Οι αναρτήσεις της Νατάσας

Στη σελίδα της Νατάσας Οικονόμου, στο facebook, έγιναν οι ακόλουθες αναρτήσεις:   «Τι ζούμε σ’ αυτή την πόλη;», αναρωτιέμαι κάθε φορά, μετά ...


Στη σελίδα της Νατάσας Οικονόμου, στο facebook, έγιναν οι ακόλουθες αναρτήσεις:

 

«Τι ζούμε σ’ αυτή την πόλη;»,

αναρωτιέμαι κάθε φορά, μετά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν υπάρχει φορά που η δημοτική αρχή να μη δώσει αφορμή, με τα λόγια και τις πράξει της, να σκέφτεται κάθε λογικός και δημοκρατικός πολίτης ότι δεν έχει τέλος η παρακμή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Πάρτε, λοιπόν, μία γεύση του τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του ανώτερου θεσμικού οργάνου της πόλης….

 

«Τι ζούμε σ’ αυτή την πόλη» - 1:

Δώδεκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαμε καταθέσει επερώτηση, ζητώντας να ενημερωθούμε για την εμπλοκή ή όχι δύο αντιδημάρχων στην υπόθεση του μεγάλου ελλείμματος στο δημοτικό ταμείο Βόλου, που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πέρυσι. Η αφορμή για την επερώτησή μας; Πρόσφατο δημοσίευμα, που αναφερόταν σε κατάθεση του πρώην δημοτικού ταμία, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος δήλωσε πως, με γραπτή εντολή δύο αντιδημάρχων, είχε δώσει χωρίς νόμιμα παραστατικά 600 € σε έναν υπάλληλο και 10.000 € σε κάποιον εργολάβο συνεργαζόμενο με τον δήμο.

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής στην επερώτησή μας; Μία υβριστική ανακοίνωση αγοραίου ύφους και λεονταρισμοί - απειλές για μηνύσεις και αγωγές, τσιμουδιά όμως για την ουσία της υπόθεσης. Και στη συνέχεια, στη συνεδρίαση, ο γνωστός δεκάρικος του ασκούντος καθήκοντα δημάρχου -στο εξής, για συντομία α.κ.δ. - με το γνωστό βαρύγδουπο ύφος, το λαϊκισμό, τη στρεψοδικία, τις συκοφαντίες, τη σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης, αστεία επιχειρήματα, ότι είναι σε εξέλιξη η υπόθεση και ότι δεν έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στην εφημερίδα, και το απαραίτητο παλαμάκι στο τέλος από τα μέλη της πλειοψηφίας. Αλλά και πάλι, επί της ουσίας τίποτα.

Για να βάζουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους:


1. Δεν αφήνουν τις «αδέσποτες» απειλές για μηνύσεις και αγωγές; Ξέρουμε όλοι πως είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.


2. Το θέμα είναι απλούστατο: υπήρξε ή δεν υπήρξε η γραπτή εντολή των δύο αντιδημάρχων προς τον δημοτικό ταμία, να παρανομήσει; 


3. Ας προέβαιναν σε μία διάψευση. Γιατί δεν το έκαναν; Αυτοί που επιτίθενται σε ό,τι κινείται και δεν δηλώνει υποταγή στο καθεστώς τους, άφησαν ασχολίαστο ρεπορτάζ 11 ημερών για τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να αντιδράσουν;

 
4. Και η αντιπολίτευση τι θα έκανε; Ότι δεν το είδε; Οι πολίτες μας έστειλαν με την ψήφο τους στο δημοτικό συμβούλιο, για να έχουμε ακριβώς αυτό το ρόλο, του ελέγχου της δημοτικής αρχής.


5. Αν θεωρούν τα μέλη της δημοτικής αρχής πως δεν έχουν τουλάχιστον πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι, κάτω από τη μύτη τους, έκαναν φτερά 270.000 €, απλώς αποδεικνύουν πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. 

