Άμεση κινητοποίηση για μια παράλογη δικαστική απόφαση που επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΜΒ και τους βολιώτες που θα κληθούν να πληρώσουν

Του Ηλία Ξηρακιά τ .  αντιδημάρχου  και  προέδρου της επιτροπής παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ «…ούτε ένας από τους πολιτικούς άρχοντες δεν σ...


Του Ηλία Ξηρακιά τ. αντιδημάρχου και προέδρου της επιτροπής παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ


«…ούτε ένας από τους πολιτικούς άρχοντες δεν σκέφτηκε μέχρι τότε (2014) να γίνει μια πραγματογνωμοσύνη μέσω του ΤΕΕ..» ;

Η παραπάνω φράση είναι από πρόσφατο άρθρο του μηχανικού και δημοτικού σύμβουλου, Κώστα Γαργάλα, με τίτλο - ΕΡΓΗΛ- Μύθοι και πραγματικότητα κι ένα έγκλημα που έγινε χωρίς να υπάρχει θύτης - σχετικό βέβαια με το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ».

Δεν ξέρω πόσοι είναι οι θύτες, το σίγουρο είναι ότι θύματα θα είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες, οι όποιοι περιμένουν την επιστροφή των χρημάτων από τον πονηρό εργολάβο και όχι διαπραγματεύσεις και ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς,για ανύπαρκτες υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜΒ, έστω κι αν κάποιες απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν την ΕΡΓΗΛ για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους(διαδικαστικές προθεσμίες).

Επειδή είδα ότι υπάρχουν ελλείψεις στην εξιστόρησηθα μου επιτρέψει ο συνάδελφος μερικές συμπληρώσεις, με την ιδιότητά μου ως τ. προέδρου του ΤΕΕ, αλλά κυρίως ως προέδρου της Επιτροπής παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ και μέλους του τότε ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ.

Είναι γνωστό ότι η πρώτη θητεία της Διοίκησης της «Καλλικρατικής» ΔΕΥΑΜΒ ήταν ουσιαστικά 3ετής. Αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2011 και παραδώσαμε στη Διοίκηση Μπέου τη 19η Σεπτεμβρίου του 2014. Σ’ αυτή τη Διοίκηση για πρώτη φορά - και με δική μου εισήγηση συμμετείχε εκπρόσωπος του ΤΕΕ (Κώστας ΦλαμπούρηςΠΜ και στη συνέχεια Αν. Σαλίων ΑΜ). Είναι επίσης γνωστό ότι ο επόμενος εκπρόσωπος του ΤΕΕ - ΝάνσυΚαπούλα - εκπαραθυρώθηκε από τη Διοίκηση Μπέουλίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η απόφαση λοιπόν του Εφετείου Λάρισας που δικαίωσε την ΕΡΓΗΛ, για επί πλέον υπέρογκες δήθεν οφειλές της ΔΕΥΑΜΒ, συνέπεσε με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Το πρώτο πράγμα βέβαια που κάναμε, μετά την ενημέρωση των δημοτών μας, ήταν η προσφυγή στονΆρειο Πάγο, διεκδικώντας την αναίρεση μιας απαράδεκτης απόφασης που στηρίχθηκε μόνο στην προθεσμία, εντός της οποίας έπρεπε να εγκριθεί η τελική επιμέτρηση του έργου από την υπηρεσία. Σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ, αναλάβαμε για το ΔΣ την ευθύνη να «ξεφυλλίσουμε» αμέσως το φάκελο του έργου. Εκεί, εκτός από μια ογκώδη αλληλογραφία μεταξύ εργολάβου και Τεχνικής Υπηρεσίας, είδαμε τον κίνδυνο που υπήρχε να κριθεί τελικά ότι είχαν συντελεσθεί αυτοδίκαια τόσο η τελική επιμέτρηση, όσο και η οριστική παραλαβή του έργου. Ταυτόχρονα στείλαμε τον φάκελο του έργου στο κατεξοχήν αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Προχωρήσαμε στην παραλαβή του έργου, που δεν είχε γίνει όταν έπρεπε (2008), και προχωρήσαμε με όλες τις διασφαλίσεις. Κι εκεί αποκαλύψαμε τις μεγάλες αυτές αποκλίσεις μεταξύ του πραγματικού έργου που κατασκευάστηκε και του έργου που τελικά πληρώθηκε στην ΕΡΓΗΛ. 

