Ο Μεϊκόπουλος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

«Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με ση...


«Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας, της οικονομίας, της κοινωνίας και παράγει ποιοτικά στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν την πρακτική εφαρμογή του», τόνισε στην ομιλία του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 12/10/2016. 
Η συνεδρίαση της Επιτροπής αφορούσε την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την οργάνωση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας και την ανάπτυξη της λειτουργίας των φορέων της.
Το νομοσχέδιο προωθεί τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα παράγουν αγαθά και θα προσφέρουν υπηρεσίες με στόχο την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία συνολικού κοινωνικού οφέλους, ενώ εισάγει μια νέα μορφή συνεταιρισμού, τους «Συνεταιρισμούς  Εργαζομένων», οι οποίοι θα έχουν αποκλειστικά ως μέλη εργαζόμενους που θα βιοπορίζονται από την εργασία τους σε αυτούς, αναπτύσσοντας  βιώσιμες αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις.
Κριτήριο για την ένταξη μιας νομικής οντότητας στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί η κοινωνική λειτουργία που επιτελεί, ο δημοκρατικός και συνεργατικός τρόπος της εσωτερικής της οργάνωσης και η σταθερή,  συλλογική και ισότιμη αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων. 
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής «τα νομικά πρόσωπα που είναι φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, για να χαρακτηρίζονται ως τέτοια, θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις αρχές: Ένα μέλος, μια ψήφος. Ίση αμοιβή για ισόχρονη εργασία, και Διανομή κερδών τέτοια, ώστε να μην δίνεται προτεραιότητα στην μεγιστοποίηση και την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους».
Περαιτέρω, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με Εθνικούς, Κοινοτικούς Πόρους και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα έχει σαν βασικό σκοπό την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την στήριξη όλων των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ενώ τον συντονισμό, την εκτέλεση και την εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής, στον συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που συστήνεται και  η οποία θα είναι υπεύθυνη και για τον έλεγχο νομιμότητας των φορέων της, κατά την λειτουργία τους.


Με το  νομοσχέδιο υλοποιείται η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου δράσης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής: «Ήταν αναγκαίο να δημιουργηθεί, ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, που να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό, τις ανάγκες βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξης, αυτών ακριβώς των συνεταιριστικών σχημάτων. Η Κυβέρνηση υλοποιεί την ανάγκη της διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου  δράσης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων εντάσσοντάς τις, στο ευρύτερο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, επιδιώκοντας έτσι την διάδοση και την εγκαθίδρυση των αρχών και των βασικών αξιών λειτουργίας τους στην αγορά».

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 6782819053053929197

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item