Ερώτηση ΚΚΕ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Θεσσαλία»

Ερώτηση  προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Κώστας Στεργίου,  Γιάννης Γκιόκας και  Γιώργος Λαμπρού...


Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων του δημοσιογράφου Βογιατζή Αθανάσιου, εργαζόμενου στην εφημερίδα «Θεσσαλία» της Μαγνησίας. Αναλυτικά, το κείμενο: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς ΔικαιοσύνηςΔιαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ΕργασίαςΚοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων του δημοσιογράφου Βογιατζή Αθανάσιου, εργαζόμενου στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» της Μαγνησίας.

Από το Μάιο του 2011, ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» της Μαγνησίας, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Θεσσαλικές εκδόσεις ΑΕ» Βασίλης Δανός, έχει προβεί σε ωμή καταπάτηση των εργασιακών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του, εργαζόμενου στην εφημερίδα, δημοσιογράφου Βογιατζή Αθανάσιου, μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε). Παρά τη δικαίωση του εργαζόμενου, ύστερα από προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας και στη δικαιοσύνη, ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, δεν έχει επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και δεν έχει καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Βογιατζής Αθανάσιος, εργαζόμενος στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για πολλά χρόνια, μαζί με τρεις τεχνικούς της εφημερίδας, το 2011 αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις αποδοχών 20%. Η Διεύθυνση της εφημερίδας, ακολουθώντας εκδικητική τακτική, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι και προσέφυγαν στην επιθεώρηση Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν, ο εργοδότης δεν υλοποιούσε την απόφαση, άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών.

Στη συνέχεια ο εργοδότης Βασίλης Δανός προχώρησε στην απόλυση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Βογιατζή, γιατί, όπως δήλωσε σε παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, «δεν υπόγραφε ατομική σύμβαση μείωσης του μισθού 20%». Ακολούθησαν η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Μαγνησίας 249/ 25-11-2011 που χαρακτήριζε την απόλυση ως «άκυρη και καταχρηστική» και ζητούσε την «επαναπρόσληψή» του. Ακολούθησε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου (διαδικασία εργατικών διαφορών) 106/ 6-9-2013, ύστερα από αγωγή του Βογιατζή Αθανασίου, που έκρινε ότι «η από 16-11-2011 καταγγελία της σύμβασης είναι άκυρη ως καταχρηστική». Στη συνέχεια ο εργοδότης άσκησε στις 29 Οκτωβρίου 2013, την υπ’ αριθμόν 851/2013 έφεση ενώπιον του Εφετείου Λάρισας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 365/2015 απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η ένδικη έφεση εναντίον της 106/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου. Έτσι, η πρωτόδικη απόφαση κατέστη τελεσίδικη και επιδόθηκε στον εργοδότη στις 27 Οκτωβρίου 2015. Παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος προσήλθε στην εργασία του για να αναλάβει εργασία, ο εργοδότης αρνήθηκε την επαναπρόσληψη του, καταπατώντας τις δικαστικές αποφάσεις. Ύστερα από μήνυση του εργαζόμενου, για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποδεκτές οι υπηρεσίες του ως δημοσιογράφου και επίσης για υπαιτιότητα της μη καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών του από εργασία, καταδικάστηκαν η Μελπομένη Γεωργαντζοπούλου ως νομίμου εκπροσώπου και ο Βασίλειος Δανός ως εκ του νόμου και εν τοις πράγμασι εργοδότη (εκδότης- διευθυντής) της εταιρείας «Θεσσαλικές εκδόσεις Α.Ε»., σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3312/2016 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, σε 7 μήνες φυλάκιση ο καθένας. Η έφεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Ύστερα από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο εργαζόμενος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βογιατζής Αθανάσιος «τιμωρείται», από τον εργοδότη και τη «δαιδαλώδη» αστική νομοθεσία, γιατί αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι στις εκβιαστικές και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, γιατί, υπερασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματά του και των συναδέλφων του, στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την οργάνωση της πάλης απέναντι στα κέρδη της εργοδοσίας, μένοντας, επί 6 χρόνια, από το 2011, απλήρωτος και άνεργος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρουν για να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Βογιατζής, που συγκρούονται με την εργοδοτική εκμετάλλευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία, για να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και για να σταματήσει η ωμή και εκβιαστική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους;

Related

ΒΟΛΟΣ 5208667907315752763

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item