6. Ας σταματήσουν τις συκοφαντίες και τη λάσπη περί διαπλοκής και μ.μ.ε. Υπήρχε περίπτωση να είναι άλλη δημοτική αρχή στο παρελθόν, να αποκαλύπτεται έλλειμμα επί θητείας της 270.000 €, και να μην είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες; Να μη ζητούνται απαντήσεις για το τι έγινε, αλλά να περνάνε όλα, σαν να μην τρέχει τίποτα; Όταν μάλιστα έχουν δηλώσει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα ήταν επιλογή τους και της εμπιστοσύνης τους;

 

 


«Τι ζούμε σ’ αυτή την πόλη» - 2:

Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος – κοινώς λαμπιόνια και λεφτά υπάρχουν

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προμήθεια προϋπολογισμού 168.640 € έρχεται να προστεθεί στα ποσά που έχουν δαπανηθεί το 2014, 2015 και 2016 για την αγορά και τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου φωτισμού.

Τα μέλη της δημοτικής αρχής υπεραμύνθηκαν της συγκεκριμένης απόφασης, μιλώντας για τα πολλαπλά οφέλη (;) που έχει η πόλη από τον στολισμό, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις επιλογές τους, δήλωσε πως «ο δήμος έχει την πολυτέλεια να δώσει αυτά τα χρήματα για την προβολή της πόλης… Δεν κάναμε εμείς τρία χρόνια για να κλείσουμε οικονομικές χρήσεις και ισολογισμό», επιδιδόμενος στο γνωστό τους σπορ, της λάσπης στον ανεμιστήρα.

Για να βάζουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους:

1. Δεν είναι κανένας που δε χαίρεται, τις μέρες των γιορτών, το στολισμό. Στα σπίτια μας, στην πόλη μας, είναι μια ευκαιρία να χαρούμε και να ξεφύγουμε, μικροί – μεγάλοι.

2. Όσο για την αισθητική του διάκοσμου, αυτό είναι άλλης ώρας κουβέντα.

3. Αυτό που ενοχλεί, είναι η υπερβολή και η σπατάλη χωρίς κανέναν σοβαρό και με αντιστάθμισμα για την πόλη σχεδιασμό, σε μία περίοδο, μάλιστα, βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τις ανάγκες των δημοτών να αυξάνονται κατακόρυφα. Δεν είναι δυνατό να σπαταλάς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για λαμπιόνια και, παραδείγματος χάριν, να μη δίνεις 200.000 € για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμΕΑ, όταν, μάλιστα, κομπορρημονείς ότι έχεις τόσα εκατομμύρια ταμείο.

4. Επίσης, αυτό που ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι πως και φέτος αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι μόνο το κέντρο της πόλης. Πως μεθοδικά διαμορφώνονται οι συνθήκες, ώστε να συγκεντρώνεται η κίνηση -συνεπώς και ο τζίρος- σε λίγους κεντρικούς δρόμους. Προκλητική η αδιαφορία για το αν με την πολιτική τους αυτή επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η ήδη δεινή θέση χιλιάδων επαγγελματιών που προσπαθούν να επιβιώσουν, με άνισους όρους, στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. Συνειδητή επιλογή, που οδηγεί σε αναδιανομή εισοδήματος υπέρ λίγων, κυρίως επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικών πολυκαταστημάτων που λειτουργούν σε συγκεκριμένους κεντρικούς δρόμους, και σε βάρος των πολλών, όλων δηλαδή των υπολοίπων που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν με αφανισμό.

