Επίτιμος δημότης Βόλου ο Εφραίμ (φωτο)

Με μια σεμνή, αλλά σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, εκδήλωση και με την παρουσία δεκάδων πολιτών, που κατέκλυσαν το Δημαρχείο...Με μια σεμνή, αλλά σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, εκδήλωση και με την παρουσία δεκάδων πολιτών, που κατέκλυσαν το Δημαρχείο Βόλου, η πόλη του Βόλου, δια των εκπροσώπων της, του εκτελούντα χρέη Δημάρχου, κ. Θάνο Θεοδώρου καιτου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Μουλά, τίμησε σήμερα, Σάββατο, για το ανεκτίμητο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο τον πανοσιολογιότατο, προκαθήμενο της Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, ανακηρύσσοντας τον ως επίτιμο Δημότη Βόλου.Ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης
Σεβαστοί πατέρες, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ γέροντα Εφραίμ, αγαπητοί συμπολίτες, πραγματικά ένιωσα βαθιά συγκίνηση παρακολουθώντας αυτή την υπέροχη ταινία αλλά παράλληλα αισθάνθηκα την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στον Θεό που με αξίωσε να συνδέσω την πορεία μου στην ζωή μου με την δική σας πορεία σε μια πορεία που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια.
Και βλέποντας αυτές τις εικόνες αναρωτήθηκα πως ο χρόνος έφυγε τόσο γρήγορα αλλά και πόσα πολλά έργα έγιναν, που με την ανθρώπινη λογική δεν θα μπορούσαν να γίνουν ούτε σε 150 χρόνια, αλλά με την ευλογία του Κυρίου και την δική σας προσπάθεια έγιναν σε 25 χρόνια έργα τα οποία πραγματικά θαυμάζουν όλοι όσοι έχουν αξιωθεί να επισκεφθούν αυτό το υπέροχο Μοναστήρι για το οποίο ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο μεγάλος αυτός λόγιος, είχε πει πως «ο Ελληνισμός περικλείεται σε τρία σημεία, στην Ακρόπολη, στην Αγιά Σοφιά και στη Μονή Βατοπαιδίου». 
Ήταν κάτι πολύ σημαντικό.  Πράγματι αυτό το Μοναστήρι στην πρώτη μου εκείνη επίσκεψη πριν από 30 χρόνια ήταν σε μια μεγάλη παρακμή, είχε 536 χρόνια χωρίς Ηγούμενο, πάνω από 5 αιώνες. Οι άλλοτε ακμάζουσα αδελφότητα που αποτελούνταν από 10000 μοναχούς είχε συρρικνωθεί σε 5 μόνο γέροντες που είχαν φτάσει στο τέλος της επίγειας ζωής του και τότε εσείς η εκλεκτή αδελφότητα του γέροντα Ιωσήφ πήρε στους ώμους της αυτό το βάρος της ανακαινίσεως;, της αναστηλώσεως αυτής της υπέροχης μονής με την τόσο μεγάλη ιστορία. Όλα αυτά που έγιναν ήταν ασύλληπτα για την φαντασία και του πιο αισιόδοξου ανθρώπου. 
Θυμάμαι πως από τις πρώτες ημέρες, και ξέρετε πολύ καλά η επίσκεψη αυτή και η γνωριμία μας ήταν η αφορμή να επιδιώξω να γίνω διοικητής στο Άγιο Όρος για να δώσω τέλος στην κατάσταση αυτή στο Μοναστήρι και πράγματι από την πρώτη μέρα που ανέλαβα δεν έκανα τίποτα άλλο από το να επικεντρωθώ σε αυτό τον σκοπό. Και μέσα σε 60 μέρες ακριβώς έγινε αυτό το θαύμα, το Μοναστήρι έγινε κοινόβιο, απέκτησε η αδελφότητα τον Ηγούμενο της και ξεκίνησε και άνοιξε μια λαμπρή σελίδα στην νεότερη ιστορία του. Τότε ο Γέροντας Ιωσήφ μου ζήτησε να τους βοηθήσω να βρω μια καλή τεχνική εταιρία και έναν καλό νομικό να βοηθήσει στο αναστηλωτικό έργο και την προσπάθεια που είχαν μπροστά τους. 
Είπα δεν μπορώ να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη αλλά μπορώ να σας γνωρίσω έναν καλό άνθρωπο, χωρίς πανεπιστημιακές γνώσεις αλλά καλό άνθρωπο και καλό τεχνίτη, τον Κωνσταντίνο Σκύλα. Βέβαια δεν πίστευα ότι από αυτή την γνωριμία θα γινόταν έναν τέτοιος σύνδεσμος μεταξύ όλων μας αλλά και ένα τέτοιο έργο. 
Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία που είχε να τιμήσει τον γέροντα Εφραίμ διότι πραγματικά η πόλη του Βόλου οφείλει πολλά στη Μονή Βατοπαιδίου. Εκείνο όμως που οφείλουμε πολλά στην πόλη όλοι αυτοί οι τεχνικοί, οι μάστορες βρίσκουν εκεί την πραγματική τροφή, την αγάπη και έτσι έχει πλέον ο Βόλος συνδεθεί άρρηκτα με την Μονή Βατοπαιδίου. Πραγματικά γέροντα Εφραίμ θέλω με όλη μου την καρδιά να σας συγχαρώ για το έργο που έχετε επιτελέσει και εύχομαι ολόψυχα η Υπεραγεία Θεοτόκος και Πανάγαθος Θεός να σας στηρίζουν στο μεγάλο, δύσκολο αγώνα σας. 

