ΔΕΥΑΜΒ: Αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων

Σε μείωση του τιμολογίου ύδρευσης κατά 4% θα προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για το 2017 ώστε να γίνει πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί ...Σε μείωση του τιμολογίου ύδρευσης κατά 4% θα προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για το 2017 ώστε να γίνει πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί η νέα δημοτική αρχή προεκλογικά, να υπάρξει  μείωση των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 10% σε βάθος τριετίας. Αυτό ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης ο πρόεδρος Απ. Γαλάτης με αφορμή την έγκριση κατά πλειοψηφία  του ισολογισμού-απολογισμού του 2015 της επιχείρησης.
Επιπλέον εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. να αποδοθούν από 1ης Ιανουαρίου του 2017 τα χρήματα που είχαν περικοπεί από τους μισθούς των εργαζομένων το 2012, και για τα οποία δικαιώθηκαν δικαστικά. Το ποσό που θα επιβαρύνει την επιχείρηση κάθε χρόνο ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ και μέσα σε τέσσερα χρόνια θα δοθούν και τα τρία εκατομμύρια ευρώ, των αναδρομικών από το 2012 έως το τέλος του 2016.
Κατά 75% κάλυψη των εσόδων του προϋπολογισμού του 2015
Το θέμα των τελών έθεσε ο κ. Γαλάτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ισολογισμού-απολογισμού του 2015 όπου φαίνεται ότι οι εισπράξεις στα τέλη ύδρευσης το 2015 καταγράφονται μειωμένες κατά 17%, στα τέλη αποχέτευσης κατά 18%, ενώ ελάχιστες είναι οι εισπράξεις αναφορικά με τα τέλη άρδευσης.
Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαίκών κονδυλίων ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Τζίνης ενώ επισήμανε ότι καταγράφηκε αύξηση επενδύσεων το 2015 κατά 41% έναντι του 2014. Επιπλέον ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει ξεχρεώσει όλα τα «φέσια» των προηγούμενων ετών. Για χρηστή διαχείριση εκ μέρους της επιχείρησης έκανε λόγο ο κ. Γαλάτης ενώ επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των εργαζομένων στην επιχείρηση και των στελεχών που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις περισσότερες εργολαβίες, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε σταθερή εισροή χρημάτων από τη πλευρά τους κράτους. Γενικά παρατήρησε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμούτου 2015 καλύφθηκαν κατά 75% όμως εκτελέστηκε μόνο το ένα τρίτο του τεχνικού προγράμματος, κυρίως λόγω της «στάσης πληρωμών από το κράτος».
Επιπλέον ο κ. Τζίνης επισήμανε ότι έγιναν ελάχιστες συνδέσεις αποχέτευσης λόγω του ότι οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και της δυσμενής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, που ενώ το επιθυμούν, εντούτοις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Από την πλευρά του ο κ. Πατσιαντάς επισήμανε ότι κακώς το κράτος θεωρεί την ΔΕΥΑΜΒ εμπορική επιχείρηση και την φορολογεί ανάλογα ενώ συνεχίζει να πληρώνει οικιακό τιμολόγιο στο ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Παρόλα αυτά όμως, δεν ψήφισε τον απολογισμό-ισολογισμό του 2015.
Απόδοση περικοπών στους εργαζόμενους
Ομόφωνα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε σήμερα την απόδοση στους εργαζόμενους της επιχείρησης των περικοπών που είχαν γίνει στους μισθούς τους το 2012 στο πλαίσιο μνημονιακής υποχρέωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν δικαστικά για το θέμα. «Ήταν μια άδικη απόφαση να γίνουν περικοπές στους μισθούς της τάξης του 25% τότε. Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε μια αδικία, πάντα σύμφωνα με το νόμο. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Γνωρίζετε ότι αν θέλαμε να το αποφύγουμε θα βρίσκαμε τρόπο να το πράξουμε» τόνισε ο κ. Γαλάτης.
Εξήγησε ότι η επιχείρηση από το 2017 θα επιβαρύνεται με ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον για την υλοποίηση του «νέου μισθολογίου» ενώ σε βάθος τετραετίας θα δοθούν στους εργαζόμενους και τα αναδρομικά από το 2012 μέχρι και το 2016 που εκτιμώνται σε τρία εκ. ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών συζητά επιτροπή που έχει συσταθεί με τους δύο συλλόγους των εργαζομένων και θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Εξήγησε ότι δεν μπορεί να δοθούν τα χρήματα εφάπαξ, επειδή εκκρεμούν κάποια αυτοχρηματοδοτούμενα έργα όπως η αναβάθμιση του Βιολογικού, η κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού και τα υδρόμετρα στους ορεινούς οικισμούς του Πηλίου, για τα οποία η Επιχείρηση χρειάζεται χρήματα και δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ τα αναδρομικά προς τους εργαζόμενους.
Ο Απ. Γαλάτης δήλωσε ότι στόχος της ΔΕΥΑΜΒ είναι ο Βόλος να πίνει πηγαίο νερό κατά 80% και για το λόγο αυτό γίνονται διαχειριστικές μελέτες από το μέλος του Δ.Σ. Αριστ. Πατέρα, εκτίμησε ότι αυτός ο στόχος θα πετύχει και τόνισε ότι η Διοίκηση δεν είχε και δεν σκοπεύει να έχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους, παρόλο που μερικοί προσπαθούν αν κάνουν πολιτική μέσα από τα Σωματεία τους.
Ο σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς είπε ότι εφαρμόζεται η δικαστική απόφαση με την οποία οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί.
Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Αντώνης Ξηρός ανέφερε ότι περικοπές είχαν γίνει σε μόνο τρεις ΔΕΥΑ της χώρας.

Αναβολή απόφασης για λύση σύμβασης με Δημ. Κουτσιφέλη
Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να αναβληθεί η απόφαση του Δ.Σ. για την λύση της σύμβασης με τον Δημ. Κουτσιφέλη, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. έκριναν ότι πριν αποφασίσουν θα πρέπει να έχουν και τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ. «Κανείς δεν αμφισβητεί την ικανότητα και την τεχνική κατάρτιση του κ. Κουτσιφέλη, όπως και την ικανότητά του ως στέλεχος. Όλα όμως έχουν γίνει με βάση την έρευνα των πειθαρχικών συμβουλίων, που σημαίνει ότι κάτι είδαν τα δύο συμβούλια, στο οποίο ο κ. Κουτσιφέλης έκανε λάθος, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο και όχι ότι δεν είναι καλός υπάλληλος», εξήγησε ο κ. Γαλάτης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσιφέλης παραπέμφθηκε για παραλείψεις στο έργο της ΕΡΓΗΛ ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικά συμβούλια, υπάρχει η απόφαση από την επιτροπή προστασίας των συνδικαλιστών και απομένει η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι τελεσίδικο ακόμη και η απόφαση αν θα λυθεί η σύμβαση του κ. Κουτσιφέλη θα ληφθεί από την πλειοψηφία της Διοίκησης της Επιχείρησης».
Έγκριση μελετών
Τέλος στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών εισφορών των μελετητικών εταιρειών που θα εκπονήσουν το σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων του δήμου Βόλου, και να ανατεθεί η μελέτη για τη δημιουργία του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού σύνδεσης στον μειοδότη, καθώς για το έργο ελήφθησαν προσφορές.Related

Sticky 1208303653347234832

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item