμα ανοίγει για κατάθεση φακέλων στις 20 του μήνα. Επιπλέον ανέφερε ότι τεχνικό πρόγραμμα του δήμου που θα έλθει προς ψήφιση σε ένα μήνα περίπου θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό κυρίως για έργα καθημερινότητας.
Οι Ειδικοί Στόχοι που καλείται να πετύχει η Δ.Α. με τη υλοποίηση των έργων και δράσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η προώθηση της βιώσιμης Αστικής κινητικότητας, η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, ο περιορισμός της ρύπανσης, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, η αύξηση πρασίνου, η δημιουργία υποδομών για δράσεις κοινωνικής υποστήριξης, η υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από ακραία φτώχεια σε υποστηρικτικέ υπηρεσίες, η βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων και ανέργων ευπαθών ομάδων, η προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της ποιότητας των υπηρεσιών και η ανάπτυξη  της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Τα έργα υποδομών που προτείνονται είναι :
Επισκευή – Ενίσχυση φέροντα οργανισμού και Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου
Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό
Ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά» του Βόλου
Παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας
Διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου – Καισαρείας
Δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης επί της οδού Γ. Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος «ΝΙΚΗ»)
Δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις
Δημιουργία Κέντρου για τη λειτουργία δομής προώθησης απασχόλησης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου
Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας
Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

Οι δράσεις Κοινωνικού χαρακτήρα επικεντρώνονται στις παρακάτω τρεις δέσμες δράσεων:
Δράσεις βελτίωσης υποδομών και ενεργειών του ΟΤΑ για την υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από την φτώχεια
Δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή παρέμβασης
Δράσεις προώθησης της απασχόλησης , της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ και της Κοινωνικής Οικονομίας
Οι αντιπολιτεύσεις
Ο Μ. Πατσιαντάς επισήμανε ότι ο σχεδιασμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως τα 11 προτεινόμενα έργα είναι ελάχιστα και στο μέλλον θα πρέπει να διεκδικηθούν κι άλλα. Επιπλέον άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που με τη μνημονιακή πολιτικής της στερεί πόρους από τους ΟΤΑ.
Η Νατάσσα Οικονόμου επισήμανε ότι τα περισσότερα έργα που εντάσσονται στο σχεδιασμό είχαν ήδη σχεδιαστεί και προετοιμαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Όλα τα έργα είναι αυτά που κατατέθηκαν το Μάρτιο του 2014 στην Περιφέρεια. Και αυτό κατέστη δυνατό γιατί ο δήμος είχε παρέμβει  για την  δημιουργία προγράμματος αστικών αναπλάσεων σε συνεργασία με περιφέρεια και δήμο Λάρισας. Γι αυτό και στήθηκε για πόλεις πάνω από 100.000 και δεν εντάσσονται οι άλλοι δύο νομοί της Θεσσαλίας. Θα τα ψηφίσουμε όλα εκτός από το θέμα του Υγειονομικού». Επίσης τόνισε ότι η δημοτική αρχή  έχει απεμπολήσει το συντονιστικό ρόλο που είχε διαχρονικά για συντονισμό φορέων για έργα μείζονος σημασίας όπως λιμάνι ή αεροδρόμιο. «Πάσχετε από μακρόπνοη στρατηγική»
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι κάθε έργο και κάθε πρόγραμμα της Ε.Ε. πρέπει να εξετάζεται με γνώμονα που αποσκοπεί, τονίζοντας ότι η ΛΑΣ έχει άλλη φιλοσοφία, καθώς όπως είπε «Ότι κοινωνικές πολιτικές και να χρησιμοποιηθούν είναι ασπιρίνες στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας διαφώνησε να γίνει ανακατασκευή του δημοτικού θεάτρου με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό ενώ τόνισε ότι ο σχεδιασμός για πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους δεν είναι ο καλύτερος. Επιπλέον επισήμανε ότι η επιλογή να κατεδαφιστεί ο παλιός κινηματογράφος Νίκη δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
Κλείνοντας ο Θ. Θεοδώρου επισήμανε ότι μπορεί να υπήρχαν προτάσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά στην ουσία δεν ήταν ώριμα και δεν υπήρχαν μελέτες ενώ έγιναν και αρκετές αλλαγές στις προϋπάρχουσες προτάσεις για να μπορέσουν να τύχουν κάποιας χρηματοδότησης.

Θεοδώρου καρφώνει Σταυριδόπουλο
Απαντώντας δε στην κριτική για το έλλειμμα συνεργασίας με άλλους φορείς, έφερε ως παράδειγμα το πώς αντιμετώπισε την προσέγγιση για συνεννόηση ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Σταυριδόπουλος.
«Όταν τοποθετήθηκε το κοντέινερ στο πάρκο του Αγίου Κων/νου πήρα τον πρόεδρο του ΟΛΒ και τον ρώτησα, «το είδες;». –
-Ναι.
-Σου αρέσει;
-Όχι.
-Τι κάνουμε πρόεδρε;.
-Να το ψάξουμε. Έχεις δίκιο είναι έκτρωμα.
Και περίμενα να συνεργαστεί μαζί μας και να βρούμε λύση. Εκεί όμως βγήκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έλεγε άλλα πράγματα. Αυτοί οι φορείς δεν θέλουν συνεργασία, και όχι εμείς».
Και στη σημερινή συνεδρίαση με την αρχή της, δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι φραστικές αντιπαραθέσεις ειδικά για τις επερωτήσεις των αντιπολιτεύσεων.


Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 8495576243116632906

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item