Ερώτηση Στεργίου στη Βουλή για το ΕΛΙΝΥΑΕ

Ερώτημα προς  την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την α παξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ μέσω της δι...
Ερώτημα προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ μέσω της διακοπής λειτουργίας περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις του 50% του επιστημονικού δυναμικού, κατέθεσε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου:

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) οδηγείται σε απαξίωση λόγω της μακρόχρονης υποχρηματοδότησής του (από τον ΛΑΕΚ) και εξαιτίας της απόφασης που έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται από ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, καθώς και από τους υπόλοιπους ιδρυτικούς φορείς του, για απολύσεις τουλάχιστον 16 εργαζομένων που αντιστοιχούν στο 50% του επιστημονικού δυναμικού του Ινστιτούτου και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).
Η μεθόδευση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που σχεδόν κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σοβαρών μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Οι επαγγελματικές ασθένειες, που στην ουσία δεν καταγράφονται στη χώρα μας, θερίζουν και αποτελούν την αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους. 
Είναι φανερό ότι ο ΣΕΒ με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπονομεύει στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής διερεύνησης του επαγγελματικού κινδύνου κατά κλάδο οικονομίας, καθώς και της μελέτης των συνεργικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους απ΄ τη βιομηχανική ρύπανση και την έκθεσή τους σε βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος.
Έτσι, αντί να ενισχυθεί η έρευνα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας, οδηγείται σε απαξίωση ο μοναδικός εξειδικευμένος μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας σήμερα γι’ αυτή τη θεματολογία. Είναι άμεσα αναγκαία η διασφάλιση ουσιαστικής λειτουργίας του Ινστιτούτου με αύξηση της χρηματοδότησής του από τον ΛΑΕΚ, καθώς και από την κρατική χρηματοδότηση έρευνας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός
  1. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να μην προχωρήσει η απαξίωση του Ινστιτούτου μέσω της διακοπής λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων και με απολύσεις εργαζομένων.
  2. Τι μέτρα θα λάβει για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου μέσω, ΛΑΕΚ και κρατικής χρηματοδότησης.

Οι Βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Κώστας Στεργίου

Νίκος Καραθανασόπουλος

Related

ΒΟΥΛΗ 7175669542479569069

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item