Η οικονομική κρίση τελικά….μας παχαίνει

Γράφει η Τόνια Καραγιάννη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονική συνεργάτι...


Γράφει η Τόνια Καραγιάννη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονική συνεργάτιδα του TheNewspaper.gr


Η οικονομική κρίση τα τελεταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετές από τις συνήθειες μας, τον τρόπο ζωής αλλά και της διατροφής μας.
Αν και σε καιρό οικονομικής κρίσης θα περίμενε κανείς να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα υποσιτισμού ωστόσο, διεθνείς έρευνες καταγράφουν το λεγόμενο ‘’hunger-obesity paradox’’ (το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία). 

Η Τόνια Καραγιάννη
Στις δυτικές κοινωνίες, φαίνεται πως η οικονομική ανέχεια συνδέεται ελάχιστα με την υποθρεψία και τον υποσιτισμό. Αντίθετα, παρατηρείται πολύ συχνά η αύξηση του σωματικού βάρους με επακόλουθο την έξαρση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο πιο αυξημένο είναι το μέσο σωματικό βάρος των ατόμων με  το ποσοστό παχυσαρκίας να είναι μεγαλύτερο στις ομάδες ανθρώπων χαμηλότερου εισοδήματος, απ’ ότι στις ομάδες μεγαλύτερου εισοδήματος.
Φαίνεται πως τα άτομα χαμηλότερου οικονομικού εισοδήματος δείχνουν μια μεγαλύτερη τάση προς την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών και συνηθειών (επιλογή τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες, τροφών με υψηλή ενεργειακή αξία), παραβλέποντας πολλές φορές την ποιότητα της τροφής, το περιεχόμενο δηλαδή της τροφής σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση δηλαδή τροφών όπως το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά έχει περιοριστεί σαφώς πολύ λόγω του αυξημένου κόστους των τροφών αυτών. 
Τo κόστος των τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή και την αγορά τους. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παχυσαρκίας εν καιρώ κρίσης παίζουν κι άλλοι παράγοντες όπως: οι αυξημένες ώρες δουλειάς, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, η αλλαγή στην ψυχολογία, η περιορισμένη αγοραστική ικανότητα. Το συνεχές άγχος και η αβεβαιότητα για το μέλλον φαίνεται πως ωθεί τους Έλληνες στην πολυφαγία, την οποία χρησιμοποιούν ως ένα μέσο εκτόνωσης και πρόσκαιρης ‘’λύσης’’ για τα προβλήματά τους.
Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, μια χώρα γνωστή για το μεσογειακό τρόπο διατροφής, το ποσοστό παχυσαρκίας όλο και αυξάνεται. Παρόλη την οικονομικη κρίση που περνάμε, μπορούμε με απλό και οικονομικό τρόπο να επιστρέψουμε στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής. Με απλές αλλα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αγορά λιγότερων προϊόντων τα οποία δεν είναι απαραίτητα, και προσφέρουν παρα μόνο κενές θερμίδες, όχι υπερβολές, επιστροφή στο σπιτικό και πιο υγιεινά μαγειρεμένο φαγητό, αγορά φρούτων και λαχανικών εποχής, και φυσικά αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επιτευχθεί η σημαντική αυτή αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωής, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας εν γένει. 

Related

ΥΓΕΙΑ 4422003246371196088

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item