Επιλογή Ευθύνης : «Σσστ, ο Βόλος … κοιμάται!»

Προχωράει η δημιουργία  Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ «Αν ο Βόλος χάσει τελικά το Εμπορευματικό Κέντρο, θα...
Προχωράει η δημιουργία  Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ

«Αν ο Βόλος χάσει τελικά το Εμπορευματικό Κέντρο, θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής μας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», με αφορμή νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα από τη ΓΑΙΟΣΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής: 

«Με ανακοίνωσή μας πριν από ενάμιση χρόνο (05-02-2016), προσπαθήσαμε να «κρούσουμε το καμπανάκι» και να ενεργοποιήσουμε τους τοπικούς φορείς, επικαλούμενοι δημοσιεύματα του τύπου, που ανέφεραν ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Λάρισα Εμπορευματικό Κέντρο αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Είχαμε υπογραμμίσει ότι είναι αδιανόητο στην εποχή μας ο κάθε δημόσιος φορέας να αυτοσχεδιάζει για τόσο σοβαρά θέματα, ερήμην του ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου σε μεγάλη απόσταση από λιμάνι είναι καινοφανής. 

Δυστυχώς, όλο αυτό τον καιρό στην πόλη μας υπήρξε «άκρα του τάφου σιωπή» για ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για τη θέση του Βόλου στο σύστημα μεταφορών, σαν να μη μας αφορούσε και να μη μας ενδιέφερε. Καμία αντίδραση από κανένα θεσμικό φορέα. Η δημοτική αρχή σιώπησε. Αποτελεί επιλογή της, άλλωστε, να αποσύρει πλήρως τον Δήμο Βόλου από κάθε διεκδίκηση έργων μείζονος αναπτυξιακής σημασίας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή που υπερβαίνουν τις τυπικές αρμοδιότητες του Δήμου, αφού έχει άλλες, πολύ «σοβαρότερες» προτεραιότητες. Από τους βουλευτές, απόλυτη σιωπή. Το ίδιο και από τους παραγωγικούς φορείς και φυσικά την Περιφέρεια.  

Οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν και δυστυχώς φαίνεται πως αφήνουν τον Βόλο στο περιθώριο. Η ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Θριάσιο, προχωρά, εντός του επόμενου δωδεκαμήνου, στην παραχώρηση, μέσω διαγωνισμών, τριών ακόμη εμπορευματικών κέντρων, στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα. Ειδικότερα για τη Λάρισα, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το τρίτο τετράμηνο του 2018. Το Εμπορευματικό Κέντρο Λάρισας,  προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ στη Γυρτώνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων. Η Λάρισα, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι η μοναδική πόλη στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί χερσαίο (χωρίς, δηλαδή, απευθείας σύνδεση με λιμάνι) Εμπορευματικό Κέντρο!

 Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από το 2003, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας πρότεινε τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας στον άξονα ανάπτυξης Βόλου – Λάρισας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμπορευματικών κόμβων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Επίσης, το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου, του οποίου εκκρεμεί η έγκριση,  αναφέρεται στη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στον άξονα ανάπτυξης του δίπολου Βόλου – Λάρισας, ως μια υποδομή διαπεριφερειακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Εξάλλου, όλες οι συζητήσεις στο παρελθόν συνέκλιναν πως καταλληλότερη θέση για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου είναι η περιοχή του Βελεστίνου, με το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στον άξονα του δυναμικού διπόλου Βόλου – Λάρισας, σε επαφή με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή της οποίας ήδη προχωράει η ηλεκτροκίνηση, και σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Η νεώτερη νομοθεσία (Ν.4302/2014) δεν αναφέρεται πια σε Εμπορευματικά Κέντρα, αλλά σε Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, η δημιουργία των οποίων έχει σημαντικά απλουστευθεί. 

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πια περιθώρια αντίδρασης. Μακάρι να υπάρχουν και να αξιοποιηθούν, έστω και την ύστατη ώρα, από τους τοπικούς φορείς. Φοβούμαστε ωστόσο ότι «το πουλάκι πέταξε». Αν ο Βόλος χάσει τελικά το Εμπορευματικό Κέντρο, θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής μας.»

Related

ΒΟΛΟΣ 5051148131009121883

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item