Κώστας Αγοραστός: Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τα δημόσια έργα

Τ ους τελευταίους 20 μήνες έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα, τονίζει ο επικεφαλής της Ένωσης ...Τους τελευταίους 20 μήνες έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα, τονίζει ο επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός.
«Οι δημοπρασίες έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) πρέπει να ξεκινήσουν στις 20 Οκτωβρίου 2017, όπως άλλωστε προέβλεπε ο Νόμος 4472/2017, αλλιώς θα χαθούν κι άλλοι μήνες», είπε, μιλώντας στον Real FM.
«Σήμερα δεν δημοπρατούνται και δεν θα δημοπρατούνται για τουλάχιστον τρεις – τέσσερις μήνες, ευελπιστώ να είναι μόνο αυτό το χρονικό διάστημα, δημόσια έργα αν δεν επανέλθει στις 20 Οκτωβρίου 2017 η ημερομηνία έναρξης των δημοπρασιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), όπως άλλωστε προέβλεπε ο Νόμος 4472/2017», προσέθεσε.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν παροχετεύεται χρήμα στην πραγματική οικονομία, ενώ έργα που αργούν να ξεκινήσουν, αργούν και να ολοκληρωθούν για να αποδώσουν προστιθέμενη αξία, στην κοινωνία και την οικονομία», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις δημοπρασίες έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, χρειάζεται, όμως, επαρκής χρόνος προετοιμασίας».
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους 20 μήνες έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα, καθώς:
– Το πρώτο 5μηνο του 2016 δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.
– Τον Αύγουστο 2016 ψηφίστηκε νέος νόμος για τα δημόσια έργα ωστόσο οι δημοπρασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017, αφού ως το τέλος του 2016 δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.
– Από τις 25 Ιουλίου έχουν σταματήσει και πάλι οι δημοπρατήσεις, καθώς στις 19 Ιουλίου και χωρίς καμία ενημέρωση των αρμόδιων φορέων ψηφίστηκε από τη Βουλή η μετάθεση για τις 25 Ιουλίου από τις 20 Οκτωβρίου  της ημερομηνίας έναρξης των δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ.
Όπως επισήμανε ο κ. Αγοραστός, ακόμη κι αν θέλει κάποιος σήμερα να προχωρήσει σε δημοπράτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν έχουν εκδοθεί τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Την ίδια ώρα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τις δημοπρασίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι διαδικασίες δημοπράτησης προχώρησαν με το παλιό σύστημα (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).
Ο κ. Αγοραστός σχολίασε ότι γενικότερα «το σύστημα διαχείρισης και παραγωγής έργων έχει γίνει «βαρύ», καθώς χρειάζονται τρεις-τέσσερις μήνες για να δημοπρατηθεί ένα έργο».

Related

Sticky 80666897638950539

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item