Η «Ναυτική Εβδομάδα» Βόλου για το 2017 από 19 έως 25 Ιουνίου 2017 - Το πρόγραμμα της έναρξης

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός,...  για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», δι...


Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός,... για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», διακονεί τον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού με έμπνευση, συνέπεια και προπάντων πνεύμα προσφοράς και συνεργασίας. 

Στα πλαίσια αυτά και μετά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 2015 και του 2016, και την επανακαθιέρωση του θεσμού, επανερχόμαστε και φέτος με την «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο για το 2017».

Η «Ναυτική Εβδομάδα» για το 2017 Θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στον προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η έναρξη θα γίνει σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017. 

Και στη φετινή διοργάνωση, οι συνεργασίες είναι πολλές. Συμμετέχει όλη η Μαγνησία! Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Β. Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.), αλλά και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ναυταθλητικά σωματεία και πολιτιστικοί φορείς, και περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικών φορέων, ναυταθλητικών σωματείων, χορευτικών συγκροτημάτων, χορωδιών κ.ά.

Η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2017» Θα πραγματοποιηθεί ξανά στην παραλία του Βόλου, στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ώστε να έχουν την δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης των δράσεων από όλους τους πολίτες.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδα», είναι αφιερωμένες στον Ελληνισμό της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Grecia) στην Κάτω Ιταλίας.

Παράλληλα τιμούμε τον Γιώργο Καφενταράκη, ένα χρόνο μετά την «αναχώρησή» του, άνθρωπο της τέχνης και της θάλασσας, προπάντων όμως και μέλος του Δ.Σ. του φορέα μας.

Το πρόγραμμα της έναρξης περιλαμβάνει:

Αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Κήρυξη της έναρξης εκδηλώσεων.  

Χαιρετισμό θα μας μεταφέρει εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Γέρων Νείλος Βατοπαιδινός (Prof. Giorgio Barone Adesi), Καθηγητής Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου Πανεπιστημίου Magna – Graecia, Catanzaro Calabria ΙΤΑΛΙΑ, εκ των πλέον ειδικών για τον Ελληνισμό της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Grecia) στην Κάτω Ιταλίας, θα αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα και θα δικαιολογήσει την απόφαση να τιμηθεί το ξεχωριστό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού.

Η Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Βασίλη Τακούδη και με την Έρρικα Πατρικίου και τον Γιώργο Ζεμπίλα στο τραγούδι, θα αποδώσει μουσικά κομμάτια από την «Μεγάλη Ελλάδα».

Και μέχρι να γίνει η αλλαγή στη μουσική σκηνή, ο Σεβασμιώτατος θα εγκαινιάσει την Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Όταν η φύση ζωγραφίζει στο βυθό της Μαγνησίας μας» του γιατρού Θεόδωρου Περάκη.

Και η εναρκτήρια βραδιά θα κλείσει με την πολυαναμενόμενη Συναυλία των «AstèriA» από τη Στερνατία της ελληνόφωνης Απουλίας ΙΤΑΛΙΑΣ, που έχει επικεφαλής τον Ελληνολάτρη GIORGIO FILIERI.

Στο τέλος της συναυλίας ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τιμητική πλακέτα στους εκπροσώπους των Φορέων του Ελληνισμού της Κάτω Ιταλίας.

Ο Γέροντας Νείλος Βατοπαιδινός (Prof. Giorgio Barone Adesi) είναι Καθηγητής Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου του Πανεπιστημίου Magna – Graecia, Catanzaro Calabria. Γεννήθηκε στο Ρήγιο της Καλαβρίας, το 1947. Ολοκλήρωσε τις κλασσικές σπουδές του στην γενέτειρα πόλη δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές βυζαντινές παραδόσεις. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στα Πανεπιστήμια Gregoriana & Angelicum στη Ρώμη. Σπούδασε Νομική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Μαθητής του διάσημου Μελετητή της Ανατολής Edoardo Volterra, εξειδικεύτηκε στο Ρωμαϊκό Δίκαιο καθώς και στα Δίκαια της Αρχαίας Ανατολικής Μεσογείου διεξάγοντας έρευνες στα Πανεπιστήμια του Goettingen, Βερολίνου και Οξφόρδης. Οι έρευνές του αφορούν κυρίως: τις σχέσεις ανάμεσα στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και το Κανονικό Δίκαιο στην Ανατολή, τις Οικουμενικές Συνόδους και Κανονικές Διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τις διατάξεις της Μοναχικής Πολιτείας, τους κώδικες και την σκλαβιά στην Νομοθεσία του Μ. Κωνσταντίνου. Συχνάζοντας από την αρχή της δεκαετίας του 1970 στις βιβλιοθήκες των Μονών του Αγίου Όρους, αναπαύτηκε ιδιαίτερα στην Ιερά Καλύβη του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού στη Νέα Σκήτη. Μοναχός από την δεκαετία του 1990 της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, υπηρέτησε από το 1997-2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος για την Καλαβρία και την Σικελία της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας και Μάλτας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σήμερα εργάζεται ως Τακτικός Καθηγητής του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ» στο Κατανζάρο της Καλαβρίας όπου είναι και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης. Ομιλεί Ιταλικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά και Ρουμανικά.

Το συγκρότημα AstèriA γεννήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία του Giorgio Vincenzo Filieri. AstèriA σημαίνει "αστέρια", αλλά με αυτή τη λέξη ονομάζεται μια ταραντούλα. Ο ξέφρενος ρυθμός του χορού pizzica-pizzica και η αρχαία ελληνική διάλεκτος είναι τα κύρια σύμβολα του συγκροτήματος AstèriA. Συμμετείχε σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία κτλ., και εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Χάρις στο συγκρότημα αυτό ξαναζωντάνεψαν στη Στερνατία και στα άλλα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας πολλές παραδόσεις, όπως " I Passiùna Tu Christù", δηλαδή το τραγούδι "Τα Πάθη Του Χριστού" τραγουδισμένο στην τοπική ελληνική διάλεκτο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ο χριστουγεννιάτικος ύμνος "La Strina" (τα κάλαντα) και πολλά άλλα τραγούδια. Το 1999 οι AstèriA έλαβαν το βραβείο "La Rosa d' Oro" σαν καλύτερο συγκρότημα της περιοχής του Σαλέντο (το τακούνι της Ιταλίας). Παράλληλά λειτουργεί και ως πολιτιστικός σύλλογος που στοχεύει στην υπεράσπιση και τη διάσωση των παραδόσεων των ελληνόφωνων χωριών και συνεργάζεται με πολλούς συλλόγους και Πανεπιστήμια στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το 2001, δημοσίευσε ένα CD του συγκροτήματος με τίτλο "Agàpi ce filìa" και ένα βιβλίο του Giorgio V. Filieri με τίτλο "Ivò milò to Griko" (Βασική μέθοδος των Ελληνικών του Σαλέντο σε σύγκριση με τα Νέα Ελληνικά).

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», οραματίζεται η διοργάνωση της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο», από τα επόμενα χρόνια να έχει μια εκτεταμένη αναφορά στην Μεσόγειο Θάλασσα και κάθε χρόνο να γίνεται ειδική αναφορά σε μια Μεσογειακή χώρα. Στον πολιτισμό της, στη μουσική, την εικαστική έκφραση, του παραδοσιακούς χορούς, καλεί δε τους τοπικούς φορείς, αλλά και πολίτες, να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθειά και με τη συμμετοχή όλων κατά το δυνατόν στις διάφορες δράσεις, να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της καταξίωσης της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο» σε όλη την Μεσόγειο.

Related

ΒΟΛΟΣ 7164049508388069651

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item