Βιβλιοθήκη μελέτης από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου

Βιβλιοθήκη μελέτης θα λειτουργήσει από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερο...


Βιβλιοθήκη μελέτης θα λειτουργήσει από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό, για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βιβλιοθήκης είχε συγκεντρωθεί με ενέργειες της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και από δωρεές μελών της Ένωσης, μεταξύ αυτών Γιάννης Θ. Παρίσης, Θωμάς Θ. Παρίσης, Μιχάλης Αδ. Μαθηνός, Κώστας Χατζηιωάννου, αλλά και δωρητών όπως Χρήστος Χειμώνας, Γιώργιος Φιλ. Χρήστου, Χρήστος Ντούνης. Με πρωτοβουλία του Μουσείου στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με σημαντικές εκδόσεις από δωρέες Ιδρυμάτων και Φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα του Μουσείου, όπως το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Ίδρυμα ‘Θωμάς και Βάντα Επιφανείαδη’, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση.

Με απώτερο σκοπό το συνεχή εμπλουτισμό της, έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα σε άλλα Ιδρύματα και βιβλιοθήκες της χώρας, ωστόσο κάθε δωρεά από οπουδήποτε και αν προέρχετια είναι ευπρόσδεκτη.

Στόχος του Μουσείου μέσα από τη λειτουργία της μοναδικής ανοιχτής στο κοινό βιλβιοθήκης στη Σκιάθο, είναι να γνωρίσουν οι νέοι τη σημαντική και μακρόχρονη ναυτική ιστορία της χώρας και του νησιού, όπως και να δημιουργηθεί ένας χώρος μελέτης για τους ερευνητές.
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο γραφείο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, (παλιό λιμάνι) και λειτουργεί τις μέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18:30-20:30.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης είναι απόρροια της δράσης του Μουσείου,  το οποίο από τον Νοέμβριο του 2015 έχει ενταχθεί στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων και στο μικρό διάστημα λειτουργίας του, έχει να παρουσιάσει μια επιτυχημένη πορεία, όπου πέρα από τη μόνιμη έκθεση την οποία επισκέφθηκαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επισκέπτες,  συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Ναυτική Παράδοση, (Βόλος 4-5 Δεκεμβρίου 2015), στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, (Γαλαξείδι 6-8 Μαΐου 2016),  παρουσιάσε την έκθεση  «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, (διάρκεια 25/6-30/9-2016). Ακόμη σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της Σκιάθου, περισσότεροι από 500 μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο, γνωρίζοντας τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Σκιάθου, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το Μουσείο για το διάστημα Νοέμβριος 2016-Απρίλιος 2017 θα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης (τηλ επικ. 6945107626 & 6938246755).

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4743917703264465553

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item