Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή… Κανέλα!

Γράφει η Τόνια Καραγιάννη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονική συνεργάτι...


Γράφει η Τόνια Καραγιάννη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονική συνεργάτιδα του TheNewspaper.gr


Μια φράση πολύ πολύ γνωστή που όμως κρύβει ένα υπέροχο άρωμα και συνάμα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά αυτά…της κανέλας!!
Η κανέλα αποτελεί ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού των δέντρων που ανήκουν στο γένος Κιννάμωμον (Cinnamomun). Η χρήση της είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ιδιάιτερα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών όπου θεωρούνταν κατάλληλο δώρο για μονάρχες. 
Η Τόνια Καραγιάννη
Το πιο γνωστό είδος κανέλας είναι αυτό που προέρχεται απο την Κεϋλάνη, από το οποίο εξάγεται και το αιθέριο έλαιο. Θα την βρούμε σε μορφή σκόνης, σε ξυλάκια (στικ) αλλά κι ως σκεύασμα (πχ κάψουλες) σε φαρμακεία. Η χρήση της πολλάπλή: στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, σε ροφήματα (καφές, τσάι, ποτά) κι όπου αλλού ο καθένας απο εμάς θελήσει να γευτεί αυτή την ιδιαίτερη γέυση και το γεμάτο άρωμα που προσφέρει η κανέλα. 

Η κανέλα τελικά μας προσφέρει μόνο το υπέροχο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση ;

Όχι!! Η θρεπτική κι ευεργετική της αξία, έχει μελετηθεί και αποδειχθεί μέσα απο έρευνες. 
Έχει φανεί πως η κανέλα επιδρά σημαντικά και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Με λίγα λόγια, φαίνεται πως η χρήση κανέλας μπορέι να ελέγξει και να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου ενεργοποιώντας τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, ώστε με αυτό τον τρόπο να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, ρυθμίζοντας έτσι το σάκχαρο του αίματος. 
Η κινναμαλδεΰδη που περιέχει η κανέλα, φαίνεται να επιδρά θετικά ως προς την πρόληψη τόσο των θρομβώσεων όσο και των καρδιαγγειακών. 
Ακόμη, η κανέλα χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς ως αντιμικροβιακό συστατικό, καθώς η χρήση της στο μαγείρεμα φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων, ιδιαίτερα όταν το φαγητό περιέχει ωμα συστατικά (κρέας, όστρακα, ψάρια).

 Όμως:
Η χρήση της κανέλας σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας επείδη είναι αρκετά δυνατό καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείται μόνο του, αλλά σε ανάμιξη με άλλα ελαιο, προς αποφυγή ερεθισμάτων και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφύγουν τη χρήση του ελαίου καθώς μπορεί να διεγείρει τη μήτρα. 


Η χρήση επομένως της κανέλας φαίνεται να είναι ευεργετική. Εκτός απο το υπέροχο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει στα φαγητά, τα γλυκά και τα αφεψήματά μας, μπορεί να βελτιώσει και την λειτουργία του οργανισμού και να δράσει προληπτικά. ΩΣΤΟΣΟ η υπέρμετρη χρήση μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ενημερώνεται ο θεράποντας ιατρός για την χρήση συμπληρώματος, εαν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα,  καθώς δεν θα πρέπει να θεωρείται  ότι η κανέλα μπορεί να αντικασταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Friedman M. Chemistry, Antimicrobial Mechanisms, and Antibiotic Activities of Cinnamaldehyde against Pathogenic Bacteria in Animal Feeds and Human Foods. J Agric Food Chem. 2017 Nov 20. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04344

Gupta Jain S, Puri S, Misra A, Gulati S, Mani K. Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial. Lipids Health Dis. 2017 Jun 12;16(1):113. doi: 10.1186/s12944-017-0504-8.

Magistrelli A, Chezem JC. Effect of ground cinnamon on postprandial blood glucose concentration in normal-weight and obese adults. J Acad Nutr Diet. 2012 Nov;112(11):1806-9.


Related

ΥΓΕΙΑ 6671702449836992250

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item