Εισήγηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στην επιτροπή του απολογισμού

Τ η σημασία της χρονικής περιόδου που διανύουμε για την ελληνική οικονομία και την  αναγκαιότητα στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για...


Τη σημασία της χρονικής περιόδου που διανύουμε για την ελληνική οικονομία και την αναγκαιότητα στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίαςτου ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην εισήγησή του στην επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για τον απολογισμό-ισολογισμό έτους 2014.

Στη συνεδρίαση της 9.11.2016 της επιτροπής, όπου είναι μέλος, συζητήθηκαν τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για: α) την «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2014» και β) την«Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2014».

Αναφερόμενος στον Απολογισμό του 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι καταγράφηκε έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού0,38% του ΑΕΠ, καθώς και έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης ανερχόμενο στο 2,7% του ΑΕΠΑκόμη ανέφερε ότι, τα καθαρά εισπραχθέντα έσοδα υπολείπονται των στόχων του προϋπολογισμού κατά 8,6%.

Πολύ σημαντικές αστοχίες του Απολογισμού χαρακτηρίστηκαν μεταξύ άλλων, όπως τόνισε, η μεγάλη αναποτελεσματικότητα της Κεντρικής Διοίκησης στην είσπραξη επαναβεβαιωμένων προστίμων, καθώς και η κακή διαχείριση των δαπανών του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου προέκυψε μεγάλος αριθμός ημιτελών έργων. 

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι, η σημερινή Κυβέρνησηκατάφερε να εξυγιάνει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί το 2015 με ποσοστό απορρόφησης 100%.

Για τον Ισολογισμό του 2014, έμφαση έδωσε στις ουσιώδεις δημοσιονομικές παραβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η απουσία μητρώου παγίων περιουσιακών στοιχείων και ο μη προσδιορισμόςαπό την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης των επισφαλών της απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ορθολογική διάρθρωση του Ενεργητικού της, καθώς αυτό διογκώνεται με μη ρευστοποιήσιμες απαιτήσεις, αλλά και γιατί δεν περιλαμβάνονται σε αυτό σταθερές αξίες, όπως τα πάγια και κόστος έργων που εκτελούνταιΕιδικότερα ο βουλευτής τόνισε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, που σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών λογιστικών προτύπων από το Δεκέμβριο του 2015, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Διοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι το 2014 αποτέλεσε μία χρονιά αποτυχημένης οικονομικής διαχείρισης.

Σήμερα, η εικόνα αυτή της οικονομίας έχει αλλάξει. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία, αλλά θα πρέπει να είναι και ασφαλής για τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι΄αυτό επιχειρεί να διευρύνει τη φορολογική βάση, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στο παράλληλο πρόγραμμά της, αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνεςφέρνοντας έτσι για πρώτη φορά την σταθερότητα και την προοπτική ανάκαμψης.

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 6923269828343313229

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item