5. Τα περί πολλαπλών οφελών της πόλης από το φωτισμό, όπως επισήμανα και στον α.κ.δ. Θ. Θεοδώρου, χωρίς να πάρω απαντήσεις, μένει να αποδειχτούν με σοβαρά στοιχεία. Γιατί:

α. όπως είχαμε επισημάνει, το Νοέμβριο 2016, σε κοινή μας ανακοίνωση 10 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, το παραμύθι, ότι χάρις στη σημερινή τη δημοτική αρχή ο Βόλος και το Πήλιο έχουν βουλιάξει τα δύο τελευταία χρόνια από επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, κατέρρευσε στις 14 Νοεμβρίου 2016. Όταν η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου και ο ίδιος ο Θ. Θεοδώρου παρουσίασαν τα επίσημα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στον Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, το 2015 υπήρξε μείωση των επισκεπτών στην περιοχή του Δήμου Βόλου και το 2016 σταθεροποίηση, με μείωση των Ελλήνων επισκεπτών, που αναπληρώθηκε από μια μικρή αύξηση των επισκεπτών από τα Βαλκάνια.


β. Ο πρόεδρος εξάλλου του συλλόγου ιδιοκτητών καφέ εστίασης, στα τέλη του έτους, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική συγκυρία, είχε δηλώσει πως η κίνηση στα μαγαζιά τους παρουσίασε μείωση 30 %.


γ. Δεν υπάρχει αύξηση των καταλυμάτων, του αριθμού κρεβατιών στο δήμο, τα τελευταία χρόνια.


δ. Όσο για την πληρότητα στις γιορτές και σε κάποια τριήμερα, οι πάντες πια ξέρουν πως αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Βόλος είχε μαγέψει και είχε γίνει σπουδαίος τουριστικός προορισμός πολύ πριν τον ανακαλύψουν κάποιοι. Χάρις στις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές της πόλης και του Πηλίου, στον μυθολογικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής μας, στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, στις υποδομές που δημιούργησαν επί δεκαετίες, στην τουριστική προβολή και στη σύγχρονη ταυτότητα που έδωσαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και συνολικά της Μαγνησίας όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες τους, από διάφορες θέσεις ευθύνης. Το Πήλιο κατέχει την πρώτη θέση στο top 20 των πιο αγαπημένων ορεινών εξορμήσεων πανελλαδικά, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν ότι στο Πήλιο οι κρατήσεις είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις εορταστικές μέρες, τα τριήμερα και για διήμερες εξορμήσεις σαββατοκύριακου. Δεν είναι, λοιπόν, και ευτυχώς, τα λαμπιόνια που φέρνουν τουρισμό στην περιοχή μας.

 

6. Όσον αφορά στα οικονομικά:


α. Επειδή η διοικητική αναδιάρθωση με τον Καλλικράτη ήταν ένα τεράστιο έργο, ειδικά στην περίπτωση του δήμου Βόλου, με τη συνένωση 9 πρώην ΟΤΑ, η νομοθεσία προέβλεπε, για την καταγραφή των πάσης φύσεως οικονομικών στοιχείων των νέων δήμων τη δυνατότητα συμπληρώσεων – τροποποιήσεων μέχρι 2,5 χρόνια μετά, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά. Μπορεί να ενημερωθεί σχετικά ο αντιδήμαρχος από τα στελέχη που εμπιστεύεται – είναι τα ίδια που έκαναν τη συγκεκριμένη δουλειά. 


β. Για το θέμα των 18 εκατομμυρίων ταμείου, που διατυμπανίζουν ότι έχουν: θα πρέπει να γνωρίζει ο αντιδήμαρχος ότι το ταμείο δίνει μια εικόνα της κατάστασης του δήμου, αλλά είναι σαν φωτογραφία της στιγμής. Ουσιαστική εικόνα δίνεται από τους ισολογισμούς. Τον παραπέμπω, λοιπόν, στους ισολογισμούς που ενέκριναν ως τώρα για τη θητεία τους. Το αποθεματικό είναι περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά την πρώτη θητεία του νέου δήμου – έτσι, για να μιλάμε με νούμερα και να μην αερολογούμε.

