Ο ακροδεξιός ιός και η ευρωπαϊκή θεραπεία - του Π. Σκοτινιώτη

Ο ακροδεξιός, λαϊκιστικός, ξενοφοβικός και αντιευρωπαϊκός "ιός" χτύπησε και τη Γερμανία. Και μάλιστα δυνατά.   Τα στοιχεία που   π...Ο ακροδεξιός, λαϊκιστικός, ξενοφοβικός και αντιευρωπαϊκός "ιός" χτύπησε και τη Γερμανία. Και μάλιστα δυνατά.  
Τα στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής Cas Mudde στον "Guardian", με βάση τις δημοσκοπήσεις της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, είναι αποκαλυπτικά. Το 89% των  ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) θεωρεί ότι η  πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό αγνόησε «τις ανησυχίες του λαού». Το 85% θέλει πιο ισχυρά εθνικά σύνορα.
Συμπέρασμα: καταλυτικός παράγοντας για την εκλογική επιτυχία της ΑfD υπήρξε το γεγονός ότι το μεταναστευτικό κυριάρχησε σ’ αυτές τις εκλογές. Φυσικά η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι μονοδιάστατη.  
Την ίδια ώρα, το 60% των ψηφοφόρων της AfD δηλώνει πως ψήφισε "ενάντια σε όλα τα κόμματα" και μόνο το 34% ότι έδωσε θετική ψήφο στην AfD. Το 82% πιστεύει πως  τα 12 χρόνια της Μέρκελ είναι αρκετά.  
Συμπέρασμα: η ψήφος στην AfD ήταν πρωτίστως "αντισυστημική" ψήφος διαμαρτυρίας και πολύ λιγότερο ταύτισης με το κόμμα. Συνεπώς, το μέλλον της AfD είναι άδηλο. Το ίδιο και η συνοχή του. Ήδη η συμπρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, δήλωσε πως θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία. 
Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική αναζωογόνηση. Ο Μακρόν δείχνει τον δρόμο. Είναι ο δρόμος και για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Related

ΑΠΟΨΕΙΣ 2606300371662319847

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item