Αργαλαστή: Μεγάλη επιτυχία για τη Γιορτή Μανιταριού τρούφα

Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση   4 η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφα . Χιλιάδες βεγγαλικά επί 15 λεπτά φώτισαν τον ουρα...


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 4ηΠανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφα.

Χιλιάδες βεγγαλικά επί 15 λεπτά φώτισαν τον ουρανό της Αργαλαστής και όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με τους παραγωγούς τρούφα του Πηλίου.

 

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς ΜητρόποληςΔημητριάδος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του ΕπιμελητηρίουΜαγνησίας

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Η ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας και ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός – Σύλλογος Γυναικών Πηλίου «Οι Αφέντρες των Αφετών».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Καμάρα Αργαλαστής Πηλίου στο κτήμα «Πατιστή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν: εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Μαγνησίας κ.Χρήστος Μπουκώρος, εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος,  εκ μέρους του Προέδρου της ΑΝΕΛ η τέως Υπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Θωδορής Ανδρέου, εκ μέρουςτου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Αλβανίας κ. Τάσο Αλίκο, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αποστόλος Βεργής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  κ Μπασδάνης Αριστοτέληςο κ. Παντελής Μαστρογιάννης μέλος του Δικτύου της Ανανεωτικής Αριστεράς στη Μαγνησία και μέλος τηςεπιτροπής πρωτοβουλίας του βήματος διαλόγου Πολιτών για την ανάπτυξη του Βόλου και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» κ. Λίτσα Παρισάκη.

Διαβάστηκε επιστολή της Υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουράς η οποία έλεγε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι, παντελης μαστρογιαννη

Λίγοι, ίσως,  γνωρίζετε ότι η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου  είναι από την πανέμορφη Αργαλαστή Πηλίου και θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι εδώ και να  γιορτάσω μαζί σας την Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφας και τα Μονοπάτια του Κρασιού της Αργαλαστής.

Είναι πραγματικά δύο εξαιρετικές θεματικές εκδηλώσεις  που προάγουν τον τουρισμό και αναδεικνύουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής μας. 

 Όλοι οι επισκέπτες θα γνωρίσουν   τις υπέροχες γεύσεις και την γνήσια  φιλοξενία του Πηλίου, τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν οι πανέμορφοι προορισμοί του.

Συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της διπλής γιορτής:  τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους κατοίκους της περιοχής που έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.

 Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας. Στηρίζει και δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες.  Το 2015 σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε την νέα εθνική τουριστική πολιτική μας και πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις :

• Ρεκόρ 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων  το 2015.
• Nέο ρεκόρ πάνω από τα 28 εκατομμύρια το 2016.
• Το 2017 εξελίσσεται στην καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά για τον τουρισμό μας και οι διεθνείς αφίξεις προβλέπεται να αγγίξουν τα  30 εκατομμύρια.

Εδώ θέλω να μοιραστώ μαζί μας τη μεγάλη μου χαρά για τα καταπληκτικά αποτελέσματα που πετύχαμε όλοι μαζί  στην ανάδειξη και τουριστική  ανάπτυξη της  Μαγνησίας, της όμορφης αυτής Περιφέρειας.

Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά με τις Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις τοπικές αρχές, τους φορείς του τουρισμού, την Ένωση Ξενοδόχων  και τον ιδιωτικό τομέα. 

Στηρίξαμε και  προβάλλαμε πολύ δυναμικά στο εξωτερικό το Βόλο, το Πήλιο, τις Σποράδες ως πολύ ελκυστικούς προορισμούς που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικές εμπειρίες. 

Η  ενιαία και κοινή αυτή προσπάθεια απέδωσε. Το 2017  είναι μία πολύ καλή χρονιά για τη Μαγνησία. Τα στοιχεία  για τις διεθνείς πτήσεις και αφίξεις  στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου, οι υψηλές πληρότητες στα καταλύματα, και οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς επιβεβαιώνουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Συνεχίζουμε  ακόμη πιο δυναμικά να προωθήσουμε όλους αυτούς τους πανέμορφους προορισμούς το 2018 και τα επόμενα χρόνια. 

Όραμά μας και στόχος μας είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί σε  παγκόσμιο τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, και τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Επιμηκύναμε την θερινή τουριστική περίοδο.

Ενισχύσαμε τις παραδοσιακές μας αγορές στο εξωτερικό και ταυτόχρονα ανοίξαμε νέες αγορές επισκεπτών.  

Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. 

Αναπτύσσουμε τις θεματικές μορφές τουρισμού σε όλη την Ελλάδα και στηρίζουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής ποιότητας. 

