Μπουκώρος: Υπερβολική η επιβολή φόρου στον ωμό καφέ

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με την τομεάρχη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας κ...


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με την τομεάρχη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Β΄ Αθηνών, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνοντας την υπερβολικά δυσανάλογη επιβολή φόρου στον ωμό καφέ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων,  ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό, να επανεξετάσει την υπερφορολόγηση του ωμού καφέ, διότι αναμένεται να πλήξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οδηγώντας σε λουκέτο αρκετές ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν ωμό καφέ στην αγορά. 
Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Με το νόμο 4389/2016 επιβλήθηκε φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα παρασκευάσματά του με βάση το εκχύλισμα του καφέ από την 1.1.2017. Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ. Η επιβολή του παραπάνω φόρου επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί τo πλείστον μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Επίσης, η επιβολή του φόρου των 2€, πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ ευθείας ως τελικό προϊόν.
Επιπλέον, η επιβολή του φόρου ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή. 
Ο κίνδυνος κλεισίματος των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας είναι ορατός,  καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, προκαταβάλουν την αγορά του εμπορεύματος, έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του. Κατά συνέπεια, η επιβολή επιπλέον φόρου θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις. 
Τέλος, με αυτό το φόρο στον ωμό καφέ θα μηδενιστούν αυτόματα όλες οι εξαγωγές καβουρδισμένου καφέ (από τη στιγμή που το προϊόν μας θα είναι μη ανταγωνιστικό έναντι αυτού που παράγεται σε άλλες χώρες), με αποτέλεσμα να πληγεί άμεσα η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που έχουν επενδύσει στη μεταποίηση του καφέ και στην εξαγωγή του σε άλλες χώρες.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί, αν θα επανεξετάσουν την υπερφορολόγηση του ωμού καφέ και αν θα εξετάσουν την περίπτωση δικαιότερης και αναλογικότερης σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες καφέ φορολόγησή του», καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 8532744367233829326

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item