Δέχτηκα, ως πρόεδρος της Επιτροπής παραλαβής,αλλεπάλληλα εξώδικα από την ΕΡΓΗΛ, η οποία επέμενε ότι η παραλαβή είχε συντελεσθεί αυτοδίκαια. Μετά τα εξώδικα ήρθαν και οι αγωγές. Σήμερα, εκτός των άλλων, εκκρεμεί σε βάρος μου και σε βάρος υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ εξοντωτική αγωγή της ΕΡΓΗΛ για 300.000 ευρώ για τον καθένα, για συκοφαντική –υποτίθεται- δυσφήμιση. Αυτό ειδικά το τελευταίο δεν βλέπω να συγκινεί κανέναν,παρά το ότι η ΔΕΥΑΜΒ - και με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της έχει αποφασίσει να μας υποστηρίξει νομικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Δεν πειράζει όμως, αντί επαίνου ψόγος. Έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη, περιμένοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης. Το έγκλημα μας ήταν ότι κάναμε το καθήκον μας και κυριολεχτικά «ξεθάψαμε» αυτό που τόσο πολύ φοβόταν η ΕΡΓΗΛ, δηλαδή αποκαλύψαμε το σκάνδαλο που τόσο καλά έκρυβε κάτω από τους δρόμους της πόλης.

Τι είναι όμως αυτό το επιπλέον έργο που διεκδίκησε και για τυπικούς λόγους κέρδισε στα δικαστήρια η ΕΡΓΗΛ και θέτει σήμερα σε κίνδυνο τη ΔΕΥΑΜΒ και για το οποίο ο επικεφαλής της δημοτικής πλειοψηφίας είχε κάνει λόγο για συμβιβασμό;

Πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια. Η εργοληπτική επιχείρηση συμπεριέλαβε στις επιμετρήσεις που κατέθεσε στη δημοτική επιχείρηση, και ένα φανταστικό έργο που κρίθηκε και απορρίφθηκε από την Υπηρεσία, δυστυχώς όμως όχι μέσα στο χρονικό όριο που ορίζει ο νόμος(προθεσμία). Και το Δικαστήριο έκρινε ότι η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική, δικαιώνοντας την ΕΡΓΗΛ, παρότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση της ΔΕΥΑΜΒ. Ακολούθησε πρόσφατα και δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι και η παραλαβή του έργου είχε συντελεστεί αυτοδίκαια το 2008.

Το μέτωπο, λοιπόν, της πόλης που έπρεπε να έχει ξεσηκώσει η Δημοτική Αρχή ήταν να προχωρήσει γρήγορα και να γίνει δεκτή η αγωγή με τις νόμιμες διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ, που είχε καταθέσει η προηγούμενη Διοίκηση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες κατάφορα άδικων αποφάσεων σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και των κατοίκων του Δήμου Βόλου.

Αντί αυτού, η Δημοτική Αρχή και ενώ είχε ενημερωθεί λεπτομερώς από την απερχόμενη αποσύρει, χωρίς κανένα απολύτως λόγο την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντωνδιαπραγματεύεται στη συνέχεια κάποιον συμβιβασμό γιαμια εξόφθαλμα παράλογη δικαστική απόφαση που δικαιώνει την εργολήπτρια για ένα επιπλέον φανταστικό έργο και τελικά, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, καταθέτει μια αγωγή, αφού προηγήθηκαν άγνωστο πόσες, τις οποίες στη συνέχεια είχε αποσύρει.

Καταλαβαίνω και τους παραταξιακούς ανταγωνισμούς και την αδιαφορία των κατοίκων για τον προσωπικό αγώναπου δίνει ο καθένας καθημερινά. Άλλο όμως αυτό κι άλλο το παραμύθι του Μπέου, με πρόσχημα το ΤΕΕ που εκπαραθύρωσε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και το οποίο είχε κατέθεσε την έκθεση του πριν από δύο και πλέονολόκληρα χρόνια. Έκθεση που εμείς, σε συνεννόηση και με τη νέα τότε δημοτική αρχή, είχαμε ζητήσει συμπληρωματικά και ως εκ περισσού για την άρση κάθε αμφισβήτησης. Ας αναληφθούν λοιπόν άμεσα πρωτοβουλίες πριν είναι αργά.

Related

ΑΠΟΨΕΙΣ 687498673993932261

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item