Με επίκεντρο πάντα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επιχειρούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή μας παραγωγή. Η  θαυμάσια ελληνική γαστρονομία και τα μοναδικά προϊόντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του κάθε προορισμού και της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρει η πατρίδα μας. 

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και εγώ προσωπικά στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε  πρωτοβουλίες  και δράσεις θεματικού χαρακτήρα   που αναδεικνύουν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και  τις απίθανες ομορφιές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου  κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις!»

 

Επιστολές για την επιτυχία της εκδήλωσης έστειλαν: ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσάρας, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκου Τζανέτος, η Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γεώργιου Σκούρα.

 

Έγινε Αγιασμός και εγκαίνια των περιπτέρων Πηλιορείτικων παραδοσιακών προϊόντων.

Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε τα εξής: 

Θέλω να σας πω, ότι στους στόχους της διοργάνωσης, περιλαμβάνεται τόσο η γνώση και η επίλυση πλέον των αποριών που τυχόν προκύπτουν, μετά την πρώτη προσέγγιση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αναφορικά με το μανιτάρι τρούφα, όπως και το θέμα επικερδούς καλλιέργειάς του στο Πήλιο, αλλά και η προσέλκυση ενδιαφερομένων στο «Βουνό των Κενταύρων», τονώνοντας την τοπική οικονομία μέσω του τουρισμού.νΗ ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την τοπική ανάπτυξη, αποτελούν άλλωστε, μόνιμο στόχο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου.
Πιστεύουμε, βάσει των σύγχρονων δεδομένων, ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν και σε νέες , εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς οι καταναλωτές ειδικά των υψηλών εισοδημάτων , στρέφονται στην αγορά ολοένα και πιο «εξειδικευμένων» προϊόντων αλλά και υψηλών διατροφικών απαιτήσεων.Η καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στον αγροτοτουρισμό, με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας. 

Πιστεύουμε ότι ακόμη και αυτό που γίνεται με την καθιέρωση της γιορτής στην Αργαλαστή, για τέταρτη χρονιά και την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, λειτουργεί θετικά στην τοπική ανάπτυξη.»  

Στις εκδηλώσεις έγιναν ομιλίες από τους:

• Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής - Αναπλ. Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΙ Θεσσαλίας - Καθηγητής Δενδροκομίας - Δν/της του Εργαστηρίου "Δενδροκηπευτικών& Εδαφικών Πόρων" με Θέμα:«Ανάπτυξη του Πηλίου μέσα από την Καλλιέργεια του Μανιταριού Τρούφα»
• Δρ. Στέφανο Διαμαντή – Δασολόγου - Μυκητολόγου τέως τακτικού ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών με Θέμα: «Στη χώρα μας χρειάζεται πολιτική υποστήριξη  της καλλιέργειας και νομοθετική ρύθμιση της εμπορίας της τρούφας». 
• Ελευθερία Τζιάτζιου – Συλλέκτη και Παραγωγού Τρούφας με Θέμα: 
«Σημαντική η ευκαιρία καλλιέργειας τρούφας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας». 
• Προβολή σχετικής ταινίας με θέμα το μανιτάρι τρούφα.
• Χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα: «Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου» και «Σύλλογος για τη Διάδοση της Ελληνικής Παράδοσης κάτω Λεχωνιών.
• Συναυλία με τον Ιορδάνη Σιδηρόπουλο.

Έγιναν σεμινάρια για τα μανιτάρια τρούφα, γευσιγνωσία και παρασκευή Πηλιορείτικων παραδοσιακών εδεσμάτων με τρούφες από τον κ. Φώτη Παρασκευαϊδη ο οποίος μαγείρεψε εδέσματα με τρούφα για όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο χώρο τον εκδηλώσεων υπήρχε άμβυκας και έγινε απόσταξη τσίπουρου.

 

Σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017:

• 09:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη μας κκ Ιγνατίου στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Αργαλαστής.
• 11:00 Επίσκεψη στα οινοποιεία των οικογενειών Νικολάου Ρακή, Δημητρίου Μυλωνά και Λάζαρου Καριπίδη.
• 20:00 Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου Στέργιο Παπαϊωάννου
• 20:15 Χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής.
• 21:00 Συναυλία από τον Πασχάλη

Μουσικό Πρόγραμμα και χορός

 

Τις εκδηλώσεις συντονίζει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης.

Υπάρχουν περίπτερα πώλησης αγροτικών προϊόντων, μανιταριών καθώς και τρούφα.
Δωρεάν κρασί διατίθεται και τις 3 μέρες των εκδηλώσεων από τους οινοπαραγωγούς της Αργαλαστής Λάζαρο Καριπίδη,  Δημήτρη Μυλωνά, Δημήτρη Πατιστή και Νικόλαο Ρακή.

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 1700714383497997059

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item