Μαρκάκης: Η αποχέτευση της Σκιάθου έργο αναπτυξιακό προτεραιότητας

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη π. Βουλευτού Μαγνησίας Υπεύθυνος της ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ’’ στο Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ     Μια και τον  τελευταίο   καιρό   έγιναν  ...Του Παύλου Γ. Μαρκάκη

π. Βουλευτού Μαγνησίας

Υπεύθυνος της ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ’’ στο Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

 

Μια και τον τελευταίο καιρό έγιναν ‘’μόδα’’στην περιοχή μας τα ‘’ΑναπτυξιακάΣυνέδρια’’ αποφάσισα να αναφερθώ σε ένα ζωτικό πρόβλημα που  δεν αναφέρθηκε και  είμαι σίγουρος ότι δεν θα αναφερθεί, για πολλούς λόγους, σε καμιά αναπτυξιακήπρόταση.. 

Ο ένα λόγος είναι γιατί αφορά το νησί της Σκιάθου το οποίο πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί  παράγοντες επισκέπτονται μόνο  για να βγουν φωτογραφίες και μόνο στην περίοδο του καλοκαιριού μιας που τις συνδυάζουν και με τις μέρες των διακοπές τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι περισσότεροιέχουν άγνοια ή όσοι το γνωρίζουν δεν θέλουννα συγκρουστούν με σημερινές κατεστημένεςκαταστάσεις και με τις δυσκολίες που συνεπάγονται από μια συνολική αντιμετώπισητου προβλήματος της αποχέτευσης στο νησίτου Παπαδιαμάντη.

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που οι αντίστοιχες επενδύσεις στον Βιολογικόκαθαρισμό του ‘’Ξανέμου’’ και της ‘’ΑγίαςΕλένης’’ έδωσαν τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποχέτευσηςστην πόλη της Σκιάθου και στην Περιοχή των Κουκουναριών.

Ήμουν μαζί με τον σημερινό Δήμαρχο ένας απ τους ανθρώπους που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια ώστε να προστατευθεί το νησί και οι παραλίες του από ανεπιθύμητους ρύπους. 

Σήμερα όμως οι εγκαταστάσεις αυτές που έχουνστην ουσία μια πολύπλοκη και υψηλού κόστους εργοστασιακή διαδικασία, δεν πρέπεινα μένουν στατικές, αλλά να εκσυγχρονίζονταινα τελειοποιούνται και να επεκτείνονταικαθόσον οι ανάγκες συνέχειαπολλαπλασιάζονταιΠρέπει επί πλέον να λειτουργούν υποδειγματικά από εξειδικευμένοπροσωπικό το οποίο είναι κατά συνέπια και υψηλά αμειβόμενο

Επομένως σήμερα η  σωστή  λειτουργία τους δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με προσωπικότου Δήμου ή από υπαλλήλους της ΔΕΥΑΣγιατί η πλημμελής λειτουργία τους δημιουργείεπώδυνες παρενέργειες.

Σαν πρώτο βήμα λοιπόν πρέπει αυτές οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να δοθούν σε εξειδικευμένες εταιρίες με όρους αυστηρούςώστε να ελέγχονται ξεκάθαρα από την εποπτεύουσα ΔΕΥΑΣ.

Το δεύτερο βήμα είναι να προγραμματισθεί και να χρηματοδοτηθεί  ο εκσυγχρονισμός τους και το μέγεθος λειτουργίας τους με την δυνατότητα της επέκτασης.

Σήμερα στην περιοχή των Κουκουναριώνβρίσκονται σε εξέλιξη δυο μεγάλες ιδιωτικέςεπενδύσεις για τις οποίες  δεν έχειδημοσιοποιηθεί πως αντιμετωπίζουν το θέματης αποχέτευσης των λυμάτων τους.

