Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η 14 η  Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Μια μέρα σ...

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Μια μέρα σπουδαίας σημασίας για Νέα Ιωνία Βόλου, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και αποτελεί εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς. Οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της τότε οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ανέδειξαν φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματικότητας για το ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι. Ειδικά όσον αφορά στην πόλη μας, η εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων έδωσε μια διαφορετική πνοή. Η επίδραση του προσφυγικού στοιχείου και ο ρόλος, που αυτό έπαιξε στην πορεία της πόλης, έδωσαν μια νέα διάσταση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, και η επιρροή του στην πολιτιστική και μορφωτική εξέλιξη του Βόλου υπήρξε γεγονός αδιαμφισβήτητο.

 

Στις 18 του Σεπτέμβρη η Νέα Ιωνία Βόλου αποδίδει ιδιαίτερο φόρο τιμής στους ιδρυτές της, τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που την κατέστησαν εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς, μια πόλη-μουσείο, οι γειτονιές της οποίας αφηγούνται την ιστορία της πλούσιας αλληλεπίδρασης διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο. Όντας ο ίδιος απόγονος μιας προσφυγικής οικογένειας από το αλησμόνητο Εγγλεζονήσι, μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και τη στάση ζωής τους γνώρισα το μεγαλείο της μικρασιάτικης ψυχής.

 

Το παράδειγμα των αυτοδημιούργητων προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου αποτελεί σήμερα πηγή έμπνευσης για τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους μεγαλύτερους που λόγω της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται στη συνέχιση της καθημερινότητάς τους και κάποιοι μάλιστα που η ζωή τους βγήκε στο περιθώριο παλεύουν από την αρχή. 


Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 5465471248612177120

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item