Στα μαχαίρια Μαξίμου-ΝΔ για τη συνάντηση Τσίπρα με δικαστικούς

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τα μισθολογικά θέματα των δικαστών που συζητήθη...


Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τα μισθολογικά θέματα των δικαστών που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για οσμή «συναλλαγής» μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.
Τι ειπώθηκε στο Μαξίμου
Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχαήλ Ζυμής. Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο γ.γ. πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμόν στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.
Πρόεδρος ΣτΕ: Δεν θα αφήσω να χειραγωγηθούν οι δικαστές μου
«Το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αμέσως μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των παραιτήσεων των δυο αντιπροέδρων του ΣτΕ.
«Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας προσπαθούμε να το εκπληρώνουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας. «Οσοι προσπαθούν να το διαταράξουν προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε.
Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κος Σακελλαρίου χαρακτήρισε «ελάχιστη μειοψηφία» αυτούς που αντέδρασαν.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οι τηλεοπτικές άδειες», τόνισε. «Είναι μια σοβαρή υπόθεση αλλά έχουμε και τους μισθούς, τις συντάξεις και την κρίση της ελληνικής κοινωνίας», είπε.
«Το καθήκον μας είναι με τις αποφάσεις και την άψογη διαδικασία να βοηθούμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε.
Όπως είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δείξει με τις αποφάσεις του το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Εχω ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου πριν κληθούν να πάρουν μια σημαντική απόφαση».
Β. Θάνου: Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση
«Η συνάντηση έγινε μετά από δικό μας αίτημα γιατί θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση, επ' ευκαιρία της ενάρξεως του δικαστικού έτους, διάφορα θεσμικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Επίσης, θέλαμε, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θέσουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα», είπε η κ. Θάνου, αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης.
Για το εάν υπάρχει συμφωνία στα μισθολογικά ζητήματα και εάν υπάρχει θέμα αυξήσεων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών». «Ούτε αυξήσεως βεβαίως», απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε ποτέ κανείς αύξηση» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, απλώς, να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας». Επίσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το μισθολόγιο των δικαστών παραμένει ως έχει.
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός είπε κάτι για το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου απάντησε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον ήθελε να δώσει εκείνος κάποια απάντηση επί αυτού του ζητήματος.
ΝΔ: Ας καλούσε τους συνδικαλιστές, όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ανώτατων δικαστικών.
«Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται», σχολιάζει η ΝΔ, και προσθέτει: «Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν  της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».
Μαξίμου: Η ΝΔ προσβάλλει τη Δικαιοσύνη
«Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως σημειώνει, «καλά θα κάνει η ΝΔ να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς», αλλά ότι «αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου».
Εν είδει υστερόγραφου, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει ότι «θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».
Παππάς: Η ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις
«Η στάση της ΝΔ δεν δημιουργεί πλέον κανένα ερωτηματικό. Αναπαράγει οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, «για την προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο».
«Ερωτηματικά όμως προκαλούνται από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου η οποία παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας «αρνησιδικία», έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την επίμαχη υπόθεση, επειδή συγγενικό της πρόσωπο είναι δικηγόρος των καναλαρχών» προσθέτει ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας στην δήλωσή του: «Η ΝΔ η οποία υιοθέτησε άκριτα τις καταγγελίες αυτές, οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει την προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων ώστε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να αποφασίσει απερίσπαστη».

Related

ΕΛΛΑΔΑ 6912379163423039521

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item