«Μάνα Κουράγιο» από το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών

Το επικό έργο του Μπέρτολντ  Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» ντυμένο με μουσική από μελλοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ και κομμάτια από κλασική μ...


Το επικό έργο του Μπέρτολντ  Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» ντυμένο με μουσική από μελλοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ και κομμάτια από κλασική μουσική ανεβάζει την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 του Νοέμβρη, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας στις 20.30, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στηρίχτηκε από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου αλλά και αρκετούς συνεργαζόμενους συναδέλφους.
Πρόκειται για μία από τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του συλλόγου που αναδεικνύουν την σημασία του συλλογικού αγώνα, την αξία της πάλης για ιδανικά και αξίες ξένα προς την σημερινή «πραγματικότητα» που μας επιβάλλουν. «… και η τέχνη, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς των αποφάσεων, πρέπει να αποφασίσει…» έλεγε ο Μπέρλοντ ΜπρέχτΚαι αποφάσισε… Στη διάρκεια κρίσιμων ιστορικών περιόδων, το θέατρο, διαθέτοντας το ισχυρό όπλο της άμεσης συναισθηματικής επίδρασης, αλλά και μετάδοσης μηνυμάτων, χρησίμευσε σαν μέσο επηρεασμού και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης.
Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της είναι ένα δράμα που έγραψε ο Μπρεχτ το 1937-39 εξόριστος στη Σουηδία και ανέβηκε στο θέατρο για πρώτη φορά το 1941 στη Ζυρίχη.
Η ιστορία της γυρολόγου Μάνας Κουράγιο, που προσπαθεί να κάνει μικροεπιχειρήσεις με τον πόλεμο, αλλά χάνει τα τρία παιδιά της, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προειδοποίηση προς τους κοινούς ανθρώπους που ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να χειριστούν με πονηριά τις καταστάσεις και να επωφεληθούν από το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, που μόλις είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα το έργο είναι και μια προειδοποίηση προς τις σκανδιναβικές χώρες των οποίων οι επιχειρήσεις προσβλέπουν σε κέρδη από τη σύρραξη αυτή.
Μέσα από το έργο αυτό ο Μπρεχτ επιδιώκει να προκαλέσει την αποστροφή του κοινού για τον πόλεμο γενικότερα και μαζί την αποστροφή για την καπιταλιστική κοινωνία , η οποία προκαλεί τους πολέμους , τη φτώχεια την προσφυγιά.
Η Μάνα Κουράγιο λοιπόν, η κατεξοχήν αντιηρωϊδα του Μπρεχτ, αγαπάει τα παιδιά της αλλά δεν καταφέρνει να τα προστατεύσει. Η αγάπη της για το κέρδος, η απληστία της την ωθούν να παίρνει αποφάσεις  οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών της. Γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει , ποιοι ευθύνονται για τους πολέμους, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση ωστόσο  επιλέγει να ζήσει από τον πόλεμο ο οποίος της παίρνει ότι πολυτιμότερο έχει, τα ίδια της τα παιδιά. Παρόλο που παθαίνει όσα δεν αντέχει άνθρωπος δεν μαθαίνει. Ο πόλεμος μετατρέπει τις ανθρώπινες αρετές σε θανατηφόρες. Τα μεγάλα αλισβερίσια γίνονται από τους μεγάλους ενώ οι μικροί πληρώνουν ακριβά και τη νίκη και την ήττα.
Ωστόσο δεν είναι ένα δράμα μόνο με αντιπολεμική θέση, αλλά ο Μπρεχτ προχωρεί βαθύτερα απεικονίζοντας τον ρόλο που παίζουν οι απλοί άνθρωποι στον πόλεμο είτε με ενεργητικό είτε με παθητικό τρόπο.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 7593943193969037168

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item