Ο Γέροντας Εφραίμ
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι πηγαίνοντας να γίνω μοναχός εις το Άγιον Όρος θα πήγαινα σε αυτή την Μονή και ότι μάλιστα θα ήμουν εγώ υπεύθυνος. Και όμως έγινε. Θυμάμαι Σεβασμιότατε όταν πήγαμε στον Άγιο Παΐσιο και του λέμε: ξέρεις Γέροντα απεφασίσαμε με τις ευλογίες του Γέροντα Εφραίμ να πάμε στην Μονή Βατοπαιδίου. Δεν θα ξεχάσω τότε τι μας είπε. Μας είπε ότι αυτή την στιγμή είστε μία ομάδα αυτοκτονίας και αυτό επαληθεύτηκε. Πήγαμε μέσα στα ερείπια και στα υλικά και στα πνευματικά. Βάλαμε τον Σταυρό μας και θέλω να πω ότι η Παναγία ήταν τόσο έντονη με την παρουσία της ώστε μνας βοήθησε. Και μας ενδυνάμωσε ώστε να κάνουμε υπομονή από το 1987 μέχρι σήμερα. 
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την συμβολή του κυρίου Λούλη που ανακηρύχτηκε και μέγας ευεργέτης της Μονής, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την βοήθεια αρκετών αδελφών που μας συμπαραστάθηκαν. Σήμερα δέχομαι αυτή την τιμή όχι για το πρόσωπο μου, γιατί ο μοναχός δεν κάνει προσωπικό έργο. Δέχομαι όμως για την Μονή διότι αυτή η Μονή Βατοπαιδίου από ανέκαθεν ευεργετούσε, και στο αρχείο μας αν έρθει κανείς και το μελετήσει θα δει ότι αμέτρητες φορές η Μονή είχε το ένα πόδι στον ησυχασμό και το άλλο στην ιεραποστολή. 
Εγώ είμαι υποχρεωμένος σαν Ηγούμενος να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο, αυτό τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Λέτε βοήθησα την πόλη σας, δεν έκανα τίποτα απολύτως. Έκανα το καθήκον, τίποτα άλλο. Ο μοναχός μπορεί σωματικά να φεύγει από τον κόσμο, αλλά δεν απορρίπτει τον άνθρωπο, δεν απορρίπτει τα ανθρώπινα προβλήματα. Γιατί φεύγοντας από τον κόσμο δεν καταφρονεί το ανθρώπινο πρόσωπο. Εγκαταλείποντας τους συγγενείς δεν τους εγκαταλείπει γιατί δεν τους θέλει αλλά ακολούθησε τον Θεό. 
Η εκκλησία σήμερα είναι το καταφύγιο. Είπε ο κύριος Δήμαρχος πριν που συζητούσαμε ότι αν σήμερα δεν είχαμε την οικογένεια και την εκκλησία θα είχαμε στην Ελλάδα εμφύλιο πόλεμο. Και δεν είναι ψέμα αυτό. Για αυτό και εμείς είμεθα μέλη της εκκλησίας. Ερχόμαστε εδώ όχι για να διαχωρίσουμε την θέση μας από την τοπική εκκλησία αλλά για να βοηθήσουμε μαζί, μαζί να προσφέρουμε γιατί είναι το καθήκον μας. Όταν είναι ανάγκη προσφέρουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. 
Γιατί ένας μοναχός φεύγοντας από τον κόσμο δεν είναι όπως νομίζουν μερικοί ότι κρύβεται, δεν κρύβεται, φεύγει από τον κόσμο αυτό διότι έχει αυτή την πρόσκληση, αυτή την έλξη. Ελκόμεθα από την χάρη του Θεού, ελκόμεθα από τον Θεό πατέρα και πηγαίνουμε εις τας ερήμους αλλά όταν προχωρήσει ο μοναχός βοηθά τον κόσμο. 
Δεν θα ξεχάσω τον Άγιο Παΐσιο που έλεγε ότι αν οι άνθρωποι εκτιμούσαν σωστά τα μοναστήρια και το Άγιο Όρος ιδιαίτερα θα είχαν κλείσει πολλά ψυχιατρεία. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό είναι συγκλονιστικό. Και με την παρουσία μου εδώ έρχομαι να σας πω ότι εμείς ως Βατοπαιδινοί μοναχοί θα συνεχίσουμε να βοηθούμε με όλες τις δυνάμεις μας τον τόπο αυτό που τον αγαπήσαμε και μας αγάπησε και ερχόμαστε εδώ να τον διακονήσουμε και να τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Και η Παναγία που τοποθετήθηκε μόνιμα στον Ιερό Ναό είναι σημεία, είναι δείγματα, ότι η Παναγία θέλει να υπάρχει μια δίοδος, ενότητα προς δόξαν της εκκλησίας.

Related

Sticky 1300937036648198174

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item