“Τέχνη και ρωσική πρωτοπορία στον καιρό του Οκτώβρη του 1917”

Το Σάββατο 16/12 οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) και ΟΚΔΕ Σπά...


Το Σάββατο 16/12 οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) και ΟΚΔΕ Σπάρτακος (Οργάνωση Κομουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) οργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα Μ του πανεπιστημιακού συγκροτήματος “Παπαστράτος” (Θόλος) με θέμα: “Τέχνη και ρώσική πρωτοπορία στον καιρό του Οκτώβρη του 1917”. Ομιλητές θα είναι οι: Μανδηλαρά Ηρώ γλύπτρια, Παπαγκίκας Γιώργος αρχιτέκτονας, Ποταμιάς Σπύρος μουσικός και Στρούμπος Σάββας σκηνοθέτης.
Η Οκτωβριανή επανάσταση άλλαξε όλο το “είναι” της ρώσικης κοινωνίας και επηρέασε καταλυτικά της πολιτικές, οικονομικές, ιδεολογικές, αλλά και πολιτισμικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Η ανάδυση νέων μορφών έκφρασης της τέχνης ήταν απόρια της απελευθέρωσης της απο τα συντηρητικά πλαίσια διαχείρισης της απο τους κύκλους της αστικής τάξης, αλλά και συνέπεια της συνολικής στροφής του χαρακτήρα της, καθώς πλέον είχε σαν στόχο την απεύθυνση στο συνολο του λαου (που μεχρι εκείνη τη στιγμή σε μεγάλο βαθμο ηταν εντελώς αποκλεισμένος απο την επαφή του με την τέχνη), αλλά και την ανάδειξή του απελευθερωτικού χαρακτήρα της επανάστασης προς όλες τις δεξιότητες, τις σκέψεις και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.
Ο Σεργκέι Αιζενστάιν και Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι και το έργο τους, ήταν κάποια περίλαμπρα παραδείγματα απο τους χιλιάδες νέους και νέες που θεμελίωσαν τη ρώσικη πρωτοπορία ως τον αντικατοπτρισμό στην τέχνη της “εφόδου προς τον ουρανό” και τις τάσεις ανάδειξης του πανκοινωνικού και απελευθερωτικού της χαρακτήρα. Η σφραγίδα της ρώσικης πρωτοπορίας ουσιαστικά συνέβαλε και επηρέασε όλο το καλλιτεχνικό παγκόσμιο στερέωμα στον 20ο αιώνα και μπόλιασε τους δημιουργούς με το “σαράκ騔 για μια τέχνη που δε θα απευθύνεται σε μια ελίτ, αλλά θα απευθύνεται στο λαό, γιατι διηγήται και αποτυπώνει τι δική του ιστορία για απελευθέρωση.
Στα πλαίσια της μεγάλης κληρονομίας της Οκτωβριανής επανάστασης οφείλουμε να αναδείξουμε, να μελετήσουμε και να διδαχτούμε απο τον πλούτο που άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη σε ολα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Γιατί για εμας επανάσταση δεν είναι απλά η αλλαγή εξουσίας, αλλά είναι η αλλαγή των θεμελιακών λίθων της ίδια της κοινωνίας

Related

ΒΟΛΟΣ 6486172989713623387

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item