Το βερτιτσίλιο «θανατηφόρο AIDS» για τα ελαιόδενδρα της Μαγνησίας

Την αντιμετώπιση της καταστροφικής, για τα ελαιόδενδρα της Μαγνησίας, ασθένειας του βερτιτσιλίου, ζητάει με αναλυτική ερώτησή του και πλήθος...


Την αντιμετώπιση της καταστροφικής, για τα ελαιόδενδρα της Μαγνησίας, ασθένειας του βερτιτσιλίου, ζητάει με αναλυτική ερώτησή του και πλήθος στοιχείων και προτάσεων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος. Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Γεωργίας, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής είχε αναδείξει το φλέγον αυτό ζήτημα πριν από ένα χρόνο, δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Πέρυσι, με την αρ. πρωτ. 4800/14-4-2016 κοινοβουλευτική μας ερώτηση, είχαμε θέσει δύο διερευνητικούς άξονες προσέγγισης του προβλήματος που δημιουργείται από τον καταστροφικό μύκητα βερτιτσίλιο: 1)την διαπίστωση των προθέσεών σας για την δρομολόγηση ενεργειών χρηματοδότησης έρευνας και καταγραφής του φαινομένου, καθώς και 2)την διαδικασία ένταξης των ζημιών των καλλιεργειών σε πρόγραμμα αποζημιώσεων.

Στην με αρ. πρωτ. 530/28-6-2016 απάντησή σας, είχατε αναφερθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με,καταρχάς, θετική πρόθεση, ώστε «να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η ζημιά στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο». Ωστόσο, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας καμιά ανάλογη διαδικασία, ενώ τα νέα πλήγματα, που εκδηλώθηκαν και την φετινή άνοιξη, προσέθεσαν χιλιάδες νέα ελαιόδεντρα στον κατάλογο των όσων έχουν καταστραφεί.

Το εν λόγω πρόβλημα στη Μαγνησία παρουσιάζει έξαρση, καθώς όπως γνωρίζετε, στην περιοχή καλλιεργούνται η κονσερβοελιά Πηλίου και η ποικιλία Αμφίσης, οι οποίες, δυστυχώς, παρουσιάζουν παρόμοια ευαισθησίαΛόγω των συγκεκριμένων ποικιλιών η περιοχή έχει καταστεί «θερμοκήπιο ανάπτυξης του βερτιτσίλιου», αφού σύμφωνα με μελέτες τα γενετικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ελαιοδέντρων παρουσιάζουν την μικρότερη αντίσταση στον μύκητα προσβολής, υποδεέστερη των άλλων ποικιλιών, όπως για παράδειγμα της ποικιλίας Χαλκιδικής που παρουσιάζεται να έχει πενταπλάσια ανθεκτικότητα, της ποικιλίας καλαμών που παρουσιάζει εντεκαπλάσια ανθεκτικότητα ή της ποικιλίας κορωνέϊκης που θεωρείται η πιο ανθεκτική έχοντας τριάντα τέσσερες φορές μεγαλύτερη αντίσταση από τις καλλιεργούμενες και γι’ αυτό το λόγο φαινόμενο δεν εμφανίζεται όπου καλλιεργείται η τελευταία.

Κάθε σκέψη για αλλαγή των καλλιεργήσιμων ποικιλιών θέτει σε κίνδυνο την αγροτική φυσιογνωμία της περιοχής, αφού με αγώνες έχει κερδηθεί η αναγνωρισιμότητα των ποικιλιών, με την κονσερβοελιά Πηλίου να τυγχάνει παραγωγής εντός 28 γεωγραφικών περιοχών του Πηλίου, αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ με τον κωδικό EL/PDO/0017/0347από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δίνει αναγνωρισιμότητα και υπεραξία στο προϊόν Παγκόσμια, αποφέροντας έσοδα στην χώρα. 

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα υπάρχει και στις τοπικές ποικιλίες άλλων κρατών της Μεσογείου, η πρακτική που έχει παρατηρηθεί εκεί μπορεί να ακολουθηθεί και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καταγραφή της προσβολής των ελαιοδέντρων στην Νότια Ισπανία και την παρατήρηση της εξέλιξής τους, με την καταγραφή του 60% των ελαιοδέντρων στο Μαρόκο, το 33% στην Τουρκία κτλ. Επίσης, στην Ιταλία οι έρευνες απέδειξαν ότι η μόλυνση είχε επέλθει κατά 50% από τα νέα φυτώρια, οδηγώντας στην ανάληψη πρωτοβουλιών για να μην επαναληφθεί η ίδια πηγή μετάδοσης.

Σε συνέδριο στο Βόλο, παρουσιάστηκε από Έλληνες επιστήμονες μια καινοτόμα μέθοδος ανίχνευσης,παρατήρησης και εξέλιξης των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων με τηλεπισκόπηση και χρωματογραφική εξέταση, χαρτογραφώντας δορυφορικά την περιοχή με μικρό κόστος. Η μέθοδος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ανιχνεύει την τάση ανάπτυξης και προσβολής της νόσου ακόμη και πριν εμφανιστούν τα εκδηλωτικά συμπτώματα, τα οποία γίνονται αναγνωρίσιμα δια γυμνού οφθαλμού από τους παραγωγούς, δίνοντας την δυνατότητα ανάληψης δράσης με την ενίσχυση της άμυνας των συγκεκριμένων δένδρων.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσο καλές ερευνητικές ομάδες στις Γεωπονικές Σχολές της χώρας, όσο και ανεξάρτητοι επιστήμονες

ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1) Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να καταγραφεί η προσβολή των ελαιοδέντρων από τον μύκητα στην περιοχή, και 

2) θα υποστηριχθεί η έρευνα για την αντιμετώπιση της βερτιτσιλίωσης στα ελαιόδεντρα;» καταλήγει η ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου.

Related

ΒΟΥΛΗ 2504402936166757398

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item