Γ. Σούρλας: Οι παράδοξες απόψεις του Ε. Ραμά για τους άταφους πέσοντες του 1940-41

"Εύλογα ερωτήματα και ιερή αγανάκτηση προκαλούν οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, όταν σε συνέντευξη που παραχώρ...


"Εύλογα ερωτήματα και ιερή αγανάκτηση προκαλούν οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαχελά υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 στη Βόρειο Ήπειρο, έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο  διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες.
Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αν πρόκειται για άγνοια ή για αθέτηση των συμφωνηθεντων, όταν:
Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα και  για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.
Το 2010 κυρώθηκε η Συμφωνία αυτή και από το αλβανικό Κοινοβούλιο.
Το 2012 συνεδρίασε η Μικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα-με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών – συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.
Άραγε, τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;
Προκαλεί ιερή αγανάκτηση η άποψη του κ. Ράμα ότι πρέπει να ενταχθεί  στην διαπραγμάτευση ό,τι πιο  ιερό υπάρχει, η ταφή των πεσόντων. Απαιτείται ευλάβεια, σεβασμός, ανθρωπιά για τα οστά των προσφιλών προσώπων και στην προκειμένη περίπτωση των μαχητών και υπερασπιστών της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Είναι αδιανόητο, να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.
Είναι επώδυνο να μην μπορούν τα παιδιά των πεσόντων να πάρουν τα οστά των πατεράδων τους και να  τα τοποθετήσουν στο Κοιμητήριο όπως το καθήκον επιβάλλει.  Και τώρα έκπληκτοι να ακούν από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι πρέπει να ενταχθεί η εκκρεμότητα  αυτή στο «πακέτο  των διαπραγματεύσεων». "

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 126874176569700492

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item