Συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο

Μέχρι το τέλος του χρόνου – ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου – θα είναι έτοιμο το σχέδιο θεσμικής αναμόρφωσης του Καλλικράτη, βασ...


Μέχρι το τέλος του χρόνου – ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου – θα είναι έτοιμο το σχέδιο θεσμικής αναμόρφωσης του Καλλικράτη, βασική φιλοσοφία του οποίου θα είναι, να γίνουν οι υπηρεσίες των Δήμων πιο προσιτές για τον πολίτη και οι αιρετοί πιο άξιοι να υπηρετήσουν τον λαό.
kede5
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μπαλάφας, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο, με θέμα την «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του Κράτους». Τόσο ο κ. Μπαλάφας δε, όσο και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Πουλάκης παραδέχθηκαν ότι σε μελλοντικό χρόνο θα ανοίξει και θέμα χωροταξικής αναθεώρησης του Καλλικράτη, όχι όμως, πριν ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως να γίνουν κάποιες διορθώσεις» διευκρινίζοντας ότι οι διορθώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως μεγάλα νησιά ή μεγάλους ορεινούς όγκους.
kede2
Σχετικά με το θέμα της θεσμικής αναθεώρησης του Καλλικράτη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης και προεκλογική της δέσμευση είναι να επαναθεσμοθετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού.
Όπως είπε, ο Καλλικράτης δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει και προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις,  θεσμοθετήθηκε μια επιτροπή από στελέχη του υπουργείου, από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες από όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους, υπό την προεδρία του ίδιου. Η επιτροπή αυτή έχει ξεκινήσει τη δουλειά της εδώ και τρεις μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να παραδώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
kede3
«Οι αλλαγές που συζητάμε σαν επιτροπή είναι για μια τοπική αυτοδιοίκηση με περισσότερη δημοκρατία, με αναλογικό εκλογικό σύστημα εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, με συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων» επισήμανε ο κ. Πουλάκης, προσθέτοντας πως πρόκειται ακόμη να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες ανάμεσα σε Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μπαλάφας τόνισε – μεταξύ άλλων – πως για πρώτη φορά, μετά από μια εξαετία, όχι μόνο σταμάτησε η κατρακύλα των κεντρικών αυτοτελών πόρων, αλλά υπήρξε και μια ελάχιστη, συμβολική αύξησή τους, η οποία θα συνεχιστεί.
Ο κ. Πατούλης
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε η κυβέρνηση να ξέρει τί κάνει και πώς να το κάνει, ώστε να αναμορφωθεί ο Καλλικράτης και να μπορέσουν οι δήμοι να έλθουν πιο κοντά στον πολίτη.
Αναφερόμενος στο συνέδριο δήλωσε πως επιδίωξή του θα είναι να μετουσιώσει εκείνους του κανόνες της εγγύτητας και επικουρικότητας για τον πολίτη.
«Το ζήτημα είναι πώς ο πολίτης θα εισπράξει τις αλλαγές του κράτους, το οποίο πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, σύγχρονο, γρήγορο και αποτελεσματικό ώστε η Ελλάδα να αλλάξει» τόνισε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας πως αυτή η Ελλάδα που ζούμε, δεν μας αξίζει, πρέπει να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της Ευρώπης και αυτό – όπως είπε – μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τοπικές κοινωνίες αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ίδιες.


ert.gr

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 1554494306256119471

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item