Attack Βόλου: Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Μετά τις Κυριακές που τα μαγαζιά παραμείνανε ανοιχτά μέσα στις γιορτές των...Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Μετά τις Κυριακές που τα μαγαζιά παραμείνανε ανοιχτά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων στο όνομα της «καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των καταναλωτών εν όψει εορτών», η ερχόμενη Κυριακή έρχεται να προστεθεί στις 32 Κυριακές του χρόνου με ανοιχτά καταστήματα και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα κληθούν να δουλέψουν ξανά. Ο εμπορικός σύλλογος Βόλου ανακοίνωσε ότι εφόσον θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, τουλάχιστον οι καταναλωτές να επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους από τοπικά καταστήματα και όχι από αλυσίδες και πολυεθνικές. Δεν τσιμπάμε σε τέτοιες ρητορικές που ξεχωρίζουν τα αφεντικά σε ντόπια και ξένα, σε καλά και κακά. Είναι άλλη μια Κυριακή που οι εργαζόμενοι θα θυσιάσουν τις ζωές τους και τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο τους στο βωμό των κερδών των αφεντικών για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πενιχροί μισθοί, η κούραση και η θυσία της προσωπικής τους ζωής είναι παγιωμένη συνθήκη είτε δουλεύουν σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ως Attack Βόλου θεωρούμε ότι η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσία. Λαμβάνει χώρα με φόντο το «κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης» από την κυβέρνηση με τους «θεσμούς» που έρχεται να σημάνει νέα μέτρα με ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στην ενέργεια, περικοπές συντάξεων αλλά και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, βασικού όπλου του εργατικού κινήματος στις κρίσιμες μάχες έχει μπροστά του.
Η λυσσαλέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία  έρχεται να δέσει με τα ελαστικά ωράρια, τα κλεμμένα ρεπό/άδειες, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερεργασία/υπερωρία και τον εργοδοτικό δεσποτισμό στους χώρους δουλειάς. Άλλωστε διαχρονικά το εμπόριο ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών μέτρων. (βλ. ωρομίσθιο, σπαστά ωράρια κ.α)
Την Κυριακή 14/1 δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτή την αντιεργοδτική μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, βροντοφωνάζοντας ότι οι εργατικοί μαχητικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν στο σήμερα να κερδίσουν. Είναι, εξάλλου, πρόσφατη η εμπειρία των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα Publicσε Πάτρα και Καλαμάτα όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν με απάνθρωπους ρυθμούς πάντα με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και με εκφοβισμούς από την εργοδοσία. Πιο συγκεκριμένα εργάζονταν συχνά 12ωρα με αποδοχές 8ωρου, ή και Κυριακές με το κατάστημα κλειστό για «εσωτερικές εργασίες» αλλά και χωρίς ρεπό για να καλύπτουν αυξημένες ανάγκες και να μη γίνονται προσλήψεις από την εργοδοσία.
Μέσα σ΄όλα αυτά οργανωμένα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγές διεκδικώντας τα δεδουλευμένα οι οποίες για 6 εργαζόμενους κερδήθηκαν στο δικαστήριο. Παρ’ όλα αυτά η εργοδοσία των Public αρνείται να δώσει τα ποσά που επιδικάστηκαν και προτείνει μετά απειλών συμβιβασμό.
Η μάχη της Κυριακής λαμβάνει χώρα μετά τη μάχη για απεργιακές κινητοποιήσεις την Παρασκευή 12/1. Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αρνούνται κάθε αγωνιστικό σχέδιο την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το νέο γύρο επίθεσης με αυταρχικές πολιτικές καταστολής των αγώνων με κάθε μέσο και σε όλα τα μέτωπα, όπως με την καταπάτηση του δικαιώματος της απεργίας μέσω του αντιαπεργιακού νόμου, ή την καταστολή κάθε προσπάθειας σταματήματος της διαδικασίας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσω της ψήφισης του νόμου Κοντονή για το ιδιώνυμο στους αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς και την καταστολή των ΜΑΤ απέναντι σε κάθε αντίδραση.
Οι νικηφόροι κοινωνικοί αγώνες δεν έρχονται με ευχολόγια, ούτε με τις μονοήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις – καρικατούρες των ΓΕΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των πολιτικών δυνάμεων που τις ακολουθούν, οι οποίες μόνο στόχο έχουν την εμπέδωση της απογοήτευσης και την οριοθέτηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο καπιταλιστικά εφικτό «ελέω κρίσης», ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να ριζωθεί η μίζερη αφήγηση πως οι εργαζόμενοι/ες είμαστε ανήμποροι/ες να πετύχουμε σοβαρές νίκες και να ανατρέψουμε ολοκληρωτικά το σαθρό σύμπαν της εκμετάλλευσης! Γι αυτό το λόγο η κινητοποίηση ενάντια στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι απλά μία κινητοποίηση που τυχαίνει να γίνεται λίγο μετά την προσπάθεια κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στις 12/1. Είναι η έμπρακτη εκδήλωση συνέχισης όλων των προηγούμενων αντιεργδοτικών και απεργιακών μαχών και ο μοναδικός τρόπος για να οργανωθεί, να συντονιστεί και να τολμήσει να πάρει θέση ανυποχώρητης μάχης η εργαζόμενη πλειοψηφία, ώστε να πάρει πίσω τον πλούτο που παράγει και τον λυμαίνεται η εργοδοσία!
Συνεχίζουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της  κυριακάτικης αργίας και βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για την υπεράσπιση των ζωών μας. Καλούμε όλους όσους αρνούνται να πασχίζουν ανάμεσα σε ανεργία, επισφάλεια, σπαστά ωράρια και απλήρωτη εργασία να συστρατευτούν στη μάχη να κερδίσουμε στο δρόμο όλα όσα μας κλέβουν!
 Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τις αργίες και τις ζωές μας!
  Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! Κανονικές προσλήψεις, με σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών. Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις & κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.


Καλούμε σε κινητοποίηση – παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στις 14/1 στις 10.30 πμ στον Άγιο Νικόλαο

Related

ΒΟΛΟΣ 5199885959305048105

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item