Τρύφωνας Πλαστάρας: Το Επιμελητήριο αλλάζει σελίδα. Προχωράμε μπροστά, προασπίζουμε τα συμφέροντα των μελών μας

Ο Τρύφωνας Πλαστάρας, πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Μαγνησίας και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας δύο ημέρες πριν την κρίσιμη εκλ...


Ο Τρύφωνας Πλαστάρας, πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Μαγνησίας και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας δύο ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, παραχώρησε συνέντευξη στο TheNewspaper.gr τονίζοντας ότι "Το Επιμελητήριο αλλάζει σελίδα". 

Τι επιδιώκετε από την εκλογή σας στην προεδρία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας;

H εκλογή του συνδυασμού «Μαγνησία 2025» και εμένα προσωπικά   στο τιμόνι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς πήραμε την απόφαση να κατεβούμε στις εκλογές, προκειμένου να συμβάλλουμε με τη φωνή μας στην αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού. Δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια, η απερχόμενη διοίκηση, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν ανέλαβε τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε ώστε να στηριχθούν οι επαγγελματίες της περιοχής. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι υπήρχε σημαντικό έλλειμα ενημέρωσης και παράλληλα αδυναμία παρέμβασης στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διάθεσή μας να ασχοληθούμε σοβαρά με το κομμάτι που αφορά στην ανάπτυξη, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για εμάς ώστε να πάρουμε την απόφαση να συμμετέχουμε στις εκλογές για να βάλουμε τέλος σε μία κατηφορική πορεία που χαρακτήριζε την απερχόμενη διοίκηση.


Ποιο είναι το όραμά σας για τη νέα εποχή στο Επιμελητήριο;

