Διευκρινίσεις για τη μειωμένη παραγωγή δέντρων αμυγδαλιάς

Ανάστατοι είναι οι  αμυγδαλοπαραγωγοί  της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα  Φεραίου  μετά το πρό βλημα ακαρπίας στην ποικιλία  « Φεραννιά ...


Ανάστατοι είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου μετά το πρόβλημα ακαρπίας στην ποικιλία  «Φεραννιά», αλλά και σε άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς, καθώς το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στον ανοιξιάτικο παγετό, ενώ το έγγραφο του Καθηγητή Δενδροκομίας του Παν/μίου Θεσσαλίας συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η ακαρπία οφείλεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον προηγούμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας διευκρινίσεις.

Στην αναφορά, τονίζονται τα εξής: «Πρόσφατα έγινα αποδέκτης  της συνημμένης επιστολής του Δημάρχου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Νασίκα Στ. Δημητρίου, η οποία συνοδεύεται και από έγγραφο του έγκριτου  πανεπιστημιακού καθηγητή δενδροκομίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιου Νάνου που συνηγορεί στην άποψη ότι η ακαρπία που παρουσιάσθηκε στην ποικιλία «Φερρανιά», καθώς και σε άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς, οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή την προηγούμενη χρονιά και συγκεκριμένα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός).

Το κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε την περιοχή αποφάνθηκε  ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε ανοιξιάτικο παγετό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην εντάσσονται στα προγράμματα ΠΣΕΑ για αποζημίωση.

Εκ των ανωτέρω, αλλά και του συνημμένου εγγράφου, συνάγεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  οφείλει να διερευνήσει  άμεσα το φλέγον αυτό θέμα  και να εντάξει τη ζημιά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΠΣΕΑ», καταλήγει η αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.

Related

ΒΟΥΛΗ 5693314698861297955

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item