Με επιτυχία το "Μάνα Κουράγιο του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών στον Βόλο

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και σε κατάμεστη αίθουσα και τις δυο μέρες, 3 και 4 του Νοέμβρη ,στο Πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιων...


Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και σε κατάμεστη αίθουσα και τις δυο μέρες, 3 και 4 του Νοέμβρη ,στο Πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας (Βόλου), η θεατρική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σε συνεργασία με άλλους εργαζόμενους, μέλη του Συλλόγου καθώς και νέα παιδιά. Μια προσπάθεια  που στηρίχτηκε  στην εθελοντική δουλειά, το μεράκι, το κέφι όλων αυτών των ανθρώπων μπροστά και πίσω από τη σκηνή, που αφιέρωσαν το λιγοστό προσωπικό τους χρόνο για να ανέβει η θεατρική αυτή παράσταση χωρίς  χορηγούς αλλά χτισμένη με τα υλικά της συλλογικότητας.
Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ ήταν ένας  ριζοσπάστης καλλιτέχνης που πολέμησε μέσα από τα έργα του τους πολέμους, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, το φασισμό, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, δίνοντας έμπνευση με τα μηνύματα που περνούσε, δίνοντας ώθηση για βαθιά σκέψη, για προβληματισμό μέσα από τις επαναστατικές του ιδέες.
 Ο Μπρεχτ γίνεται στις μέρες μας επίκαιρος όσο ποτέ, γιατί σταθερό μέλημα και φροντίδα της τέχνης του ήταν να βοηθήσει τους καταπιεσμένους να οδηγηθούν μέσα από τη δική τους πνευματική προσπάθεια στα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες των προβλημάτων τους και τον τρόπο εξάλειψής τους. Και άλλωστε αυτός δεν θα έπρεπε να ήταν και ο ρόλος του Θεάτρου και της Τέχνης συνολικά;
Αν αποφασίσαμε ν' ασχοληθούμε με τη μάνα στο έργο του Μπρεχτ είναι γιατί μέσα απ’ αυτή συμπυκνώνεται και παρουσιάζεται με τον πιο καθαρό τρόπο ο κοινωνικός ρόλος της μάνας μιας και αυτή δημιουργεί το μέλλον, τη μελλοντική γενιά. Ο Μπρεχτ έχει ασχοληθεί κι έχει παρουσιάσει το ρόλο της μάνας μέσα από τέσσερα έργα του. Η Μάνα Κουράγιο είναι αυτή με τις μεγαλύτερες αντιφάσεις, μια μικροαστή μικροεμπόρισσα, καιροσκόπα, προσαρμόσιμη σε κάθε κατάσταση, έτοιμη να ανεχτεί τα πάντα, τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να βγάλει κέρδη από τον πόλεμο. Μάλιστα ο Μπρεχτ της δίνει το όνομα Κουράγιο γιατί  είναι έτοιμη να διακινδυνεύσει τη ζωή της για τιποτένια πράγματα αλλά δεν κάνει ούτε την παραμικρή θυσία για να διεκδικήσει το μέλλον και την ζωή που της αξίζει, φτάνοντας στο σημείο να χάνει τα ίδια της τα παιδιά - κάτι που δίνει στο όνομα Κουράγιο μια ειρωνική διάσταση.
Το κίνητρο του κέρδους , οι τεράστιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των κολοσσών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο τραπεζικό σύστημα είναι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά του πολέμου. Ο πόλεμος είναι φωτιά που δεν σβήνει εύκολα. Αν ο πόλεμος βρίσκεται στο σπίτι του γείτονα, αργά ή γρήγορα θα έρθει και στο δικό μας. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι των "μικρών" αλλά των "μεγάλων" όπως  καταδείκνυε και η  θεατρική παράσταση. Αυτών που έχουν κάτι να μοιράσουν μεταξύ τους.
Οι λαοί στις σημερινές συνθήκες, ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι, χρειάζεται όχι μόνο να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να αγωνιστούμε για τις αιτίες που γεννούν του πολέμους. Ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, όπου μια σειρά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο ξηλώνονται, η θέση της γυναίκας, της λαϊκής οικογένειας, των νέων πρέπει να είναι ο αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση των δικαιώματων μας, της ζωής που μας αξίζει και βέβαια όχι ο συμβιβασμός και η υποταγή.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Οργάνωση - παραγωγή:  Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας.
Προσαρμογή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια: Χαρίτου Ευαγγελία
Μουσική επιμέλεια , οπτική παρουσίαση :  Κωτή  Ρίτσα, Άρης Κούγκουλος
Σκηνικά, κουστούμια:  Χαρίτου Ευαγγελία , Κωτή Ρίτσα , και μέλη της θεατρικής ομάδας  και του συλλόγου. 
Τους ρόλους έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

Ευαγγελία Χαρίτου                            Μάνα Κουράγιο
Αλκμήνη Χαρμάνη                            Κατρίν, η μουγκή κόρη της
Αποστόλης  Καρβελης                      Άιλιφ, ο μεγαλύτερος γιος
Κώστας    Κασάπη                          Σβάιτσερκας, ο μικρότερος γιος
Νίκος Λαμπρόπουλος                       στρατολόγος και στρατιώτες
Δημήτρης Κουτσοδημήτρης             λοχίας  και  μάγειρας 
Χρήστος     Καρδάρας                        στρατηγός και στρατιώτης
Άρης Κούγκουλος                               στρατιωτικός ιερέας
Μίκα Παπαβαϊτση              λοχαγός πυροβολαρχίας και μονόφθαλμος
Εύη Γάκου                                            Υβέτ Ποτιέ
Λίλα Πέτρου                                        γραφιάςκαι χωρική
Δέσποινα Ευαγγελινού     στρατιώτης και αγγελιοφόρος και γραμματέας                     
Φένια Θεοδώρου                               κόρη χωρικής
Πιλικίδου Όλγα                                  μάνα και χωρική
Ράνια Μπαλή                                      νεαρή κοπέλα και χωρική          
Αποστολία Καλυβιώτη                      χωρική


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 461615118961592897

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item