Πολίτες του δήμου Ζαγοράς ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες κτηματογράφησης

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις διαδικασίες κτηματογράφησης στο Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Ανη...


Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις διαδικασίες κτηματογράφησης στο Ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Ανηλίου-Αγίου Δημητρίου-Κισσού. Την εκδήλωση διοργάνωση ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, ο δικηγορικός σύλλογος Βόλου και το ΤΕΕ Μαγνησίας.
Στους πολίτες δόθηκαν οδηγίες για το ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσουν για να κάνουν σωστά τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής είναι η 10η Απριλίου 2018. Οι δημότες μπορούν να κάνουν τη δήλωση ηλεκτρονικά η στο γραφείο Κτηματολογίου που λειτουργεί στην Τοπική Ενότητα Ανηλίου, στο παλιό κοινοτικό κατάστημα.
Να σημειωθεί ότι έντυπα δηλώσεων υπάρχουν σε όλα τα κοινοτικά γραφεία, οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου δίνουν πληροφορίες αλλά δεν συμπληρώνουν τις δηλώσεις υποβολής.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων-Μηχανικών-Αγρονόμων, Χρυσόστομος Αποστόλου που μίλησε χθες στην εκδήλωση στο Ανήλιο τόνισε ότι αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες είναι πλέον περνάμε σε μία νέα εποχή που το κτηματολόγιο θα λύσει πολλά θέματα και πλέον κάθε πολίτης θα γνωρίζει επακριβώς την ιδιοκτησία του και ποια δικαιώματα έχει σε αυτή. “Η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ας σκεφθούμε όπως όταν θα κάναμε ένα νέο συμβόλαιο και αυτό μας δεσμεύει και εμάς και τους κληρονόμους μας”.
Επισήμανε ότι αυτή την περίοδο μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες στους δύο δήμους, απλά τη δήλωση στο κτηματολόγιο θα κάνει αργότερα ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Τι είναι η κτηματογράφηση
Η κτηματογράφηση είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων στο χώρο, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των φερόμενων ως ιδιοκτητών, υλοποιείται μέσω της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, η οποία είναι μια υποχρεωτική διαδικασία. Υλοποιείται από τις 8/1/2018 και για ένα τρίμηνο (αρχές Απρίλη 2018).
Η κτηματογράφηση ξεκίνησε στην περιοχή των δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου (Άγιο Δημήτριο Πηλίου, Ανήλιο, Ζαγορά, Κισσό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ξουρίχτι, Πουρί, Τσαγκαράδα)  και στα περισσότερα χωριά του νοτίου Πηλίου (Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Αφέτες, Βυζίτσα, Καλαμάκι, Καλά Νερά, Λαμπινού, Μηλιές, Νεοχώρι, Ξινόβρυση, Πινακάτες, Συκή).
Βασικά δικαιολογητικά
• Απλή φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου
• Απλή φωτοτυπία ε9 ή λογαριασμού της δεη/οτε ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ.
–    απλή φωτοτυπία τίτλου κτήσης δηλαδή:
Α) συμβόλαια (απλές φωτοτυπίες από το υποθηκοφυλακείο ή από το συμβολαιογράφο αν δεν βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών ) για:
-Αγοραπωλησία
-Δωρεά
-Γονική παροχή
-Αποδοχή κληρονομιάς
-Σύσταση δουλείας (προσωπική π.χ. Επικαρπία ή πραγματική π.χ. Δίοδος κλπ)
-Κατακυρωτική έκθεση κ.λπ.
Β) ή και:
-Δικαστική απόφαση
-Παραχωρητήριο κ.α.
-Φωτοτυπία πιστοποιητικού μετεγγραφής από το υποθηκοφυλακείο
-Φωτοτυπία άδειας οικοδομής (εάν υπάρχει)
-Τοπογραφικό διάγραμμα ακινήτου (εάν αναφέρεται στο συμβόλαιο/υπάρχει).
Τα τοπογραφικά διαγράμματα προσκομίζονται τα παλιά αλλά και ένα επικαιροποιημένο και εξαρτημένο (διαδικασία που γνωρίζει να κάνει ένας τοπογράφος ή ένας μηχανικός).
Για άλλες περιπτώσεις τεκμηρίωσης δικαιωμάτων επί της ακίνητης περιουσίας, όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, ομάδα δικηγόρων αναλαμβάνει να υποστηρίξει την εν λόγω διαδικασία.
Δεν απαιτείται υποχρεωτικά η  ύπαρξη συμβολαίων για την τεκμηρίωση των δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο.

Related

ΜΑΓΝΗΣΙΑ 3154959204791368619

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MAREDIS' BLOG

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

FACEBOOK

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

item