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε αυτές τις εκλογές γυρίζει σελίδα. Αναδιοργανώνεται, επαναπροσεγγίζει τον κόσμο του. Η στήριξη των επιχειρήσεων  θα περνά μέσα από το Επιμελητήριο που θα υλοποιεί δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος μας είναι η εκλογίκευση των διαδικασιών της Διοίκησης και των τμημάτων του Επιμελητηρίου έτσι ώστε να εξυπηρετεί και να υπηρετεί τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελματιών του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη και πρόοδο αυτής.Έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την Μαγνησία: Ένα σχέδιο που στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας μέσα από μία παραγωγική – επαγγελματική ανασυγκρότηση με συγκεκριμένους στόχους ανά εξάμηνο – χρόνο – διετία. Ένα σχέδιο που στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης. Υλοποίηση ερευνών ουσίας και τεχνοκρατική συμβουλευτική πάνω στην εφαρμογή τους. 
Θα δημιουργήσουμε μόνιμες συμβουλευτικές επιτροπές από τους θεσμούς της περιοχής για παρακολούθηση αλλά και την συμμετοχή τους μέσα από προτάσεις, ιδέες και ενέργειες.
Θα επιδιώξουμε συνέργειες  του Επιμελητηρίου με όλους ανεξαρτήτως τους φορείς όπως ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, Υπουργεία και γενικώς με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.Στόχος μας η ίδρυση και λειτουργία θερμοκοιτίδων καινοτομίας που θα φιλοξενήσει νέους που θέλουν να κάνουν τις ιδέες τους προϊόν. Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.Στόχος μας η ίδρυση και λειτουργία ενός κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας που θα βρίσκει τις βέλτιστες λύσεις για όσες επιχειρήσεις θέλουν να αναβαθμίσουν τόσο το προϊόν τους όσο και την διαδικασία παραγωγής του για να γίνονται πιο ανταγωνιστικές.Στόχος μας η ίδρυση γραφείου εξωστρέφειας – εξαγωγών για την στήριξη όσων επιχειρήσεων εξάγουν ή θέλουν να εξάγουν. Εύρεση συνεργασιών, Β2Β συναντήσεις στο Επιμελητήριο αλλά και ανά κλάδο.
Στόχος μας η ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης στην περιφέρεια  και στα νησιά των Βορείων Σποράδων που είχαν εγκαταλειφθεί παντελώς.
Στόχος μας η ίδρυση επιτροπής για την στήριξη και προβολή τοπικών προϊόντων μέσω κλαδικών εκθέσεων και πανελλαδικών κινημάτων όπως το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Στήριξη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
 Το Επιμελητήριο θα είναι ανοιχτό προς τους πολιτικούς, οικονομικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς θεσμούς, όπως περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της περιοχής (καθώς το Επιμελητήριο δεν είναι Βόλου αλλά Μαγνησίας), Τ.Ε.Ε., πρωτοβάθμια σωματεία, Βουλευτές, κόμματα, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο για την δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μαγνησίας. Σε αυτή την συμμαχία δεν πρέπει να λείπει και η τοπική Εκκλησία η οποία με την εμπειρία της, την οργάνωση της και το πλαίσιο έργου που επιτελεί είναι για μας ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στα κοινά.
 Το Επιμελητήριο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες που καθημερινά δίνετε τη μάχη επιβίωσης, όλους εσάς που επί 7 πλέον χρόνια δίνετε τον αγώνα για να κρατήσετε ανοιχτές τις επιχειρήσεις σας μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες. Το Επιμελητήριο θα είναι δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε, όποτε χρειαστείτε γιατί είμαστε μέρος από εσάς. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε με όραμα, δημιουργία, ανάπτυξη η Μαγνησία θα πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Θα αξιοποιηθεί επίσης και θα αναβαθμισθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιμελητηρίου με αλληλεπιδράσεις, e-services και τακτική ενημέρωση δράσεων του Επιμελητηρίου.Θα δώσουμε βαρύτητα στην Εκθεσιακή πολιτική, σε συνεργασία με τους συλλόγους   για την συμμετοχή σε εκθέσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτική, προγραμματίζουμε τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τις ανάγκες όχι μόνο των επαγγελματιών αλλά για όλους τους πολίτες του νομού και τη στήριξη σε οικονομικά αδύναμους και άνεργους συναδέλφους μας που η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων τους οδήγησαν στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Επίσης θα δίνονται υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές μαθητές αλλά και προώθηση αυτών σε επιχειρήσεις για εργασία έτσι ώστε να σταματήσουμε την αιμορραγία των νέων μας σε άλλες χώρες.
Εξάλλου βασικός στόχος μας η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων. Το κάνουμε ήδη και μέσα από την ΟΕΒΕΜ. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά όμως χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με στόχο την αφύπνιση του Επιμελητηρίου και την εγρήγορση των μελών του.
Θέλουμε όλα μας τα μέλη ενεργά και συμμέτοχα. Επιδίωξή μας είναι κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματίας της Μαγνησίας να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του με τα θηρία της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, της έλλειψης ρευστότητας, της ελλιπούς ενημέρωσης.
Να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, τους ανθρώπους πίσω απο αυτά, τον καθημερινό μόχθο του επαγγελματία που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει, και που έχει ανάγκη τη δική μας υποστήριξη. Στην προσπάθεια  αυτή που ξεκινάμε σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ παρόντες.
ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να δώσουμε την ώθηση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε τον αγώνα μας για να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της Μαγνησίας  και υπηρεσιών μας. 
Για αυτό και θα αξιοποιήσουμε  το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιμελητήρια, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με το Πανεπιστήμιο, με φορείς έρευνας και καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε την καλύτερη ανάδειξη των προϊόντων μας και των επιχειρήσεών μας, μέσω της ενεργής συμμετοχής των επαγγελματιών μας σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Με τη σωστή επικοινωνιακή στρατηγική που θα ασκήσει το Επιμελητήριο μπορεί να διεκδικήσει το άνοιγμα σε νέες αγορές. ΑΡΚΕΤΑ με τα ευχολόγια, τα κούφια λόγια, την ολιγωρία, τις ίντριγκες και τις μεθοδεύσεις που αυτά τα χρόνια τσαλάκωσαν τον θεσμό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε την αναβάθμιση των Επιχειρήσεων μας, αυτό περνά μέσα από ένα σύγχρονο, ανοιχτό στον επιχειρηματικό κόσμο, ένα Επιμελητήριο με νέα ηγεσία.

Θα παραμείνετε πρόεδρος καθ’  όλη τη διάρκεια της θητείας ή υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο;

Έχουμε πει εξαρχής σε όλους τους τόνους, ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η αναβάθμιση του Επιμελητηρίου. Εχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των επαγγελματιών και αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους. Μακριά από μένα προσωπικά, άλλες σκέψεις πλην της υπεράσπισης των μελών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Το Επιμελητήριο δεν μπορεί να είναι σκαλοπάτι για την εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών φιλοδοξιών. Αυτό είναι ξεκάθαρο και σε ότι με αφορά είμαι κατηγορηματικός ως προς αυτό, σε αντίθεση με άλλους, που όπως γνωρίζουμε όλοι, επιχείρησαν παλαιότερα να εκμεταλλευτούν την θέση του προέδρου, ώστε να επιβάλλουν την υποψηφιότητά τους σε ψηφοδέλτια. 