  «Τι ζούμε σ’ αυτή την πόλη» - 3:

Θλιβερές επισημάνσεις με αφορμή το γεγονός:

1.      Άλλη μία περίπτωση καταρράκωσης του ήδη καταρρακωμένου -με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου- δημοτικού συμβουλίου, του ανώτερου δημοκρατικού οργάνου της πόλης. Η πλειοψηφία, μην αντέχοντας τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, τις καίριες παρεμβάσεις και της παράταξής μας και ανίκανη να αρθρώσει επιχειρήματα στον έλεγχό μας, αγανακτισμένη όμως για την αδυναμία της, επιδίδεται στο μόνο που μπορεί, στο στήσιμο χυδαίων επεισοδίων, προσπαθώντας να πλήξει την εικόνα μας και να μας φοβίσει. Και ο πρόεδρος, ο θεματοφύλακας του δημοτικού συμβουλίου, πρωτοστατεί, υπό τις υποδείξεις του ενορχηστρωτή εξωθεσμικού παράγοντα.

 

2.      Οι συμβασιούχοι έκαναν παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο, με τη συνοδεία μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων, για να ζητήσουν τη συμπαράσταση των δημοτικών παρατάξεων και την  ψήφιση από τους δημοτικούς συμβούλους του ψηφίσματός τους. Τελικά, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί αδειάστηκε ο σύλλογος εργαζομένων από τους συμβασιούχους και επιδοκίμασαν οι τελευταίοι την ψήφιση του ψηφίσματος της δημοτικής αρχής και όχι του συλλόγου, με το οποίο παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, μοιράστηκε στις παρατάξεις και προφανώς είχαν συμφωνήσει σε αυτό; Τους κάλυπτε περισσότερο το γενικόλογο ψήφισμα της δημοτικής αρχής; Κι έτσι να ήταν, είχε δημοσιοποιηθεί από την περασμένη Παρασκευή, επομένως το γνώριζαν και μπορούσαν να το συγκρίνουν με το ψήφισμα του συλλόγου εργαζομένων, κι αν δεν τους ικανοποιούσε αυτό, να επιλέξουν εξαρχής το ψήφισμα της δημοτικής αρχής. Γιατί το άδειασμα, την ώρα της συνεδρίασης; Παράξενα πράγματα…


Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους:

-          Η παράταξή μας «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» είχε καταθέσει στο προεδρείο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε και είναι γνωστό σε όλους. Σε αυτό διατυπώνουμε ξεκάθαρα και υπεύθυνα τις θέσεις μας για το μείζον πρόβλημα των συμβασιούχων. Μπορείτε να δείτε το ψήφισμά μας σε προηγούμενη ανάρτησή μου ή στα ηλεκτρονικά τοπικά μέσα.

-          Τις θέσεις μας ανέπτυξα εκτενώς προφορικά και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ακούστηκε καμία διαφωνία ή διαμαρτυρία από πλευράς συμβασιούχων, που ήταν παρόντες και με άκουγαν.

-          Τελικά, επιλέξαμε ως παράταξη να στηρίξουμε το ψήφισμα του συλλόγου εργαζομένων. Το ανακοίνωσα διά μικροφώνου, ζητώντας, μάλιστα, αν συμφωνούσαν και οι άλλες παρατάξεις σε αυτό, να συζητήσουμε κάποιες προσθήκες. 

-          Το ψήφισμα του συλλόγου εργαζομένων στήριξαν και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι της κίνησης «Μαζί για το Βόλο» και η ΛΑΣ.

-          Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το video της σχετικής συνεδρίασης, που μπορεί να το βρει ο καθένας στο  διαδίκτυο.

-          Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων στράφηκε μόνο εναντίον μου. Γιατί άραγε; Παράξενα πράγματα… 

Τελικά, ευτυχώς που υπάρχουν κάμερες και ηχητικά και δε χρειάζεται να αποδεικνύουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες…

Related

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 3650024454115608539

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item