Σφοδρότατη κριτική για την κατάσταση της ΔΕΗ

Ο βουλευτής  Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος,  μαζί με εφτά ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  κατά τη χθεσινή  συζήτηση  στη Βουλή της επίκ...


Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με εφτά ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το μέλλον της ΔΕΗ, επεσήμανε τηζοφερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας, ενώ συγχρόνως στηλίτευσε την αδιαφορία της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να είναι απόλυτα ειλικρινής για τηνπραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, εφόσον αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και φυσικά και τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, σκοπός της επερώτησης είναι να αντιμετωπιστούν οι υπαρξιακοί κίνδυνοι της ΔΕΗ και επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Ο βουλευτής Μαγνησίας  αναφερόμενος στη σύγκριση δύο αξιολογήσεων του οίκου Standard Poor's, της αξιολόγησης του 2014 και της αξιολόγησης του 2017, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες. Η αξιολόγηση του 2014 για την επιχείρηση από τον συγκεκριμένο οίκο ήταν στο «B». Άλλωστε, τότε ήταν που η ΔΕΗ βγήκε στις αγορές ζητώντας 500 εκατομμύρια ευρώ δάνειο. Της προσφέρθηκαν δύο δισεκατομμύρια. Άντλησε 700 εκατομμύρια με πολύ καλό επιτόκιο και μοναδική υποθήκη, μοναδικό εχέγγυο την εταιρική της αξιοπιστία.

 

Στο σημείο αυτό ο υπουργός διέκοψε τον βουλευτή λέγοντας ότι, η ΔΕΗ δανείστηκε το 2017, 200 εκατομμύρια ευρώ. Η απάντηση του βουλευτή ήταν άμεση: «Ναι, όμως, κύριε υπουργέ το 2014 η ΔΕΗ δανείστηκε με πολύ καλό επιτόκιο και μοναδικό ενέχυρο την εταιρικής της αξιοπιστία. Αντιθέτως, το 2017 η ΔΕΗ δανείστηκε με υψηλότερο επιτόκιο και ενέχυρο τις οφειλές των καλύτερων πελατών της! Αυτά συνιστούν ειδοποιό διαφορά για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αγορές τη ΔΕΗ το 2014 και για τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν τώρα, το 2017» υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας.  

Σύμφωνα λοιπόν με την αξιολόγηση του 2014 διαφαινόταν ότι είναι μια επιχείρηση, η οποία πατάει στα πόδια της, έχει οικονομική αυτάρκεια και μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της και τον εκσυγχρονισμό της.  

Δυστυχώς όμως, η αξιολόγηση της άνοιξης του 2017 την κατατάσσει με βαθμολογία «CCC». Την ίδια στιγμή, ο οίκος επισημαίνει ότι περί τα τέλη του έτους η επιχείρηση μπορεί να απομείνει ακόμη και από ρευστότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρική αξιοπιστία έχει πέσει στο ναδίρ

Αμέσως μετά, ο Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε τον κίνδυνο βιωσιμότητας που διατρέχει η επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «η ενεργειακή χρεοκοπία είναι χειρότερη από την οικονομική χρεοκοπία, διότι χωρίς απρόσκοπτη ενεργειακή επάρκεια, κανένα οικονομικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί»

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας στη δευτερολογία του απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κ. Σταθάκητόνισε ότι όλες οι ζημιογόνες καθυστερήσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό για τη ΔΕΗ κόλλησαν στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, προκειμένου να αποφύγει τη λέξη πώληση, κατέληξε στο ξεπούλημα του πελατολογίου και εν τέλει των ίδιων των προοπτικών της ΔΕΗ.

Related

ΒΟΥΛΗ 4103897781456339492

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item