Άγνωστο παραμένει το ΄΄περιουσιολόγιο΄΄ των Υπουργείων

Ερώτηση προς τους όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Αχαΐας Ι...


Ερώτηση προς τους όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα και άλλους 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το πόσα ακίνητα βρίσκονται στην κυριότητα του κάθε Υπουργείου, έτσι ώστε να υπάρχει κάποια ενιαία βάση εύκολα προσβάσιμη από τους πολίτες όπου θα απεικονίζονται οι πάσης φύσεως κτιριακές υποδομές του δημοσίου.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:<< Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος συχνά είτε «καταγγέλλει» είτε αναρωτιέται για τη χρήση του κτιριακού αποθέματος που είναι υπό την επίβλεψη/ ιδιοκτησία του κάθε Υπουργείου, αφού δεν υπάρχει κάποια ενιαία βάση εύκολα προσβάσιμη από τους πολίτες όπου θα απεικονίζονται οι πάσης φύσεως κτιριακές υποδομές του δημοσίου. Επίσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των υποδομών αυτών, ποιες υπηρεσίες φιλοξενούν ή θα μπορούσαν να φιλοξενούν, ποια νοικιάζονται ή ποια ιδιωτικά κτίρια νοικιάζουν δημόσιες υπηρεσίες ενώ υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια κτίρια. Όλα αυτά δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ορθή διαχείριση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου. 
Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ως στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και ταυτόχρονα το εκάστοτε Υπουργείο θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίβλεψης και της ορθολογικής χρησιμοποίησης του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Η αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης με δραστικά μέτρα άμεσης απόδοσης πλέον επιβάλλεται, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. 
Στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ότι μεγάλα ποσά ξοδεύονται για την ενοικίαση κτιρίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα «συμφέροντα». Επίσης, έχει καταγραφεί ότι πολλά Υπουργεία έχουν στο «περιουσιολόγιο» τους έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ακινήτων όταν την ίδια στιγμή άλλα Υπουργεία αναζητούν νέους χώρους για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άμεση λοιπόν η ανάγκη καταγραφής των ακινήτων του δημοσίου, της κατάστασής τους – πόσα μπορούν να αξιοποιηθούν, σε πόσα πρέπει να γίνουν έργα για να χρησιμοποιηθούν και ποιο το κόστος επισκευής τους – και της αξίας τους με σκοπό να διαμορφωθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός αξιοποίησής τους προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών του.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Πόσα και ποια είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας του εκάστοτε Υπουργείου ή των φορέων που εποπτεύει; Ειδικά στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών ζητούνται και τα σχετικά ακίνητα ανά Δήμο και Περιφέρεια. 
Ζητείται να δοθεί σχετική λίστα με αναλυτική καταγραφή όλων των ακινήτων. 
  1. Σε πόσα από αυτά στεγάζονται υπηρεσίες του εκάστοτε ή άλλου Υπουργείου; Αντιστοιχεί το πλήθος των υπαλλήλων με το χώρο που τους έχει διατεθεί; 
  2. Υπάρχουν κτίρια ιδιοκτησίας του εκάστοτε Υπουργείου ή των φορέων που εποπτεύει (στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων και Περιφερειών) που δεν αξιοποιούνται από το Δημόσιο; Πόσα είναι αυτά; Ποια είναι η κατάστασή τους; Είναι λειτουργικά ή όχι; Στα μη λειτουργικά έχει γίνει σχετική μελέτη ανακατασκευής τους; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό κόστος; Αν όχι, για ποιο λόγο; Τα λειτουργικά με ποιον τρόπο αξιοποιούνται; Εάν ενοικιάζονται, ο ενοικιαστής είναι ιδιώτης ή άλλη δημόσια υπηρεσία; 
Ζητούνται να δοθούν ανάλογα με την περίπτωση σχετικά έγγραφα όπου να φαίνονται ή οι μελέτες και τα κόστη τους ή το ενοίκιο και ο ενοικιαστής. 
  1. Το εκάστοτε Υπουργείο ή φορέας που εποπτεύει (στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Δήμοι και Περιφέρειες) ενοικιάζει επιπλέον ακίνητα για να στεγάσει υπηρεσίες του; Αν ναι, ποια ακίνητα ενοικιάζει και ποιο το σχετικό αντίτιμο που πληρώνει σε καθένα από αυτά; 
Ζητούνται όλα τα σχετικά έγγραφα όπου να φαίνονται τα εν λόγω ποσά», καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών.


Related

ΒΟΥΛΗ 2648964362868477037

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item