Εφιάλτης η ανασύσταση της Κάρλας - Τοξίνες εναντίον της ζωής στη Λίμνη

Εκατοντάδες αργυροπελεκάνοι, ασημόγλαροι, λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες και άλλα είδη έχουν ανασυρθεί νεκρά από τον ταμιευτήρα της Κά...


Εκατοντάδες αργυροπελεκάνοι, ασημόγλαροι, λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες και άλλα είδη έχουν ανασυρθεί νεκρά από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, που έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα.

Αιτία είναι η ανάπτυξη τοξικού φυτοπλαγκτόν, που ευνοείται λόγω της μικρής ποσότητας του νερού, της κακής ποιότητάς του, καθώς επίσης και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Ο ταμιευτήρας έχει 50 εκατοστά νερό, ενώ θα έπρεπε το ύψος του νερού να φτάνει τουλάχιστον τα 5 μέτρα. Το νερό είναι κακής ποιότητας και τα πουλιά δεν αντέχουν. Στους ιστούς τους έχουν βρεθεί υψηλές συγκεντρώσεις από ηπατοτοξίνες και νευροτοξίνες, ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών στη λίμνη», λέει στο «Εθνος» ο Κωνσταντίνος Κορμάς, καθηγητής Οικολογίας Υδρόβιων Μικροοργανισμών στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Αγρια Ζωή, που απέστειλαν επιστολή με δραματικό περιεχόμενο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Στελέχη των οργανώσεων αυτών και της επιστημονικής κοινότητας θα πάρουν μέρος αύριο σε έκτακτη σύσκεψη που συγκαλείται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

«Το φαινόμενο της εμφάνισης τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού δεν είναι σπάνιο για τη χώρα μας. Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές στην Κάρλα, καθώς και σε άλλες λίμνες, αλλά φέτος είναι πρωτοφανής η οικολογική καταστροφή», σημειώνει ο κ. Κορμάς.

Από τα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ο αργυροπελεκάνος, ένα είδος απειλούμενο παγκοσμίως, που η χώρα μας φιλοξενεί πάνω από το 30% του συνολικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγροτόπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και άλλα δύο είδη, ο ροδοπελεκάνος και ο αργυροπελεκάνος.

Τα πρώτα νεκρά πουλιά -9 αργυροπελεκάνοι- εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου και μέχρι πρόσφατα ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 160 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 αργυροπελεκάνοι, 4 ροδοπελεκάνοι, 50 λευκοτσικνιάδες, 2 χουλιαρομύτες, 4 καλαμοκανάδες, 35 ασημόγλαροι, 2 σφυριχτάρια, 10 καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 κορμοράνοι και 3 πρασινοκέφαλες πάπιες. Εχουν εντοπιστεί επίσης υδρόβια πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών.

Οπως μας είπε ο κ. Κορμάς, οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί, είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας, είτε μέσω απλής επαφής, μπορεί να προσβληθούν από τις τοξίνες αυτές.

«Υπάρχουν προτάσεις μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Διαφορετικά, πολύ σύντομα θα μιλάμε για μη αναστρέψιμη κατάσταση και οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου», λένε επιστήμονες που θα πάρουν μέρος στην αυριανή σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, «η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι απολύτως επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση-ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Related

Sticky 6241076367735792011

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item