Ο Α. Μεϊκόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ώστε να ανατραπούν προς θετική κατεύθυνση οι συσχετισμοί στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε ο Βουλε...


Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ώστε να ανατραπούν προς θετική κατεύθυνση οι συσχετισμοί στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην ομιλία του την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.
Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναβαθμίζεται με την εισαγωγή νέων αποκεντρωμένων δομών, των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα διαθέτουν ένα επιτελείο ιατρικού και άλλου προσωπικού και θα αποτελούν την πρώτη βαθμίδα φροντίδας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και εκτός από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα έχουν ως αρμοδιότητα την παραπομπή των σοβαρότερων περιστατικών στις ανώτερες βαθμίδες του συστήματος. Στρατηγική στόχευση του νέου νόμου είναι αφενός η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και αφετέρου η καθολική κάλυψη του πληθυσμού σε προνοσοκομειακό επίπεδο. 
Ο Βουλευτής στην ομιλία του επεσήμανε τις παθογένειες του προϋπάρχοντος συστήματος, το οποίο όντας νοσοκομειοκεντρικό, οδηγούσε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς έλεγχο των ιατρικών πράξεων, που ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, την σπατάλη πόρων, την υπερσυνταγογράφηση και είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ποιοτικής δημόσιας φροντίδας υγείας.
Ακόμη, ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι «με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ιδιωτικός τομέας δεν παραλείπεται, αλλά λειτουργεί επικουρικά όπου οι ανάγκες των δημόσιων δομών δεν επαρκούν». Σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθετικής παρέμβασης είναι επίσης ότι το υφιστάμενο δίκτυο των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν απαξιώνεται, αλλά αξιοποιείται συμβάλλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο στην συνολική ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας. 

«Μετά την καθολική υγειονομική κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού της χώρας και την πρόσφατη ρύθμιση για τη διαγραφή των υπαρχόντων χρεών των ανασφάλιστων λόγω νοσηλείας, η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση αποτελεί τη συνέχεια της εκφρασμένης πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της υγείας, η οποία ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής.

Related

ΒΟΥΛΗ 5931094052246128882

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item