Εργασιακός μεσαίωνας στα σούπερ μάρκετ του Βόλου

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που δείχνουν την χωρίς όρια εκμετάλλευση των ανέργων. Στην Ελλάδα, αλλά και στη Μαγνησία για εκατοντάδες...


Σοκάρουν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που δείχνουν την χωρίς όρια εκμετάλλευση των ανέργων. Στην Ελλάδα, αλλά και στη Μαγνησία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους το ημερολόγιο έχει γυρίσει εκατοντάδες χρόνια πίσω, καθώς οι συνθήκες εργασίας τους είναι αδιανόητες.
Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει “νόμο” την πληρωμή μέρους του μισθού, το ένα τρίτο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε είδος. Έτσι οι εργαζόμενοι πληρώνονται με… κουπόνια super market.
Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αντί μισθού λαμβάνουν φαγητό μια ή δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.
Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν τους μισθούς ανά τρίμηνο, ενώ χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν έναντι μισθού ένα μικρό ποσό.
Ακόμη περισσότερες είναι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καθυστερούν μισθούς από 3 ως και 9 ή 12 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά επί 8ωρο την ημέρα.
Το TheNewspaper.gr  ανοίγει τον φάκελο " Super Market" για τον Βόλο και τη Μαγνησία, δίνοντας στο φως άγνωστες πτυχές από το δράμα εργαζομένων στις νέες σύγχρονες γαλέρες.


Πληρώνουν νέους με 2,25 ευρώ την ημέρα
 Ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που παρανόμως δεν λαμβάνουν τα δώρα ή το επίδομα άδειας. Μάλιστα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάνουν το 1.000.000.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους ως 25 ετών καθώς εμφανίζονται φαινόμενα όπου υπογράφονται ως και μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ το μήνα για 4ωρη απασχόληση, αμοιβή που μεταφράζεται σε μόλις 2,25 ευρώ την ημέρα.
Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι από τις 423.000 χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων οι 140.000 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.000 σε απασχόληση εκ περιτροπής.
250 € για 4ωρο και οι υπερωρίες ξεχασμένες
Πολλά σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στο TheNewspaper.gr προσλαμβάνουν τους εργαζόνενους για 4ωρη ημιαπασχόληση με μισθό 250 ευρώ. Βέβαια τις περισσότερες ημέρες οι εργαζόμενοι κάνουν υπερωρίες 2 ή και 4 επιπλέον ώρες χωρίς όμως να πληρωθούν, με τον εκβιασμό "αν δε σου αρέσει φύγε, ουρά περιμένουν απέξω".
Στη Σκόπελο όπως καταγγέλει εργαζόμενος, σε σούπερ μάρκετ το παραπάνω είναι... νόμος! Όπως και σε επιχειρήσεις του Αλμυρού.
Σε γνωστό πολυκατάστημα του Βόλου, οι  εργαζόμενοι καλούνται από τον προϊστάμενο τους να δουλεύουν με πολιτικά ρούχα στα ρεπό τους και να κάνουν απογραφή και να τακτοποιούν τους χρεωμένους διαδρόμους τους για να κρατήσουν τη δουλειά τους.
Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι μαζι με την πρόσληψη τους, υπογράφουν και την οικειοθελή τους αποχώρηση με ανοιχτή ημερομηνία, προκειμένου να μην αξιώσουν ποτέ δικαίωμα αποζημίωσης.
Βέβαια το καθεστώς αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις μικρότερες επιχειρήσεις σούπερ μαρκετ οι οποίες δε μπορούν με ευκολία να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια και τις παρανομίες τους.
"Ζητούν να δουλέψουν χωρίς μισθό, αλλά με τρόφιμα"
Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Βόλο μοιράζεται στο TheNewspaper.gr τη δική του εμπειρία. "Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται για να ζητήσουν εργασία. Μάλιστα όταν φτάνει η ώρα να συζητήσουμε το μισθό, οι ίδιοι μου λένε ότι δεν θέλουν χρήματα, αλλά μόνο να παίρνουν τρόφιμα και πράγματα από το κατάστημα αντί για μισθό"

Επιθεώρηση Εργασίας: Μας απαξίωσαν, δε μπορούμε να δουλέψουμε
Στην Επιθεώρηση Εργασίας του Βόλου φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες, όμως σχεδόν καμία από αυτές δε μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς δεν υπάρχουν ούτε τρόποι μετακίνησης, ούτε το αντίστοιχο προσωπικό για να διενεργηθούν επιτυχώς οι έλεγχοι σε όλη τη Μαγνησία. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα περικοπών, που στην ουσία έχει απαξιώσει την υπηρεσία, η οποία αρκείται σε ελέγχους εντός... μερικών οικοδομικών τετραγώνων, αφήοντας την αυθαιρεσία να βασιλεύει! 


φωτο: αρχείου

Related

Sticky 7578338235818566399

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item