Θα είναι μεγάλο λάθος αν δεν έχει προβλεφθείνα οδηγηθούν τα λύματά τους στον βιολογικότης ‘’Αγίας Ελένης’’Στην περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί, πρέπει να υποχρεωθούν, αφού γειτνιάζουν με μεγάλης ευαισθησίας περιοχέςτου νησιού όπως είναι η παραλία των Κουκουναριών και της ‘’Μπανάνας’’. Αυτή η διάσταση κάνει περισσότερο επιτακτική την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της επέκτασης του βιολογικού της ‘’ΑγίαςΕλένης’’ από ότι μέχρι σήμερα έχει προβλεφθεί.Σε αυτή την περίπτωση πρέπει και οι ίδιοι οι επενδυτές να συμβάλουν οικονομικά  στην χρηματοδότηση της επέκτασης του βιολογικού μιας και θα απαλλαγούν διαχρονικά από το κόστος κατασκευής και λειτουργίας άλλων τρόπων επεξεργασίας των λυμάτων τους με ίδια μέσα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την μεγάλη και την κύρια ευθύνη για μια μεγάλη χρηματοδότηση στην περιοχή που θα καλύπτει συνολικά το ζήτημα της αποχέτευσης των ακαθάρτων υδάτων από τις Κουκουναριές μέχρι την περιοχή του Τρούλου μαζί με τα δευτερεύοντα δίκτυα  και την άρτια λειτουργία των ενδιάμεσωναντλιοστασίων.

Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε διότι και σήμερα είναι θεωρητικά συνδεδεμένες μεγάλες και μικρές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά τα αποτελέσματα είναι σχεδόν μηδενικά όπως διαπιστώνετε κάθε χρονιά από τις οσμές που αναδύονται στην περιοχή και από τα λάστιχα που βρίσκονται επιφανειακά μέσα στα ρέματακαι για τις οποίες διαπιστώσεις οι ελεγκτές περιβάλλοντος τις βρίσκουν φυσιολογικές !!

Μια δεύτερη αναγκαία επέμβαση είναι να ενταχθούν στην λειτουργία του βιολογικού της πόλης, οι περιοχές του ‘’Βασιλιά’’ και των ‘’Αχλαδιών’’ μαζί  με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες που βρίσκονται σε αυτές τις παραλίες και φυσικά και τις ενδιάμεσες μέχρι την περιοχή της ‘’Μεγάλης Άμμου’’.. Στο κόστος για τα  2-3 αντλιοστάσια που χρειάζονται για αυτήν την σύνδεση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν  μαζίμε την Δημόσια   χρηματοδότηση και οι υπάρχουσες  μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δαπανούν, πολλές φορές χωρίς επιτυχία,μεγάλες δαπάνες για την λειτουργία των  δικώντους  μονάδων.

Μετά από αυτές τις επεμβάσεις επιβάλλεται να ακολουθήσει η μελέτη για την αντιμετώπιση της αποχέτευσης της περιοχής της ‘’Αγίας Παρασκευής’’. Είναι μια περιοχή που έχειμεγαλώσει υπερβολικά σε επιχειρήσειςτουρισμού και εστίασης και δεν μπορούμεπλέον να βασιζόμαστε στους ανεπαρκείςελέγχους των Δημοσίων υπηρεσιών που είναι πλημμελώς στελεχωμένες και μειωμένης αξιοπιστίας.

Η συνολική αυτή αντιμετώπιση του θέματος της αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων της Σκιάθου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο άμεσου διαφέροντος  των Τοπικών Αρχών και εμπλεκομένων επιχειρήσεων και φορέων .

Πρωταρχικά όμως είναι επιβεβλημένη η άμεσηχρηματοδότηση έργων και μελετών από τα υπάρχοντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και είναι  επίσης γνωστό ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλία και είναι συνδεδεμένη με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Καμιά ανούσια προσωπική αντιπαλότητα δεν θα είναι ανεκτή από την κοινωνία όταν χαθεί η περίοδος των χρηματοδοτήσεων χωρίς την λύση των προβλημάτων.

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας μπορεί να υποδέχεται  διάφορους Κυβερνητικούς παράγοντες  που κάνουν στην ουσία προεκλογική εκστρατεία αλλά  ας αφήσουν πια τα λόγια και τις υποσχέσεις γιατί πλέον στις επόμενες εκλογές θα μετρήσει η αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους και αυτή μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενική.

Related

ΑΠΟΨΕΙΣ 9059919633738405045

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item