Εκκρεμούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για την αναγνώριση των νέων συνεταιρισμών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Ν.Δ., Γεώργιο ...


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Ν.Δ., Γεώργιο Κασαπίδη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας την αδικαιολόγητη αδράνεια που επιδεικνύει το υπουργείο, εδώ και επτά μήνες, για την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των νέων συνεταιρισμών και των ενεργών ομάδων παραγωγών.
Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Εξαιτίας της αδράνειας του ΥΠΑΑΤ για την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων του νέου συνεταιριστικού νόμου, έχουν τελματώσει και τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) που ενισχύουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μέσα από συλλογικές δράσεις. Μάλιστα τα ποσοστά των ενισχύσεων στις περιπτώσεις επενδύσεων και γενικότερα δράσεων συλλογικών σχημάτων τυγχάνουν προσαυξήσεων από 20% έως και 90%!!!
Παράλληλα, στο νέο περιβάλλον της άδικης και βαριάς φορολόγησης του γεωργικού εισοδήματος και του αγροτικού πληθυσμού, είναι πλέον μονόδρομος για τους μικρομεσαίους τουλάχιστον παραγωγούς η οργάνωσή τους σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, κοινοπραξίες, εταιρικά σχήματα κ.α.). Μέσα από τα σχήματα αυτά βελτιώνεται η οικονομική τους θέση και η διαπραγματευτική τους δύναμη πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας τόσο στις αγορές των εφοδίων τους όσο και στην προώθηση της παραγωγής τους. Επίσης η επίλυση θεσμικών και τεχνικών προβλημάτων και δυσκολιών τους είναι πιο εύκολη και πιο απαιτητή. 
Κύριε Αποστόλου προ επτά (7) μηνών, υποστηρίξατε ένθερμα το συνεταιριστικό νομοσχέδιο που εισηγηθήκατε εκ μέρους της Κυβερνήσεως στη Βουλή και υπερψήφισαν ως νόμο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 
Με το άρθρο 37 του νέου συνεταιριστικού νόμου(4384/2016) ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία ο 1305/2013 ΕΚ περί συγκρότησης και λειτουργίας ομάδων παραγωγών σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής. 
Για τη συγκρότηση, όμως, ομάδων παραγωγών στη βάση του Ε.Κ. απαιτείται η έκδοση εγκυκλίου που καθορίζει τη σχετική διαδικασία λειτουργίας και αναγνώρισης αυτών.
Με το υπάρχον καθεστώς συστήνονται οργανώσεις παραγωγών μόνο για τους τομείς των οπωροκηπευτικών, τον αμπελοοινικό, τον ελαιουργικό και τον γαλακτοκομικό. Ο νέος Ε.Κ. διευρύνει σημαντικά τους τομείς δραστηριότητας για τους οποίους δύναται η σύσταση ομάδων παραγωγών, κάτι από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα η αγροτική μας οικονομία. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται και εδώ έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να εντάσσει τις νέες δραστηριότητες.
Επιπλέον η σημασία του "συνεταιρίζεσθε" για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΚΑΠ είναι έκδηλη από την επιλεξιμότητα και χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων. Στην πατρίδα μας, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), από το 2014, με απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ. Καρασμάνη, για τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών εγκρίθηκαν αρχικά 27,8 εκ. € μέσω του μέτρου Μ09. Ωστόσο για να προκηρυχτεί το σχετικό μέτρο και να αντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια απαιτείται, πριν, η έκδοση των προαναφερόμενων αποφάσεων και εγκυκλίων.
Με τη μέχρι σήμερα στάση σας κ. Αποστόλου και των συνεργατών σας, εκτός της ευθύνης σας ως προς την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης των αναγκαίων εφαρμοστικών που προαναφέρθηκαν, καθιστάτε το νέο νόμο και το μέτρο Μ09 του Π.Α.Α. ανενεργά.!!! Ακυρώνετε έτσι και τις όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες προσφέρονται στους μικρομεσαίους αγρότες, να δράσουν μέσα από συλλογικά σχήματα, να αξιοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της εργασίας τους. Όλα αυτά, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους Έλληνες αγρότες και την αγροτική μας οικονομία, στο άκρως αφιλόξενο παραγωγικό περιβάλλον που τους επιφυλάξατε ως κυβερνητικοί εταίροι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.   
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ 

  1. Για ποιο λόγο επτά (7) μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι; Ποιες σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου που εποπτεύετε άφησαν πίσω τέτοιες ουσιαστικές αποφάσεις;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 7551352085919521256

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item