Πως κρίνετε την εξαετή θητεία του κ. Μπασδάνη στον θεσμό;

Δυστυχώς ακόμη και αν ήθελα, δεν μπορώ να βρω στοιχεία που να προσδίδουν θετικό πρόσημο σε αυτή την θητεία. Σε αντίθεση με παλαιότερες διοικήσεις, εκτιμώ πως η διοίκηση Μπασδάνη, πήγε πολύ πίσω το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Η απουσία του θεσμού από τα τοπικά δρώμενα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι επαγγελματίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Καμία συμβουλευτική υποστήριξη από το Επιμελητήριο, καμία ουσιαστική παρέμβαση που να δημιουργεί προοπτικές στήριξης των εμπόρων, των επαγγελματιών της μεταποίησης και των υπηρεσιών και των τουριστικών παραγόντων. Επιδερμικές προσεγγίσεις, δράσεις του θεαθήναι και «κούφια λόγια» που δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στις πραγματικές ανάγκες των μελών μας. «Το ταμείο» απολογισμού για τον κ. Μπασδάνη δεν είναι απλά αρνητικό αλλά ελλειμματικό. Φέρει ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απαξίωση του θεσμού για αυτό και η απάντηση που θα πάρει στις εκλογές θα είναι αποστομωτική. 


Σας κατηγορούν για “συμμαχία” με τη δημοτική αρχή. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο συνδυασμός «Μαγνησία 2025» είναι σύμμαχος με όλους. Έχουμε συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και πολυκομματικό. Δεν μας αφορούν οι διαχωριστικές γραμμές που ορισμένοι επιχειρούν να θέσουν, από αδυναμία να ορθώσουν τον δικό τους πειστικό λόγο. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, επιχείρησαν να μας κολλήσουν πολλές ταμπέλες. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε δηλώσει πως πιστεύουμε σε ένα ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο Επιμελητήριο και αυτό θα το προασπίσουμε μέχρι τέλους. Ως επιμελητηριακή αρχή δε, σας διαβεβαιώ ότι θα επιδιώξουμε συνεργασία με όλους τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και με όλες τις παραγωγικές τάξεις. 

Η αντικειμενικά επιτυχημένη πορεία σας στην προεδρία της ΟΕΒΕΜ πιστεύετε θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους;

Το μοντέλο διοίκησης της ΟΕΒΕΜ είναι πράγματι ένα μοντέλο πετυχημένο. Έχουμε καταφέρει με πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας, να έχουμε μία ισχυρή φωνή ανάδειξης των προβλημάτων των μικρομεσαίων της Μαγνησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συνάδελφοι θεωρούν την ΟΕΒΕΜ αποκούμπι τους. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με πολύ δουλειά, υπευθυνότητα και πάνω από όλα βούληση να εκφράσουμε με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο τα μέλη μας.

Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα που θα λάβετε αν είστε ο αυριανός πρόεδρος του Επιμελητηρίου;


Υπάρχει ένας οδικός χάρτης δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες μόλις αναλάβουμε θα μπούνε σε τροχιά υλοποίησης. Είμαστε σίγουροι πως το Επιμελητήριο Μαγνησίας μπορεί να ξεκλειδώσει την απίστευτη επιχειρηματική δυναμική που διαθέτει ο τόπος μας. Μόνο η θετική απάντηση και στάση αποτελεί λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Η ηθική στο επιχειρείν, η συλλογική έκφραση και η χρηστή διοίκηση είναι το διακύβευμα της προσπάθειάς μας. Μια προσπάθεια βασισμένη στην διεκδίκηση βάσει τεκμηρίωσης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραγωγικής βάσης της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια πραγματική μάχη για την αλλαγή και το ύφος λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Οι θέσεις του Συνδυασμού μας έχουν γίνει γνωστές σε όλους τους επαγγελματίες της πόλης και του Νομού μας. Εχουμε πείσει τους συναδέλφους ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αλλαγή σελίδας  για ένα αξιόπιστο Επιμελητήριο που θα είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής και αυτό θα φανεί στις κάλπες.

Related

Sticky 7573001885732505865

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item