Προστασία των εργαζομένων οι οποίοι καταγγέλλουν πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας σχετικά με το δώρο των Χριστουγέννων

Το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων δυστυχώς δεν φάνηκε να αγγίζει μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι εφευρίσκουν τρόπους να παρακάμψου...


Το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων δυστυχώς δεν φάνηκε να αγγίζει μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι εφευρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν την εργατική νομοθεσία. Φαίνεται ότι, επιχειρηματίες καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων για να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση μη καταβολής του και στη συνέχεια, το ζητούν πίσω με την απειλή της απόλυσης, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους. 
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, στο οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται ανάμεσα στο να δεχτεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ή την απόλυση. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ για αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας,  το συγκεκριμένο παράπτωμα αποτελεί και αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς υπόκειται στις υποθέσεις εκβιασμού. Παράλληλα, αποτελεί ένα αδίκημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, ενώ έχει την οδυνηρή για τον εργαζόμενο συνέπεια να απολυθεί, σε περίπτωση που τολμήσει να καταγγείλει τέτοιου είδους πρακτικές. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από διάφορα Εργατικά Κέντρα της χώρας περιγράφουν το «προφίλ» των εργαζομένων που υφίστανται έναν τέτοιο εκβιασμό, ως χαμηλόμισθους με  επισφαλείς συνθήκες εργασίες. Συνάγεται, λοιπόν, ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία στρέφεται προς εργαζόμενους ιδιαίτερα ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά. 
Δεδομένου ότι επίκειται σχέδιο νόμου, στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας θα ρυθμίσει ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας παρέχοντας  πολλαπλά κίνητρα για τους εργαζόμενους, ώστε να καταγγέλλουν τις διάφορες μορφές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ έχουν αποδείξει ότι στέκονται δίπλα στον κόσμο της εργασίας,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων εκείνων, οι οποίοι βρίσκουν το σθένος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας; 

Related

ΒΟΥΛΗ 4606903446022566630

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item